Uzm.Dr. Asena Serap YALÇINKAYA

SAĞLIK İÇİN ÖNCE KORU!

Uzm.Dr. Asena Serap YALÇINKAYA

Pandemiydi plandemiydi tartışırken asıl Sorunlarımızdan epeyce uzaklaştık.

Sağlık nedir, sağlıklı beslenme nasıl olur?

Hastalıkların temelinde ne yatar?

Korunmak için neler yapmalıyız?

Konuşmayalı uzun zaman oldu.

Unutmamak gerekir ki herkes kendi bedeninin doktoru olmalıdır. Beden bir bütün olarak değerlendirilmelidir.

Gelin sizinle bu köşede her hafta bedeninize içten bir bakalım.

Çoğumuz gün içinde halsizlik yorgunluktan müzdaribiz. Aslında en ufak bir yorgunluk ve sıkıntı bize bir uyarıcı. Içimizde bir şeylerin ters gittiğinin işaretidir.

Yapılan çalışmalar ve istatistiklere göre eskiye nazaran kronik hastalıklarda ve kanserlerde artış görülüyor.

Sebebi hiç düşündük mü?

Gelin biz kendi doktorumuz olalım ve koruyucu sağlık önerilerine kulak verelim

beden o kadar muazzam ve bir o kadar da karmaşık bir organizmadır. Yaradanın muazzam eserini korumak esas yaratılış sebebimiz belki de.

Neden kronik hastalıklarda artış söz konusu. Gelin beraber irdeleyelim.

Suçu hep genetiğe atmak en kolay yol. Ancak günümüz tıp bilgisine göre ailesel yatkınlık ve çevresel faktörler beslenme bizi sadece genetiği suçlamaktan uzaklaştırıyor.

 Vücudumuz o kadar muazzam bir yapı ki adeta bir çöplüğe dönen reaksiyonlar zincirini kendi kendine temizleme mekanizmaları mevcut. Biz bu mekanizmaları ayakta tutmaz isek kronik hastalıklara ve kanserlere yakalanıyoruz. Peki bunu nasıl yapmak lazım.

Doğada milyonlarca canlı var. İnsana sunulmuş yüzlerce besin maddesi var. Her yaratılan maddenin bir amacı ve faydası var. Hastalıkların temelinde vücudun enerji mekanizması olan mitokindriyal yaşlanma ve kirlenme yatıyor. Biz düzenli uyuyarak radyasyon yükümüzü azaltarak yeteri ve dengeli beslenerek stresten uzak kalarak bu mekanizmaları ayakta tutabilir.

Son yapılan çalışmalarda bahar aylarında ve bayanlarda kanser sıklığında artış görülmüş. Sebebi ise dengesiz yapılan diyetler ve zayıflama kürlerinin kullanımı.

Beslenmenin öneminin bugün magnezyum örneği ile açıklayalım. Vücutta küçücük bir molekül olan magnezyumun eksikliğinde kaslar istenilen düzeyde çalışmaz. Kemik metabolizmasından sorumlu olan hormonlar yeterince işlev görmez. Yine enerji metabolizmasında görevli olan enzimlerin çalışması yavaşlar. Nörolojik sistemde bazı aksaklıklar meydana gelir. Küçük ama önemli bir molekül olan magnezyum eksik olduğunda kas kemik ağrıları kramplar depresyon kasılmalar kalp ritim bozuklukları meydana gelebilir.

Bizim koruyucu hekimlik olarak amacımız organizmayı hastalanmadan kurtarmaktır. Magnezyum örneğinde olduğu gibi bir takım elementlerin vücuda besinler yolu ile kazandırılması çok önemlidir.

Tabi ki tek başına beslenme hastalıkların tedavisinde yeterli olmaz. Amacımız hastalık oluşmadan organizmayı bir bütün olarak ayakta tutabilmek.

Maalesef günümüzde insanlar fonksiyonel yani bütüncül tıp terimini yanlış anlayıp özellikle kronik hastalarımız ilaçlarını bırakıyor. Bunun sonucu olarak da ölümcül sonuçlarla karşılaşabiliyoruz. Bizim bütüncül tıptaki ana amacımız desteklemek tamamlamak eksik olanı yerine koymak. Sağlıklı günlerimiz olsun istiyorsak hekimlerimizin önerilerini can kulağı ile dinlemek görevimiz olmalı.

Sağlıcakla kalınız.

Sorularınızı instagram üzerinden dahiliyebilgi sayfasından/ ya da google play üzerinden mobil uygulamayı indirerek sorabilirsiniz

Yorumlar 2
FATMA ÇELİK 06 Mayıs 2021 14:35

HERZAMANKİ GİBİ GÜZEL BİLGİLERİNİZLE BİZLERİ BİLGİLENDİRİYORSUNUZ HOCAM TEBRİK EDRİM BAŞARILARINIZIN DEVAMINI DİLERİM ...

HACER SAĞINDIK KAYALI 06 Mayıs 2021 13:14

Tebrikler güzel bir konuya temas etmişsiniz hocam.Basarili çalışmalarınızın devamını dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları