Adaylar Kayıp!

Haziran 2023 tarihinde yapılacak genel seçimleri için parti genel merkezleri ve teşkilatlar sandık müşahitleri başta olmak üzere eğitimlerini hızlandırırken bu seçimlerde Milletvekili adayı olmayı düşünenlerin hala sahaya çıkmamış olması anlamlı bulunuyor.

Adaylar Kayıp!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erken seçim ya da baskın seçim gibi konuların gündemden düştüğü ve seçimlerin normal zamanı olan Haziran 2023’te yapılacağına dair tüm siyasi partilerde  bir konsensüs oluşmuş gibi.

BİR YIL KALDI
Haziran 2023 tarihinde yapılacak genel seçimlere bir yıl gibi bir süre kaldı. Geçmiş dönemlerde partilerden aday olmak isteyen siyasetçiler iki yıl öncesinden çalışmalara ve aday olacağı parti tabanına ve şehre dönük çalışmalar yapmasına rağmen, bu seçimlerde birkaç isim dışında herhangi bir çalışma ve gayret görülmemesi anlamlı karşılanıyor.

NEDEN SAHAYA ÇIKMIYORLAR?
2023 seçimlerinde aday olmayı düşünen isimlerin sahaya çıkmamasının birçok sebebi var. Özellikle yeni seçim sisteminin ittifaklara bunların aday listelerine nasıl yansıyacağı bilinmiyor.
Her partinin kendi oyunun milletvekili çıkartılmasında esas alınacağı, 2018 yılı seçimlerinde olduğu gibi ittifak üyesi diğer partinin artık oylarının ittifakın en çok oy alan partinin hanesine yazılmayacağı için her bir parti kendi oylarıyla kendi milletvekilini çıkarmanın gayretini ortaya koyacak.

İTTİFAK LİSTELERİ NASIL OLUŞACAK?
2023 seçimlerinde aday olmayı düşünen isimleri, beklemeye iten ve herhangi bir çalışma yapmama konusunda kararsız bırakan en önemli etkenlerden biri de Cumhur ve Millet İttifakları listelerinin nasıl oluşacağı, oluşacak üçüncü ya da dördüncü ittifakın listeleri nasıl etkileyeceği endişesi oluyor.
ELAZIĞ’DA İTTİFAK LİSTELERİ
Haziran 2023 tarihinde yapılacak seçimlerde tek başına ve kendi adaylarıyla liste oluşturacak tek parti Ak Parti olarak görünüyor.
Ak Parti, herhangi bir ittifak üyesi partinin adayını kendi listesinden göstermeyi düşünmüyor.
Cumhur İttifakı üyesi MHP’nin de kendi oylarıyla bir milletvekili çıkartacağına olan güven sebebiyle kendi adayı ve kendi amblemiyle seçime girmeyi hedefliyor. 

EROL,  MİLLETVEKİLLİĞİNİ KORUYOR
Kendi oylarıyla bir milletvekili kazanmaya en yakın partilerden biri de Millet İttifakının büyük ortağı CHP. Özellikle Gürsel Erol’un Milletvekili performansı, şehrin sorunlarını TBMM’de ve birçok platformda dile getirmesi, deprem sonrası girişimleriyle şehrimize üç okul kazandırma konusundaki gayretleri ile milletvekilliğini koruyacak gibi görünüyor.

İYİ PARTİ’NİN DURUMU ADAYA BAĞLI
İlimizde Servet Gürgözeler’in İl Başkanlığına atanması sonucu bir hareketlilik gözlenen ve sahaya inerek teşkilat çalışmalarına ağırlık veren İyi Parti’nin bir milletvekili çıkarması, partinin oyuyla birlikte artı oy getirebilecek güçlü bir adaya bağlı.
İyi Parti’nin de bu gerçeği bildiği için mevcut parti oyuna en azından 8-10 bin oy getirebilecek bir isim arayışında olduğu ve kısmen de görüşmelere başladığı iddia ediliyor.
ORTAK LİSTE YAPILABİLİR
Yeni seçim kanununa göre partilerin o şehirde en güçlü ittifak üyesi parti listelerinden aday gösterilmesi de gündemde. Özellikle cumhur ittifakı üyesi MHP ve BBP’in bazı illerde Ak Parti listelerinden aday gösterilmesi planlanıyor. Yine Saadet, Demokrat Parti gibi partilerin adaylarını CHP listelerinden göstermeleri  planlanıyor.

KENDİ AMBLEMİ İLE SEÇİME GİRECEK PARTİLER
Mevcut ve oluşacak yeni ittifaklara girmeyip kendi amblemi ile seçime girecek Yeniden Refah, DEVA, Gelecek Partisi ve HÜDAPAR’ın sürpriz bir şekilde yeni bir ittifak oluşturması da bekleniyor.

ELAZIĞ’DA KİMLER ÖNE ÇIKIYOR?
Geçmiş seçimlerde yaşanan aday enflasyonu ve siyasi çalışmalara karşın, seçimlere bir yıl kalmasına ve bu süreden altı ay devam edecek; aday adaylık, partilerin aday belirleme süreci ve seçim kampanya dönemini çıkartıldığında altı ay kalmasına rağmen çok sayıda isim siyasi arenaya çıkmamasına karşın, her partide birkaç isim bu niyetlerini açık eden bir cesaret ortaya koyarak sahaya indiler.

Ak Parti’nin mevcut milletvekilleri, yeni isimlere ve yüzlere fırsat  verme adına yeni adaylık düşünmediklerini yakın çevrelerine dile getirseler de gönüllerinde yeni dönem milletvekilliği yattığını ifade edenler de var.
Ak Parti’de siyaset yapma sinyalini veren isimlerden biri de ilimizin saygın ve başarılı iş inşalarından Ziver Holding Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Demirci.
Demirci, geçtiğimiz günlerde basın kuruluşlarına yaptığı açıklamada” şehrimize hizmet etmek istiyorum” diyerek siyasete gireceğini dile getirmişti.
İlimizde okul başta olmak üzere çok sayıda hizmeti kazandıran, mağdur hemşerilerimizin yanında olan, mütevaziliği ve halkın içinde olma özelliği yanında Ankara siyaseti ve bürokrasindeki özel dostlukları sebebiyle şehrimize önemli katkılar sunacağına inanılan Demirci, Ak partinin güçlü isimlerinden biri olarak görülüyor.
Kendileri çok düşünmese de partilere artı değer yeni bir heyecan kazandıracak isimleri kendi listelerine katmak amacıyla partilerin çalışmaları ve bu özelliklere sahip saygın isimlere teklif götürme düşünceleri bulunuyor.

AĞABEY ARAYIŞI
Ak Parti’ye 20 yıllık iktidarında çok sayıda milletvekilliği veren Elazığ’da, bu seçimlerde parti üst yönetim ve bakanlık üzerinde etkili olacak bir ismin Milletvekili yapılması yönünde çalışmalar da bulunuyor. 
Elazığlı olup da bugüne kadar farklı illerden Milletvekili seçilen, Bakanlık yapan ya da partide etkin ve önemli bir konumda bulunan bir ismin, Elazığ Ak Parti listesinden aday yapılmasına ve şehrin sorunlarının çözümünü bu isme havale edilerek güzel sonuçlar alınması yönünde adımların olduğu kulislere yansıyor.

İYİ PARTİ’DE SON DURUM
Kendi oylarıyla bir Milletvekili çıkartma eşiğindeki en kritik parti İyi Parti. İyi parti, mevcut konumu ve potansiyeli ile bir Milletvekili çıkartacak düzeyde oy almanın eşiğinde bulunmakla birlikte az bir oyla Milletvekilliğini kaybetme konumunda bulunuyor. 
Bu problemi aşmak amacıyla partiye yeni ve kitlesel ve bölgesel oy getirecek isimler üzerinde yoğunlaşılmış durumda.
İyi Parti’de  yaklaşık bir yıldan beri milletvekili aday adayı olacağını açıklayan ve bu konuda çalışmalar yürüten İş İnsanı Yüksel Ercan, hem MHP’den İl Genel Meclisi üyeliği hem de ticari yatırımları ile şehre önemli hizmetleri olan bir isim.