Zübeyde Duran

EMANETLER EHLİNE TESLİM EDİLDİ

Zübeyde Duran

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni bakanlar yemin törenlerinin ardından makamların eski sahiplerinden görevi devraldılar.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin Cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanlardan oluşan yeni kabinesinde yer alan sürpriz isimler 49 yaş ortalaması ile Türkiye’nin en genç bakanlarından oluşuyor.

Yeni kabineyi beğenenlerinde, eleştirenlerinde olacağından kuşkumuz yok. Fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belirlediği yeni kabine ile “Bakanlar partili olmayacak ve devleti şirket gibi yöneteceğiz” açıklamasını uygulamaya geçirmeye başlayarak tabiri caiz ise emanetleri ehline teslim ettiği görülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan kamuoyunda aksi düşünülse de yardımcı olarak tek isim belirledi.  Eski Başbakanlık Müsteşarı olan Fuat Oktay Cumhurbaşkanı yardımcısı oldu. Kabinenin ilk sürpriz ismi olan Oktay, Otomotiv ve bilişim alanlarında uzman. Kamu ve özel sektörde birçok şirkete danışmanlık hizmetlerinde bulunan Oktay, bu şirketlerin bazılarında Genel Müdür, Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini üstlenmiş başarılı bir isim.

Eski kabinede yer alan kendini ispatlamış dört isme yeni kabinede de görev verildi.

Abdülhamit Gül bir hukukçu olarak tekrar Adalet Bakanı oldu.  Mevlüt Çavuşoğlu Ak Parti tabanından gelen bir siyasetçi olması ve ılımlı siyaset anlayışından dolayı tekrar Dışişleri Bakanlığına getirildi.

Süleyman Soylu, önceki makamını koruyarak güven tazeledi. CHP gurubunun Süleyman Soylu’nun yemini sırasında meclisi terk etmesi dikkatlerden kaçmayan önemli bir detaydı. Süleyman Soylu’nun terörle mücadele konusunda yapmış olduğu üstün çalışmalarıyla bu kabinede olmayı sonuna kadar hak eden bir isim olduğunu düşünüyorum.

Dördüncü isim esi eski kabinede Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı, yeni kabinede ise Hazine ve Maliye Bakanı olarak görevlendirilen Berat Albayrak… Bazı kişiler tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı olmasından dolayı en çok eleştiri alacak isim olan Albayrak, bakan olmadan önce yenilenebilir enerji kaynakları, bankacılık ve finans üzerine almış olduğu eğitimle yurt içi ve yurt dışı şirketlerde Finans Direktörlüğü, Mali İşler Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulunan başarılı bir isim. Bu özellikleri ile yeni kabinede ekonomi yönetimini üstlenmiş oldu.

Sürpriz isimlerden bir diğeri Milli Savunma Bakanı olan Hulusi Akar… Askeri alandaki başarıları ile bilinen Akar’ın askeri birimlerle irtibatlı olan bir bakanlığa getirilmesi çok isabetli verilmiş bir karar. Şunu da söylemeden geçemeyeceğim Hulus Akar’a üniforma, takım elbiseden daha çok yakışıyordu. Akar’ın görevini en iyi şekilde yapacağından hiç şüphemiz yok.

Bu isimlerin dışında kalan yeni bakanlar ise özel sektörde başarılı çalışmalarıyla ön plana çıkmış isimler…

Milli Eğitim Bakanlığına getirilen Ziya Selçuk, eğitim konusundaki başarılı geçmişi ile isabetli verilmiş bir diğer karar. Eğitim sistemindeki bir türlü çözülemeyen sorunlar açısından kendisine büyük bir sorumluluk verilmiş oldu.

Sağlık Bakanlığı Fahrettin Koca’ya teslim edildi. Koca, kurduğu ve başkanlığını yürüttüğü sağlık kurumlarında Türkiye’nin sağlıkta dönüşüm politikaları doğrultusunda önemli atılımlar gerçekleştiren başarılı bir tıp doktoru.

Fatih Dönmez Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı oldu. Dönmez, Enerji ve Telekomünikasyon firmalarında değişik kademelerde yöneticilik yapmakla birlikte son olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarlığı görevinde bulunuyordu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı olan Mehmet Cahit Turan alanında başarılı bir isim. Kamuda üstlendiği görevlerin dışında özel şirket CEO’su olarak çalıştığı biliniyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, özel sektör kuruluşlarında mühendis, şantiye şefi, koordinatör olarak çalışmış. Son olarak T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı iştiraki Emlak Konut GYO A.Ş. Genel Müdürlüğü görevini yürüten işinin erbabı bir isim.

Tarım ve Orman Bakanlığına getirilen Bekir Pakdemirli eski ANAP’lı bakan rahmetli Ekrem Pakdemirli’nin oğlu. Gıda, tarım, hayvancılık, teknoloji ve otomotiv alanında serbest girişimcilik yapan Pakdemirli, yurt içi ve yurt dışı gıda şirketlerinde üst düzey yöneticilik ve danışmanlık yapmış başarılı bir isim.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, uluslararası ticaret alanında özel sektörde faaliyet göstermiş, bakanlıklarda görev almış.  Son olarak Spor Toto Teşkilat Başkanlığı görevini yürüten Kasapoğlu, sporun tabana yayılması amacıyla çok sayıda tesisin kazandırılmasına katkıda bulunmuş ve gençlik, eğitim ve spor faaliyetlerinin finansmanı ile sportif istihdamın artırılması konularında birçok icraata imza atmış.

Kültür ve Turizm Bakanı olan Mehmet Ersoy, turizm ve otelcilik alanında sektörde tanınmış ve etkili bir isim…

Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, SESRIC’te kıdemli araştırmacı ve İstatistik ve Enformasyon Direktörü olarak görev yapmış.  Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine yönelik birçok projenin ve kapasite geliştirme programının koordinatörlüğünü yapan Selçuk, kabinede yer alan iki kadın bakandan biri…

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Altyapı projelerine içmesuyu, sulama, petrol ve doğalgaz boruları, santrallere elektromekanik aksamı temin eden bir şirketin kurucu ortağı ve yönetici müdürü. Ticaret alanında çok başarılı bir kadın profili çizen Pekcan, kabinede yer alan ikinci kadın bakan…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uzun süredir yakınında olan Başdanışmanı Mustafa Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na getirildi. Varank, Ağ Hizmetleri Teknolojisi alanında aldığı eğitim ve çalışmaları ile biliniyor.

Yeni isimlerden de anlaşılacağı üzere seçim gecesi, “Milletimizin sandıkta verdiği mesajı aldık” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni sisteme, yeni isimlerle başlamayı tercih etti. Erdoğan, siyasi kadrolar yerine özel sektörde başarılı olan isimleri kabineye almak suretiyle pek çok olumsuzluğun ortadan kaldırılması için bir başlangıç yapmış oldu.

Bizler kadar kendilerine de sürpriz olan yeni bakanlarımıza çok büyük sorumluluklar verilmiş oldu. En güzel tarafı da işin ehillerine teslim edilmiş olması…

Millet olarak beklentimiz ve umutlarımız gerçekten çok yüksek. Kendi alanlarında birbirinden başarılı yeni bakanlarımıza kolaylıklar diliyorum. Bu kadronun başarılı işlere imza atarak sorunlara kalıcı çözümler üretip uygulamaya geçirmesi tek temennimiz.

Yeni sistem ve yeni kabine vatana, millete hayırlı olsun. Saygılarımla…

 

Yazarın Diğer Yazıları