Hülya MURAT

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü

Hülya MURAT

 

" İnsanın okuduğu şey benliğine işler."-"Okumak insana olgunluk; konuşmak canlılık;; yazmak da sarihlik verir" demiş Francis Bacon  ve Montesquieu" Çeyrek saatlik bir okumanın gideremediği kederim olmamıştır" der ve okumanın gerekliliğini vurgular.

Okuma materyalinin en başında da şüphesiz gazete gelir.

Bünyesinde makale, fıkra, karikatür,tefrika , röportaj gibi edebi türler taşır.

Günlük veya haftalık olarak yayınlanan basılı yayın organıdır GAZETE_

Amacı, bir ülkenin siyasi,ekonomi ve kültürel değerlerini en ücra köşesine uzanarak dile getirmek; oralarda yaşanan  dramlari göz önüne sererek çare aramaktır.Bunun yanında, uzaklarda sergilenen güzellikleri de okuyucularına iletebilmektir.

Gazete ve gazeteciliğin dünyada,16.yuzyila  dayanan önemli bir geçmişi vardır.

Konularıdır.

Ayrıca,ilanlarıyla da kişileri bilgilendirerek yön verir.

1729'da İbrahim Müteferrika tarafından ilk Türk matbaası kurulmuş.İlk basımı da Marmara Denizi haritası olmuştur.

[Siyaset,faili meçhul cinayetler, kadın ve çocuk  istismarları; afetler; magazin,sanat,spor,moda,yemek tarifleri işlenen konulardır.

Matbaanın kuruluşu ardından,bizde ikinci Mahmut zamanında ilk Türkçe gazete" Takvim-i Vekayi"(1831) yayınlanmış.

Onu 1860' da" Ceride- i Havadis" takip etmiş.İkinci Türkçe gazeteyi de( yarı resmi) olarak William Churchil çıkarmıştır.

Fikir gazetesi olan" Tasvir- i Efkar" 1862 yılında Şinasi tarafından çıkarılmıştır.Sonra,Ali Suavi"Muhbir"Namık Kemal" İbret" gazetesini yayın hayatına kazandırmıştır.

1860' da ilk özel gazete " Tercuman-i Ahval" adıyla Tanzimat Edebiyatçıları İbrahim Şinasi ve Agâh Efendi tarafından ( Pazartesi- Salı- Perşembe) günleri yayın hayatına kazandırılmıştır.

Sabah olur evlerde.Kişi, koşar kapı önüne.Bakar.Ekmek ve gazete yan yana mı diye? Çünkü insan için besin kaynağı ( biri bedeni,  biri ruhu  yaşatan) ekmek ve gazetedir.

Ama bu, gazeteyi eline alıp sayfaları çevire çevire, göz gezdire gezdire okuyabilme tadını vermiyor  veremiyor.

Artık günümüzde bir kitle iletişim aracı olan ve hayatın vazgeçilmezi haline gelmiş internet var.İnternet gazeteciliği var.Burada gazete sütunları rahatlıkla bulunup okunabiliyor.

Atamız da veciz sözleriyle" Basın, başlı başına bir kıymet,bir mektep, bir rehberdir." ve" Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdırlar."demiş; basının ülke için önemini vurgulamıştır.

Bulmacaları da elinde kalemle yaz boz tahtası gibi karalayıp düzelterek tamamlayabilmek, hazzın en güzelidir.

Bence.

Hayatla hep iç içe olan gazetedir.Gazetecidir.

Gazetecinin haberdir özdeşleştiği.İyisini de kötüsünü de yazar,cizer.

Aktarır.

Kalemdir-Kağıttır aksesuarı.Kitaptir.-

Dergidir.Bağrında olan.

Bazen kameramandır gazeteci.yorulmaz.Sızlanmaz.

Gazeteci bazen de kendini dramın ortasında bulur.Sabırla dinler.Duygulanır ama duygularına ket vurup çözüme odaklanır.Çare arar.Yazılarına aktarıp istediği sonuca varana dek mücadele eder.

"Kalem, kılıçtan keskindir." der, mücadelesinden asla vazgeçmez.

[Gazeteler arşivlenir.Tozlanır.Ama geçen yılların haberleri hep kalır.

Toplumda gelişen düşünceler, duygular gazete sayesinde biçim bulur.Yapılanır.Gazete güçlü bir araçtır.İnsanoğlunun, haber alma isteğini karşılar.

Gazeteci yazar.

Fikir ve düşüncelerini aktarır.Ve bir gazeteci yorumlara açık olmalı.Sağduyulu olmalı.

[O,kamuoyunu bilgilendirendir.Halkı aydınlatandır.İyi bir gözlemci.Her şart altında görevini yapandır.Saat dilimi olmadan çalışan.Mesai mefhumu yok olan.Kısacası zor ama kutsal bir görevi yapandır GAZETECİ.

Ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olan ben Hülya Murat, Elazığ Haber Ayrıntı Gazetesi' nin köşe. yazarıyım.

Gazeteci değilim ama basın gönüllüsüyüm.

Önemli bir gazetede satırlarımla siz okuyucularımızla buluşuyorum.

Ve Gazeteciler için " Çalışan Gazeteciler Günü" basın çalışanlarını onurlandırmak için 1961'den beri 10 Ocak günü düzenleniyor.

Ve yine diyorum ki hep birlikte  ELAZIĞ HABER AYRINTI GAZETESİ imtiyaz sahibi ve benim de sevgili öğrencim SERKAN GÜRTÜRK'Ü bu özel günde kutlayalım.Başarılarının devamını dileyelim.

Ayrıca, Elazığ halkının sorunlarını satırlarıyla dile getirmeye çalışan ilimizdeki tüm basın- yayın kuruluşlarının temsilcileri ve çalışanlarının, gazetecilerimizin"10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ"nü kutlayalım.Kutlu olsun...

Değerli Okuyucularımız,

Sizinle yeniden, gelecek yazımızın satırlarında buluşmak üzere.

Hoşça kalın...

 

 

Yazarın Diğer Yazıları