Gürsel Erol'dan Elazığ'a Müfettiş Görevlendirilmesi Talebi

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel EROL, İçişleri Bakanlığı'ndan Elazığ İl Özel İdare ve kamu kuruluşları tarafından yapılan yıkım ihalelerindeki usulsüzlük iddialarına ilişkin inceleme yapılmak üzere müfettiş görevlendirilmesi talebinde bulundu.

Gürsel Erol'dan Elazığ'a Müfettiş Görevlendirilmesi Talebi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son günlerde kamuoyunda sıkça yer alan yıkım ihalelerindeki usulsüzlüklere ilişkin müfettiş görevlendirilmesi talebinde bulunan EROL konuya ilişkin yaptığı açıklamada; 
“Elazığ’da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki deprem sonrasında ağır hasar almış binaların yıkımına ilişkin ihalelerin usulsüz yapıldığı iddiaları yerel ve ulusal basında gündeme gelmesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdik. Vermiş olduğumuz önergede acil yıkım çerçevesinde değerlendirilecek yapı kalmamasına rağmen özel mülklerin halen bu kapsama alınmak suretiyle neden hala kamu kurumlarınca davetiye ve pazarlık usulü ile verildiğini, kamunun şahıslara ait mülkiyetlerin yıkımından doğan maddi kazancın hak sahiplerine ödenmesinden doğacak dava konusunu sorduk.  Ayrıca Sevgi Evleri Koordinasyon Merkezi ve Mehmet Akif Ersoy Lisesi’nde kaçak yıkım yapıldığına ilişkin iddiaların yer aldığını soruşturma açılıp açılmadığını, il genelinde Elazığ İl Özel İdaresi tarafından kaç yıkım kararı hangi ihale yöntemi ile yapıldığını, kimler tarafından ne kadar bedelle alındığını sorduk. 
Önergemizin 15 günlük cevaplanma süresi dolmadan AKP Elazığ Milletvekili Metin Bulut’un Elazığ yerel TV kanalında vermiş olduğu demecinde  “kamu binalarındaki yıkım ihalelerinin toplumun vicdanında rahatsızlık uyandırdığını” ifade etmesi ve AKP Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ’ın “ İhalesi yapılmayan bir kamu binasını insanlar kafasına göre gidip yıkamazlar, eğer yıkabiliyorlarsa bu durum ayrı bir rezalettir” demesi ve yine AKP Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım’ın yıkım ihaleleriyle ilgili “ Ben defalarca sayın vekillerimle birlikte hatta belediye başkanımın da ve sayın valimizin de olduğu ya da farklı zamanlarda farklı kişilere ısrarla söylediğimiz yıkım ihalelerinin şeffaf bir şekilde yapılıp makamınızı da, siyasi aktörlerimizi de zan altında bırakmama üzere şeffaf bir ihale biçiminde yapalım. Vicdanen rahat değilim, olmayacağım da çünkü ben insanların aklıyla dalga geçemem ki bende de oturmuyor ki. Ben gerekli hatırlatmaları yapmışım ama hesap sorucu makamda değilim” demesi üzerine incelemelerde bulunmak üzere İçişleri Bakanı Sayın Süleyman SOYLU’nun ve Çevre Şehircilik Bakanı Murat KURUM’un talimatlarıyla müfettiş görevlendirilmesini talep etme gereği duyduk. 
Elazığ Milletvekili Metin Bulut’un, Zülfü Demirbağ’ın ve AKP İl Başkanı Şerafettin Yıldırım’ın bu ifadeleri kamuoyunda yer alan iddiaları doğrular niteliktedir. Başta ilimizin Valisi olmak üzere kurumlar ve bürokratlar zan altında kalmıştır. Yıkım işlerindeki her aşama kanunlara uygun şekilde ve şeffaflık gereği kamuoyunun bilgisi dâhilinde olmalıdır. Bu yıkım ihalelerinin daha detaylı araştırılması ve varsa depremzede vatandaşlarımızın üzerinden rant elde edenlerin tespit edilmesi için İçişleri Bakanlığı’ndan ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndan müfettiş görevlendirilmesi talebinde bulundum. Hukuk devletinde kimse bir işi yaptım oldu ya getiremez, burası dağ başı değil; kanunlar, kurallar, kaideler var. Bunlara uygun yapılmayan işlerin de elbet bir müeyyidesi var. Yıkım işlerindeki her aşama kanunlara uygun şekilde ve şeffaflık gereği kamuoyunun bilgisi dâhilinde olmalıdır. Deprem sonrasında zaten onlarca mağduriyet yaşayan Elazığımızda yeni mağduriyetlerin yaşanmaması ve kuralsızlığın hakim olmaması için sürecin yakından takipçisi olacağız”dedi.