Elazığ Kendi Pişirip Kendi Yiyor

Ankara Ticaret Odası (ATO) ile Ankara Patent Bürosu Türkiye'nin lezzet haritasını çıkardı. Tüm illeri kapsayan bu araştırmada Türkiye'nin 2 bin 205 yiyecek, içecek ve tatlıyla lezzetli bir ülke olduğunu bir kez daha görmüş olduk.

Elazığ Kendi Pişirip Kendi Yiyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yapılan çalışma sonucu Türkiye’nin en zengin mutfağına Gaziantep sahip oldu ve 291 çeşit yiyecek, içecek ve tatlıyla lezzet haritasında birinci sırada yer aldı. Hemen ardından gelen Elazığ ise 154 çeşit yöresel lezzetliyle ikinci sırada geliyor. Peki bu lezzet haritasına göre Gaziantep’ten sonra Elazığ gelmesine rağmen lezzet şöleninden oluşan bu şehir neden bu kadar az bilinip tanıtılıyor?

Tanıtımda Gerideyiz

Elazığ mutfağında olan lezzetlerin birçoğunun Oğuzlara dayandığı ve bu lezzetlerin günümüze kadar taşındığı bilinmekte. Yüzyıllardır süregelen geleneksel yemek kültürünün izlerini hala evlerimizde yaşatıp bu yöresel yemekleri annelerimizin ellerinden yiyoruz. Fakat kendimizi dünyaya tanıtmakta sınıfta kaldığımız su götürmez bir gerçek. Gaziantep lezzetleri filmlere, dizilere konu olurken Elazığ neden hala kendi pişirip kendi yiyor?

Elazığ Lezzetlerine Destek Verilmeli

Elazığ Valiliğinin, Elazığ lezzetlerini kayıt altına alarak, koruma ve gelecek yıllara taşımayla ilgili çalışmaları ne kadar takdir edilse de tanıtım konusunda hala yetersiz olduğumuz gözle görülür bir gerçek. Gelen turistlerin Elazığ’ın geleneksel yemeklerini yemek istediği mekanlar yok denecek kadar az, bu konuda esnafımıza destek ve cesaret verilerek bu mekanların artışını sağlamak, Elazığ’da yetişen ‘Öküzgözü’ ve ‘Boğazkere’ üzümlerinin ve bunlardan elde edilen şarapların tanıtımı için daha fazla çalışma yapılmasını sağlamak Elazığ’ın turizm sektöründeki hareketliliğini canlandırmakta oldukça yarar sağlayacaktır.