Galip Önlü

İki Önemli Husus

Galip Önlü

Arkadaşlar bugün kendimce iki önemli konuya değinmek istedim. 
Birincisi ABD- Çin düellosu(Tayvan), İkincisi Türkiye- Yunanistan restleşmesi…
Arkadaşlar Tayvan ciddi anlamda önemli bir konudur. Çünkü bana göre Tayvan’da başlayacak bir askeri operasyon Rusya – Ukrayna savaşını geride bırakır. Dünya ‘yı da büyük bir buhrana sürükler. 
Tayvan konusuna bir ay önceki yazımda değinmiştim ki yapılan bazı açıklamalar veya ziyaretler bu bölgenin daha da gerginleşmesine ön ayak oldu.
Tayvan’ın 24 milyon nüfusu, kendi anayasası, demokratik olarak seçilmiş liderleri ve savunma açısından 300 bin aktif askeri bulunuyor.
13 ilden oluşuyor Tayvan…
Çin, Tayvan’ı kendisine bağlı bölge olarak görüyor ve asla bu hususta taviz vermeyecektir. Bunu da çoğu kez beyan ettiler.
Tayvan’daki petrol rezervleri, tüm dünyaya ileri teknoloji ihracatı ve denizlerdeki tartışmalı adalar sorunu ABD’nin bölgeye ilgisini arttırdı. Kendi çıkarlarını düşünen ABD, adayı askeri üs haline getirdi. Lakin Tayvan’da bulunan ABD askeri varlığı sayısı bilinmemektedir.
ABD başkanı Joe Biden bilindiği üzere bir Asya turu düzenledi ve Tokyo’da Japonya başbakanı ile görüştü.  Bu ziyaret Joe Biden’ın ilk Asya ziyareti oldu. 
 Joe Biden burada, Japonya başbakanına BMGK daimi üyelik desteği sözünü de verdi. 
BM Güvenlik konseyinin beş daimi üyesi var. ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere…
Eğer bu destek ciddi anlamda verilirse BM Güvenlik Konseyi’nin 6. Daimi üyesi Japonya olacaktır. (Türkiye olarak BMGK daimi üyesi olmak adına onlarca çağrıda bulunmamıza ve hatta Rusya’nın bunu onaylamasına rağmen desteğin Japonya’ya veriliyor olması Türkiye’ye red çekmenin asli adıdır.)
Ayrıca burada düzenlenen basın toplantısında Joe Biden “Çin Tayvan’a saldırırsa askeri karşılık vereceğiz” diyerek Çin’i tehdit etti. 
Bir nevi “Yaşlı Şeytan” olarak Asya- Pasifik bölgesini karıştırmak adına elinden geleni yaptı ve gerilimin en üst seviyelere tırmanmasına katkı sağladı.
Yunanistan’a gelecek olursak…
Hatırlanırsa bir yazımda Yunanistan’ın büyük ölçüde Savunma Sanayisine finansman sağladığını, her tarafına üsler kurdurduğunu hatta Girit ve Dedeağaç’da ABD üsleri olduğunu, onun yanı sıra Yunanistan ile yıldızımızın barışmayacağını beyan etmiştim. 
Neden barışmayacak dedim?
Çünkü Yunanistan ABD  piyonu olmaya devam ediyor ve devam ettikçe de asla barışmayacak.
Arkadaşlar birkaç gün önce Türk Hava Sahası Yunanistan tarafından 30 kez ihlal edildi. Yunan savaş uçakları tarafından…
Türkiye bu olayı pek büyütmedi, fazla da basına yansıtmadı.
Lakin Yunan basını “savaşın kıyısından dönüldü” diyerek bolca yazıp çizdiler. 
Ayrıca ABD’ye giden Yunan başbakanı Miçotakis bir konuşma yaptı. Türkiye’yi adeta düşman  gösteren bir konuşmaydı bu.
Genellikle Kıbrıs ile alakalı konuşan Yunan başbakan bir nevi Kıbrıs bizimdir diyerek iki devletli bir çözümü kabul etmeyeceğini söyledi.
Sonrada Nisan ayında yaşandığı öne sürülen Yunan hava sahasındaki ihlallere değindi.
Bu konuşması üç dört dakika boyunca bütün kongre üyeleri tarafından ayakta alkışlandı.
Bu sahne aslında ABD’nin kendi niyetini açıkça ortaya koyduğu bir sahne olmuştur. 
30 kez hava sahası ihlali durumunda Türkiye sustu.
Lakin “karasuları 12 mile çıkardık” diye bir açıklama yapacak olursanız Türkiye’nin sabrının sona gelindiğini bizzat göreceksiniz.
Böyle bir açıklama olursa Türkiye Cumhuriyeti savaş ilan etmek zorunda kalacaktır.
Son olarak şunu da eklemeden geçemeyeceğim…
Türkiye ne pahasına olursa olsun, caydırıcı nükleer silahlar yapmalıdır. Bu hususta kesinlikle güçlü bir adım atmalıdır. 
 

Yazarın Diğer Yazıları