Milletvekili Erol: 'Maden Sahası, Kamu Özel Sektör İş Birliği İle İşletilmeli'

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Maden'de bulunan yeni maden sahasının kamu özel sektör iş birliği ile işletilmesi gerektiğini söyledi

Milletvekili Erol: 'Maden Sahası, Kamu Özel Sektör İş Birliği İle İşletilmeli'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Halk Partisi Gürsel EROL Elazığ Maden Kısabekir Sahasında bulunan zengin rezervlerin çıkarılması ve işletilmesi ile ilgili 1 Mart’ta yapılacak ihale hakkında TBMM Genel Kurulunda gündem dışı söz aldı.

Erol, “Konuyla ilgili Elazığ’da yoğun bir siyasi birliktelik oluştu. Özellikle ben buradan Elazığ AK Parti Milletvekilleri de bu şartnameye göre bu ihalenin yapılmasının son derece sakıncalı olduğunu basına açıkladılar kamuoyunu bilgilendirdiler. Bütün siyasi parti il başkanları, AK Parti’nin MHP’nin, CHP’nin, İYİ Parti’nin DEVA Partisi’nin bütün siyasi partilerin il başkanları da aynı şekilde bu ihale şartnamesiyle bu ihalenin yapılmasının doğru olmadığını kamuoyuna açıkladılar. Elazığ Ticaret Odası, Elazığ Sanayi Odası, Elazığ Belediye Başkanı, Sivil Toplum Örgütleri bu ihalenin bu şartnameyle yapılmasına tepki verdi, doğru değil dediler” dedi.

ÜLKENİN YERALTI ZENGİNLİKLERİ ÇIKARILMALI EKONOMİYE KAZANDIRILMALI”

Maden ilçesinde buluna yeni sahaların Türkiye Ekonomisi için oldukça önemli olduğunu altını çizen CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, böylesi milli bir servetin ülke ve bölge ekonomisine kazandırılması gerektiğini kaydetti. Erol, “Tabiki bu ülkenin yeraltı zenginlikleri çıkarılmalı ekonomiye kazandırılmalı. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak ne madenlerin çıkarılmasına karşıyız ne de servet düşmanlığımız var madenlerimiz bir ülkenin milli kaynağıysa, milli değeriyse bu madenler özel girişimlere, teşebbüsçülere, şirketlere peşkeş çekilmeden milli değerlerimizle ve milli kasamıza, hazinemize, devletimizin kasasına bunu bizim sokmamız lazım” diye konuştu.

“DEVLET KAMU ORTAKLIĞI OLMALI”

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Maden’de bulunan yeni sahaların kamu özel sektör ortaklığının geliştirilerek işletilmesini talep etti. Erol, “Amacımız şu; Devlet burada Devlet-Kamu ortaklığı olmalı. Ya %51 hisse devletin olmalı %49 özel teşebbüsün olmalı parası olan herke hisse almalı. Mesela Maliye Bakanımız neyi açıklıyor diyor ki, yastık altına 5 ton altın var ekonomiye kazandıralım, getir faiz vereyim. Hani faize kaşıyız ya. Peki, onu yapacağınıza buraya %51’inin Devlet işlesin %49’unu açın Borsada teşebbüsçülere adam altını bozdursun Elazığlı vatandaş, yurttaş, şirket sahibi gelsin buradan hisse alsın ve kar ortağı olsun veya %51’inin özel hisseye verin %49’u devletin olsun. Devletin işin içinde olmadığı, devletin kazanç elde etmediği bir özelleştirme mantığı bir peşkeş mantığı” ifadelerini kullandı.

“TALEBİMİZ İKİ İHALENİN BİRBİRİNDEN AYRILMASI”

İhalenin Adıyaman’daki ayrı bir saha ile birleştirildiğini belirten Erol, “ihalenin ayrılması gerekiyor” dedi. Erol, “Adıyaman Maden sahası sınır komşumuz değil. Sınır komşumuz Malatya, Diyarbakır. Peki, bu ihaleyi niye birleştiriyorsun? İki farklı il. Yani sınır il olsa oradaki maden yatağının damarı diğer ilde de olmuş olsa dersin ki proje bütünlüğü var iki ihaleyi birleştirelim farklı iller. Talebimiz iki ihalenin birbirinden ayrılması. Elazığ’daki ihaleyi farklı yapın Adıyaman’daki ihaleyi ayrı yapın. İdare şartnameyle asla ihale yapılmamalı. Bu idare şartname ihalenin kimin alacağını kimin gireceğini resmen tarif etmiş. Yarın noterden ben bu firmanın hangi firma olacağını noterden tutanak haline getirecem ve kasama koyacam. Hatta Meclis Genel Sekreteriyle teslim edecem. Hangi firma alacak. Tabi o firmanın yan firmaları da olabilir. Bizim talebimiz ülke adına kamu adına devlet adına milli servet adına devleti zarara uğratmayın” dedi.