Serkan GÜRTÜRK

Kayıp Yılların Telafisi

Serkan GÜRTÜRK

Zamanında yapılacak olsa dahi seçimlere yaklaşık 17 ay gibi bir süre kaldı. Aday adaylarının belirlenmesi, propaganda dönenleri çıkartıldığında geriye bir yıl gibi bir süre kalıyor.
Geçmiş seçimlerde birçok isim, bir yıl değil iki ya da üç yıl kala kendi çalışmalarını yapar, vatandaşlarla buluşur, STK ziyaretleri yapar ve görevi, konumu ve unvanını da kullanarak kendi tanıtımını yapardı.
2023 seçimleri öncesi partilerde bir suskunluk olduğu gibi adaylık düşünen isimlerde de bir tereddüt, bir çekince ve ciddi bir durağanlık var.
Milletvekilliği düşünen isimlerin meydanlar yerine kabuğuna çekilmesi ve hatta kamuoyunda beklenti oluşturan isimlerin sessizliğe gömülmesi çok hayra alamet değil.
Geçmiş yıllarda yüzlerle ifade edilen aday adayı listelerinden şimdilerde eser yok. Geçmişin çok revaçta olduğu Partilere yönelik bir iştiyak görünmüyor bu seçimde.
İlimizdeki siyasi partilerin hepsi at başı yarışıyor olacak gibi bu seçimlerde. Hepsinin şansı eşit. Geçmişin açık ara önde biten seçimleri, kıl payı kazanılan ve kaybedilen seçimlere dönüşecek.  Ve belki bu seçimlerin başa güreşen sürpriz partileri, bugüne kadar çok da hesapta olmayan yeni partilerin de kendini gösterip bir milletvekilliğini zorlayacağı bir sürece dönüşecek.
Milletvekili adaylarının beklemede kalması ve çok öne çıkmak istememesinin sebebi de bu. Hangi partinin halkın güvenine mazhar olacağına, hangi siyasi partilerin halkta daha çok karşılık bulacağına yönelik “bekle-gör” gibi bir kararsızlık yaşanıyor.
Bu seçimleri diğerlerinden ayıracak en önemli fark ise bürokraside görev yapan isimlerin bu seçimlerde aday adayı olma cesareti gösterememeleri olacak. Muhtemel bir iktidar değişikliğini hesap eden bürokratlar, makamlarını koruma ümidi ve unvanlarını koruma adına adaylık gibi bir adımı atmaktan çekinir ve hatta korkar halde olacaklar.
Bu seçimlerde iş insanlarının, özellikle Ankara ve üst düzey yöneticilerle iyi ilişkiler içinde olan, geçmişte başbakanlık ve bakanlık yapmış isimlerle sık sık bir araya gelen, şu an bakanlık ve üst düzey bürokratlarla özel dostluğu bulunan etkili isimlerin şansı daha çok olacak.
Elazığ’ın kaybettiği yılları geri almasının yolu da bu isimlerin siyaset sahnesine çıkmalarından geçiyor. Hem kabinede hem de parti yönetiminde hiçbir etkisi olmayan, bulunduğu makamları da birilerinin koltuk değnekleri ile ulaşan, tutuk, özgüveni sıfır, liderli vasfı ve temsil kabiliyeti olmayan isimlerle kaybettiğimiz yılların telafisi için, şehrin güçlü milletvekillerine ihtiyaç var.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da sık sık dikkat çektiği ve üzerinde önemle durduğu; sıradan olmayan, ülkenin kaderinin oylanacağı 2023  seçimlerine sıradan, yıpranmış ve bilindik isimlerle girmenin riskini kimse göze alamaz.  Ve bu olaya hiç kimsenin; “ben vekil olayım, gerisi çok da önemli değil” yaklaşımıyla bakma lüksü olamaz. Bunu söyleyen ve bunda ısrarcı olan birisinin Zülfü Demirbağ’ın teşhisi ve tespitinde olduğu gibi test yaptırması gerekir.
2023 seçimleri öncesi şehir halkına da düşen, bu seçimlerde tüm partilerden güçlü, saygın, ağırlığı ve etkinliği olan isimlerle Elazığ’ın TBMM’de temsil edilmesi yönünde siyasi partileri zorlamaları ve bunu gerçekleştirmeyen partileri önce uyarmaları, eğer bu uyarılar dikkate alınmayacaksa sandıkta hesabını sormalarıdır.

Yazarın Diğer Yazıları