Şehrin Son Umudu

Geçmiş yıllarda Ferrokrom, Çimento ve Gübre üreten Azot fabrikalarının özelleştirilmesinde herhangi bir oluşum kurup alma yerine, bunları yabancı işletmecilere kaptıran Elazığ halkı, zengin maden kaynaklarının Elazığlılar tarafından işletilmesi konusunda önemli bir adım atarak ETSO öncülüğünde 'Elazığ Girişim Grubu' ile geçmişteki hataların telafisi için tarihi bir fırsat yakaladı.

Şehrin Son Umudu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlimiz Maden ilçesinde bulunan zengin maden kaynaklarının Elazığlılar tarafından işletilmesi ile ilgili olarak ETSO tarafından başlatılan çalışmalar, şehirde büyük bir heyecanla birlikte umut oluşturdu.
Birçok yeraltı ve doğal güzellikleri ile tarihi turistik mekânlarının çokluğuna rağmen, bu değerleri avantaja çevirerek şehrin kalkınması yönünde olumlu kullanarak kalkınma sürecini başaramayan Elazığ, ETSO Başkanı Asilhan Arslan’ın samimi gayret ve fedakârlığı ile şehirde yeni bir umudun doğmasını başardı.
 

GEÇMİŞTEN DERS ALINMALI
İlimiz kaynaklarının geçmişte yeterince değerlendirilmeyip birçok fırsatın kaçırıldığına en büyük örnek, Ferrokorom, Çimento Fabrikası ve Azot Fabrikalarının özelleştirilmesinde yaşandı.
KİT’lerin kamu sırtında büyük bir yük ve kambur oluşturulması sonucu başlatılan özelleştirme çalışmalarında satışa çıkartılan Ferrokrom tesisinin ilimizin o dönem en güçlü firmasının sahibi olan Gıyasettin Demirtaş almış ancak, sözleşme gereği ödemesi gereken tutarı devlete zamanında ödeyemediği ve bu konuda şehirden de herhangi bir destek görmediği için ihale bugünkü işletmeci olan Yıldırımlar Holding bünyesinde kalmıştı.
O gün itibarıyla Yıldırımlar Holding’in devlete ödediği  özelleştirme bedeli kadar fabrikada krom stoku olduğu çok konuşulmuş ve şehir adına üzüntülü açıklamalar yapılmıştı.
Yine bugünkü işletmenin, o gün devlete ödediği miktarın bir yıllık cirodan daha az olduğunu söyleyen konunun uzmanları da çok olmuştu.
Elazığ, Ferrokrom özelleştirmesinde kaçırdığı fırsatın bir benzerini de Çimento Fabrikasında yaşadı. Devletin özelleştirme listesine alınan ve üretim kapasitesi ile bölgede önemli bir eksikliği gideren çimento fabrikasının alınması konusunda şehirde herhangi bir ortaklık kültürü, bilinci ve organizasyonu olmayınca fabrika önce OYAK’a sonrasında da İtalyan firmaya satılmıştı. Fabrika şu an, sektörün en önemli oyuncularından biri olarak önemli oranda kar eden ama bunu şehre yansıtmayan bir işletme konumunda.
Buna benzer;  Azot Fabrikası, Hazar santrali,  Şarap Fabrikası, Elazığ Sodyum Bikromat Tesisleri ve daha birçok tesisin özelleştirilmesini, ekonomik bir birliktelik ve oluşum yaparak alınması yerine sadece gelişmeleri izleyen, yabancı firmalar bu işletmeleri alınca da siyaset kurumunu suçlayan bir kolaycılığa kaçan Elazığlı iş insanları, geçmişte yapılan bu hatalardan ders çıkararak, ETSO Başkanı Asilhan Arslan’ın vizyoner kişiliği ve liderliği ile  maden sahalarının işletilmesi konusunda iddialı ve güçlü bir birliktelik ortaya koymayı başardılar.
 

ETSO, ŞEHRİN LOKOMOTİFİ OLDU
Maden ilçesindeki maden sahasının ihaleye çıkarılması sürecinin ardından Elazığ’da Meslek Kuruluşları, STK’lar ve iş dünyası tarafından maden sahasının Elazığ iş dünyası tarafından işletilmesi amacıyla başlatılan çalışmalar büyük bir titizlikle ve başarıyla devam ediyor.
 Konuyla ilgili bir değerlendirmede bulunan Elazığ TSO Başkanı Arslan, “Medyanın göreve çağırmasının ardından Elazığ TSO olarak çok hızlı bir şekilde aksiyon alındığını belirterek, “ Sivil Toplum Kuruluşlarımız ve Meslek Örgütlerimiz işbirliğinde, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde ilk aşamada ELAZIĞ GİRİŞİM GRUBU A.Ş. kurulum sürecini başlattık. Temel hedefi maden sahasının Elazığ iş dünyası tarafından işletilerek oluşacak tüm katma değerin ilin refah seviyesinin artırılmasına kanalize etmek olan Girişim Gurubu için Ön Talepleri almaya başladık. Bu süreçler büyük bir titizlik ve özenle yürütülürken hem kamuoyunu bilgilendirme hem de ihale tarihi ve ihale şartlarının yeniden revize edilmesi için girişimlerimiz oldu.”
 

SİYASETİN ANLAMLI DESTEĞİ
 Milletvekillerimizin yoğun gayretleri ve girişimleriyle ihale tarihi 04 Nisan 2022 olarak yeniden revize edildiğini ifade eden ETSO Başkanı Asilhan Arslan, “Bu süreç bizim için çok değerli olmuştur. Ön Taleplerin alınma sürecinde ise çok sayıda vatandaşımız ve iş dünyası temsilcilerimizin birçok soru ile sürecin nasıl işleyeceği ve girişimimiz hakkında bilgi sahibi olmak istediklerine şahit olduk” ifadelerini kullandı. 
 

İHALE ŞARTNAMESİ DEĞİŞMELİ
İhale şartnamesinin bir firmayı tarif etmekle birlikte, kamunun sürekli zarar etmesini getirecek bir kolaycılıkla hazırlandığına dikkat çeken ETSO Başkanı Arslan, şart namenin satış bedelinin makul bir seviyeye getirilip, çıkan madenlerden devlete hisse verilmesinin uzun vadede devletin ve kamunun yararına olacağını, dile getirerek yetkilileri bu konuda bilgilendireceklerini ifade etti.
 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞÜLECEK
İlimizde bulunun zengin maden kaynaklarının hemşerilerimizin hisselerinden oluşan “Elazığ Girişim Grubu” tarafından işletilerek, ilave üretim tesisleri ile birlikte şehre önemli katkı sunacağı, bununla Elazığ’ın kaybolan yıllarının geri geleceğine inandıklarını dile getiren Arslan, ihaleye güçlü bir şekilde hazırlandıklarını, kendi öz sermayelerinin ihalede yetersiz kalması durumunda ilimizin şirketleriyle de görüşebileceklerini ancak ilk tercihlerinin kendi hissedarları olduğunu ifade etti.

ARSLAN: “DEDİKODULAR,  KONUYU İDRAK EDEMEMEKTEN KAYNAKLANIYOR”
Başkan Arslan, süreç içerisinde yapılan çalışmalar hakkında kamuoyunu daha yakından bilgilendirmek için Kanal Fırat TV’de Gündem Özel Programında Gazeteci Sayın Zeki Akbıyık’ın sorularını cevaplandırarak merak edilen konulara açıklık getirmişti.
Yapılan program sonrasında hiçbir konu ve soru belirsiz kalmayacağını dile getiren Arslan, “Kamuoyunda dedikodu mahiyetinde birkaç kişinin oluşturmaya çalıştığı olumsuz hava ve konuyu idrak edememe zafiyeti nedeniyle kafalarındaki bulanıklığın da bu programla berraklaşacağını ümit ediyorum. Bu düşüncelerle, başta iş dünyamız olmak üzere tüm halkımızın büyük önem verdiğimiz ve ilimizin sosyo-kültürel ve ekonomik yapısını değiştirecek bu girişim hakkında doğru bilgiye sahip olması için programı takip etmeye davet ediyor, sürecin ilimiz ve halkımız için hayırlı olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.