Galip Önlü

İlk adım

Galip Önlü

Rusya Sverodonetsk’yi de ele geçirdi.Rusya için askeri başarı bir nevi pekişmiş oldu. Arık Rus ordusunun önünde savunma olmayan bir düzlük hakim… Bu durum Batı’yı endişeli hale getirmeye başladı.
Almanya başbakanı Scholz, Fransa cumhurbaşkanı Macron “Rusya’nın savaşı kazanmaması gerektiğinin” bir kez daha altını çizdi.
Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna Savaşı  başladığından bu yana ilk defa ülke dışına seyahate çıkacak. Tacikistan ve Türkistan’a gidecek sonra da Moskova’da Endonezya Devlet Başkanı’nı kabul edecek.
Şimdi Ukrayna’da asıl önemli olan durum bana göre Odessa… Çünkü Rusya’nın Odessa’yı işgal edip etmeyeceği henüz belirsizliğini koruyor. Geçen yazılarda da söylediğim gibi Rusya Odessa bölgesini almadan “ben Ukrayna’dan zaferle çıktım” diyemez. Yani Rusya’nın güçlü bir zafer elde etmesi buna bağlıdır. 
Şu da bir gerçek ki NATO, Rusya’nın canını yakmaya devam ettiği sürece Putin, bu ambargo ve yaptırımlara karşı geri adım atmayacak ve operasyonu sonlandırmayacaktır. Zira Kremlin’den gelen bugünkü açıklamaya göre Ukrayna’da operasyonun sonlanması direnişçilerin silahları bırakmasına bağlıdır. Yani tamamen teslim olmalarına…
Putinsiz G7 zirvesinde buluşan liderler Rusya’ya uygulayacakları yaptırımlar hususunda ise mutabık kaldılar. Bunu yaparken dönüp kendilerini de vurmuş olmaları görünen bir gerçektir.
Ayrıca Rusya, Batı kaynaklı olan  “100 yıl sonra ilk kez temerrüde düşme” hadisesini ise yalanladı.
Biraz da Çin’karşı yapılacak tatbikata değinmek istiyorum.
29 Haziran-04 Ağustos tarihleri arasında 26 ülke Çin’e karşı dünyanın en büyük ortak deniz tatbikatını yapacak. 
10 Haziran 2022 de ABD Savunma Bakanı ve Çin Savunma Bakanı Singapurda bir görüşme gerçekleştirdiğinde Çin Savunma Bakanı Wei, ABD Savunma Bakanı Emekli Orgeneral Austin’e alenen şunları söylemişti. 
“Herhangi biri Tayvan’ı Çin’den ayırmaya cüret ederse, Çin ordusu, bedeli ne olursa olsun savaş başlatmaktan kesinlikle çekinmeyecektir.”
Aslında Pasifik’de başlayacak bir olumsuz durumun dünyaya oluşturacağı olumsuz etkileri Çin de ABD de çok net farkındadır ancak her şeye rağmen ABD, gördüğüm kadarıyla yeni düzen için Çin ile hesaplaşmayı zaruri bir adım olarak görüyor. 
Zaten hesaplaşma başlarsa şüphesiz bu denizde olacaktır. Bugünden bakacak olursak Çin Donanması, ABD Donanmasını üzerinde sayısal üstünlüğünü koruyor.
Genel olarak şunları söyleyip sonlandırmak istiyorum.
ABD’nin başını çektiği ve 25 ülkenin katılımıyla Çin’e karşı gerçekleşecek olan RIMPAC tatbikatı Pasifikte suların ısınmaya başlaması ve 3. Dünya Savaşının ilk adımı olacaktır.
 

Yazarın Diğer Yazıları