Serkan GÜRTÜRK

Toparlanın, Gitmiyoruz…

Serkan GÜRTÜRK

İlimizin üç aydan beri gündeminde olan ve iki kez ertelenen maden sahalarının işletilmesi ihalesi gerçekleştirildi.
Yurtdışından ve yurt içinden birçok firmanın katılması beklenen ihaleye sadece iki firma katıldı. ihaleyi,  2 milyar 205 milyon TL ile Port Madencilik A.Ş. firması kazandı.
Yapılan ihaleye herhangi bir itiraz yapılmadığı ve geçerli bir gerekçe ile iptal edilmediği sürece maden sahalarımızı tam bir yıl önce 16 Nisan 2021 tarihinde kurulan çiçeği burnundaki PORT MADENCİLİK TİCARET ANONİM ŞİRKETİ işletecek.
Yapılan ihalenin yankıları ve yansımaları birkaç ay daha konuşulacak ve değerlendirmeler yapılacaktır. Ancak bugünden sonra yapılacak şey, konuşmak ve günah keçisi arama yerine geleceğe bakmaktır.
Öncelikle şehrin iş insanları, siyasileri, yöneticileri ve diğer ilgililer olarak, ihaleyi alan firmayı karalamak, kötülemek ve itibarsızlaştırmak yerine, onlarla irtibata geçerek şehrimiz adına neler kazandıralabilirizin adımlarını atmak durumundayız.
İhale yapılmış ve sonuçlanmıştır. Kaldı ki her bir ihale şirketler arasında bir yarıştır ve sadece bir kazanan olacaktır. Bu süreçlere hiçbir kimsenin müdahale etme şansı da yoktur. Yapılan ihale kameralar önünde herkese açık ve şeffaf bir şekilde yapılmıştır.
İhaleye aylardan beri hazırlanan Elazığ Girişim Grubu’nun ihaleyi kazanamaması şehir adına belki bir kayıptır ancak her şeyin sonu da değildir.İhaleye neden katılmadığı ile ilgili olarak kamuoyunda cevaplanması gereken soruların cevaplarınıda önümüzdeki günler yetkililerin kendi demeçleri ile öğrenmiş olacağız.
Elazığ Girişim Gurubu, varlığı MTA tarafından tespit edilen maden yataklarının kendi öz sermayemizle ve Elazığlı iş insanlarımızın katkılarıyla oluşan bir yapı tarafından işletilmesi ile ilgili olarak bir süreç başlattı. 
Önce, “neden maden ve neden Elazığlılar işletmeli” konularında kamuoyu bilgilendirildi ve burada büyük bir desteğin olduğu görüldü. İktidarı, muhalefeti tüm siyasi partiler, tüm STK’lar ve medya, bu sürece katkı sundu ve ihalenin Girişim Grubu tarafından alınmasının gerekliliği üzerine açıklamalarda bulundular.
Elazığ Girişim Grubu’nun yapılan ihaleyi alamaması, yeni fırsatların ve alanların doğmasına kapı aralayabilir. Yıllardan beri ortaklık kültüründe örnek başarı hikayeleri yakalayamayan Elazığ’ın Girişim Grubu örneğinde ortaya koyduğu birliktelik ruhu ve şehir için ortak hedeflere koşma azmi ve heyecanı, başta gıda, tarım ve hayvancılık, çimento, inşaat malzemeleri ya da farklı sektörlerde yeni bir markanın doğuşunu getirebilir.
Girişimle başlayan bu ruhu öldürmemek hatta daha da yüceltmek gerek. Bu günden sonra yapılacak en önemli iş, Torku örneğinde olduğu gibi şehrin sermayenin üretime ve katma değere döndürecek girişimlere yönlendirmektir.
İhalenin alınamaması, bu işe gönül, emek ve alın teri koyan insanlarda kısmi bir moral kaybı oluştursa da ticaret duygusallığı ve gururu kabul etmez. Ticaret, oyunun kuralına göre oynandığı ve tüm öznenin üretim olduğu bir mecradır. 
Küskünlükler ve kırgınlıklar, ticareti tökezletir, durağanlaştırır ve çoraklaştırır. Bu sebeple üretimin verdiği mutluluk ve heyecanla toparlanın gitmiyoruz ve yeniden başlıyoruz demek gereklidir diye düşünüyorum.

Yorumlar 1
MÜFİT ÇETİNER 21 Nisan 2022 16:36

GAYET GÜZEL İFADELER KULLANILMIŞ ÇOK BEYENDİM ELAZIĞLI GİRİŞİMCİLER HAZIRLIKLARINI BİR TARAFA ATMADAN ELAZIĞ İÇİN BİRİKİMLERİNİ YATIRIMA DÖNÜŞTÜRÜP TİCARİ EYLEM VE İSTİHDAM SAĞLAMIŞ OLURLAR MERAKLA BEKLİYORUZ

Yazarın Diğer Yazıları