Başkan İlçesine Düşman
Makam odasında doğum günü kutlaması, Ak Parti İlçe Başkanı, Ak Parti Belediye Meclis Üyesi,Ak Parti Tunceli İl Başkan Yardımcısı olan zatın birçok kurumda çalıştıktan sonra istisnai kadro ile Elazığ Valiliği özel kalemde işe başlatılması ve çoğu mahkemeye taşınan usulsüzlüklerle gündeme gelen Çemişgezek, bugünlerde ilçede tek beton santralinin belediye tarafından mühürlenmesi sonucu hükümet binası inşaatının durdurulması ile gündeme geldi.
Tunceli iline bağlı olmasına rağmen siyaset, ticaret ve sosyal faaliyetleri ile Elazığ'a daha yakın duran Çemişgezek İlçesi gündemden düşmüyor.
Geçtiğimiz aylarda Ak Parti Çemişgezek İlçe Başkanı,Çemişgezek Belediyesi Meclis Üyesi ve Ak Parti Tunceli İl Başkan Yardımcısı görevlerinde bulunan İbrahim Enes Somyürek, birçok kamu kurumunda işe başlatıldığı halde işe gitmediği,en son Mazgirt ilçe Belediyesine muhasebe büro elemanı olarak işe başlatılmıştı.
Mazgirt Belediyesindeki işine de gitmeyen ve gazetemiz Haber Ayrıntı'nın “Beyaz Ak partili altın çocuk” diye tanımladığı İbrahim Enes Somyürek, Tunceli Valisinin kabul etmediği formülle Elazığ Valisi Ömer Toraman'ın onayı ve tensipleriyle istisnai kadrodan Özel Kalem Müdürü yapılmış ardından da başka bir birime geçişi sağlanmıştı.
İLÇENİN TEK BETON SANTRALİ KAPATILDI
Geçmişte birçok problemle ülke gündemine giren Çemişgezek bugünlerde de ilçeden bulunan tek beton santralinin kapatılmasıyla gündemde.
GEÇİCİ RUHSAT İPTAL EDİLDİ
İlçede tek olan ve başta TOKİ konutları olmak üzere Çemişgezek ve komşu ilçelerin ihtiyacını gören beton santraline 2018 yılında önceki belediye döneminde geçici ruhsat alındı.
2019 yerel seçimlerinden sonra mevcut Ak Partili Belediye Başkanı Metin Levent Yıldız'ın talimatı ve Belediye Meclis kararıyla santral ruhsatsız olduğu gerekçesi ile kapatma kararı veridi.
KONU YARGIYA TAŞINDI
Çemişgezek Belediyesinin aldığı kapatma kararını yargıya taşıyan beton santrali işletmecisi, açılan dava sonucu Beton Santrali lehine yürütmeyi durdurma kararı aldı ve bu karar daha sonra kesinleşerek kapatma kararının hukuksuzluğu tescil edilmiş oldu.
GEREKLİ TÜM EVRAKLARLA RUHSAT MÜRACAATI YAPILDI
Bu gelişmenin ardından beton santrali yetkilileri 2019 yılı Temmuz ayında Belediyeye tüm evraklarıyla birlikte ruhsat için müracaatını yaptı ve Çemişgezek Belediyesi alındı belgesi vererek belgeleri kabul etti.
Bu süre içerisinde ruhsat verilmediği gibi evraklarda herhangi bir eksiklik olup olmadığına dair de bir yazışma gerçeklemedi.
Yasal olarak ruhsat başvuru yapılmasının ardından 60 gün sonra olumlu ve olumsuz karar verilmezse reddedilmiş anlamına geldiğini kuralını bilen Çemişgezek Belediyesi, kanunların bu açığından faydalanarak beton santrali yetkililerinin ruhsatını hiçbir gerekçe bildirmeden vermedi.
BÖLGE İDARİ MAHKEMESİNE TAŞINDI
Ruhsat talebine 60 gün içinde olumlu ya da olumsuz herhangi bir cevap alamayan ve ruhsat talebi yasal olarak düşmüş ve keyfi uygulamalarla hak gaspına uğrayan Beton Santrali yetkilileri bu kez de Erzincan İdari Mahkemesine dava açtı.Açılan dava sonucu yargı bir kez daha Beton Santrali sahibini haklı bularak yürütmeyi durdurma kararı verdi. Çemişgezek Belediyesi bu karara itiraz etse de itirazı da reddedildi.
KEYFİ MÜHÜRLEMELER DEVAM ETTİ
Süreç bu şekilde son buldu derken mahkemeyi kazanan beton santrali yetkilileri Çemişgezek İcra Müdürlüğü vasıtasıyla Beton Santraline yapılan mühürlemeyi 2020 yılı içerisinde resmi olarak söktürdü.
Yargı kararına rağmen herhangi resmi işlem ve alınan karar olmamasına rağmen santral, Çemişgezek Belediyesi tarafından dönem dönem keyfi olarak mühürlenmeye devam etti.
BETON SANTRALİ SAHİBİNE DAVA
Keyfi ve sık sık yapılan mühürlemeler sebebiyle Beton Santrali sahibi Tahir Bal hakkında izinsiz mühür sökmeden dolayı 15.02.2021 tarihinde dava açıldı ve hükmün ertelenmesi kararı alındı.
MİLLİ EMLAK DA OLAYA DÂHİL OLDU
Bu süreçler yaşanırken Beton Santrali işletmesinin yeri milli emlağa ait olmasından dolayı siyasi baskı ve bürokratlara yapılan dayatma sonucu Nisan 2021 tarihinde sözleşme tek taraflı olarak feshedildi. Bu kararın alınmasında etkili olan ve talimatı veren gücün siyasiler olduğunu tüm ilçe halkı dillendiriyor.
ÜÇÜNCÜ YÜRÜTMEYİ DURDURMA
Milli Emlak'ın sözleşmeyi tek taraflı ve gerekçesiz feshetmesinden sonra Beton Santrali, Erzincan idari mahkemesine dava açıyor ve bir kez daha yürütmeyi durdurma kararı veriliyor alıyor ve işlem iptal ediliyor. Bu mahkeme kararına da itiraz edilirken dosya Danıştay'a temyize gönderiliyor.
ÇEMİŞGEZEK'DE YARGI KARARLARI YOK HÜKMÜNDE Mİ?
Yaşanan bu olaylar, Çemişgezek Belediyesinin ne mahkeme kararlarına uyduğu ne de sorunun çözümü noktasında çözüm ürettiği gerçeğini ortaya koyuyor.
İlçenin gelişmesi ve kalkınması için önemli bir işlev gören ve bölge için istihdam oluşturan beton santrali, yargının tekrar tekrar açılma kararına rağmen Çemişgezek Belediyesi tarafından tekrar tekrar ve keyfi olarak mühürleniyor.
İŞLETMENİN TÜM İŞLEMLERİ YASAL
Yıllardan beri ilçe ve bölgeye hizmet veren beton santrali, Vergi mükellefi olmakla birlikte, Ticaret sicil belgesi, Ticaret sanayi belgeleri, Çevre mühendisi, emisyon belgesi, kapasite belgesi, çevre izin belgesi, geri dönüşüm sıfır attık- belgesi, Çed belgesi, TSE İSO ve belgelerine sahip bir müessese. Bunlarla birlikte ilgili kurumların beton üretimlerinden numune alıp onay verdikleri bir kurum.
BAŞKAN AÇILIŞINA GİTMİŞ!
Bugün tekrar tekrar mühürleyerek üretimini engelleyen Ak Partili Belediye Başkanı Metin Levent Yıldız, 2017 yılında Ak Partili üst düzey yönetici Azmi Ekinci,dönemin Tunceli Ak Parti İl Başkanı Fatih Tek, dönemin Çemişgezek Kaymakamı Harun Kazez ve yine adını son aylarda sıklıkla duyurmayı başaran dönemin Çemişgezek İlçe Başkanı beyaz Ak Partili altın çocuk İbrahim Enes Somyürek ile beton santralinin açılışına katıldığı ortaya çıktı ve işyeri sahibi Tahir Bal'a hayırlı olsun temennisinde bulunmuşlar.
“TESİS GURUR VERİCİ” DEMİŞTİ
2017 yılında beton santraline hayırlı olsun ziyaretine katılan Metin Levent Yıldız, beraberindeki heyetle birlikte tesisi gezdikten sonra, “Çemişgezek'e böyle bir yatırım yaptığınız için teşekkür ediyor, bu yatırımla birlikte Çemişgezek'in sanayide kalkınacağını gelişeceğini belirtiyor, istihdam için önemli bizim için gurur verici buluyorum” açıklamasında bulunmuştu.
İDDİALAR DAHA VAHİM!
İlçede kendisi Belediye Başkanı değilken 2017 yılında hizmete başlayan ve Çemişgezek için önemli bir kazanım olduğu bizzat kendisi tarafından da itiraf edilen beton santralinin, 2019 yerel seçimlerinde kendisi Belediye başkanı seçilince mühürleyen Metin Levent Yıldızı'ın bu tavrı ilçe halkı tarafından da kınanır ve keyfi bulunurken, başta beyaz Ak Partili altın çocuk vasıtasıyla birtakım taleplerde bulunduğu, bu kabul görmeyince üst düzey bir yöneticinin devreye girdiği, buda gerçekleşmeyince de tesisi mühürleme yoluna giderek sindirme operasyonlarına başvurduğu iddiaları ilçede her ortamda konuşuluyor.
AK PARTİYE DE HUKUKA DA YAZIK EDİLİYOR
Çemişgezek Ak partili Belediye Başkanı Metin Levent Yıldız'ın bu hukuk tanımaz ve üreticiyi teşvik etme yerine engelleyici tavrı, hem Ak Partiye hem de hukuka zarar veriyor.
Siyasi nüfuzunu ve özellikle de Ak Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş'ın ismini ve saygınlığını şahsi hırsları ve hukuksuz uygulamaları için kullanan Başkan Yıldız'ın bu tavırları, hem Ataş'ın hem de Ak Parti'nin Çemişgezek'te ciddi yara alması sonucunu getirdi.
ERDOĞAN ÜRETİM DERKEN BAŞKAN ENGEL OLUYOR
Cumhurbaşkanı Erdoğan her fırsatta sanayicilere daha çok üretin çağrısını yaparken, Çemişgezek Belediye Başkanı Yıldız, şahsi hırslarının ve beklentilerinin esiri olarak işleyen bir işletmeyi ruhsatsız olduğu gerekçesi ile kapatıyor, müracaat edildiği halde ruhsat da vermeyerek hem ilçeye hem de bölgeye büyük bir kötülük yapıyor.
BAKAN TALİMAT VERDİ HÜKÜMET KONAĞI İNŞAATI DURDU
Başkan Yıldız'ın bu anlamsız tavrı sebebiyle üretimi, durdurulan beton santrali, yapımı devam eden Hükümet Konağı inşaatını da vurdu.
İnşaata beton sağlayan santralin kapatılması sonucu hükümet konağı inşaatının durdurulduğu haberini alan İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu'nun öfkelendiği, bu konuda paylaşım yapan Başkan Yıldız'ı azarladığı, “demek ki Çemikgezek'e hükümet konağı lazım değilmiş” diyerek tepki gösterdiği, bu sebeple Başkanı Yıldız'ın Hükümet konağında kullanılan betonun kaçak olduğuna dair traji-komik sosyal medya paylaşımını kaldırdığı ifade ediliyor.
Devlete bağlı kurum ve kuruluşların işlerini yapmadığı algısını oluşturarak geçmiş dönemde Kahpe terör örgütü Fetönün taktik ve söylemleri ile ilçeye gelecek hizmeti hukuksuz bir şekilde engelleyerek ilgili kurum ve kuruluşları zan altında bırakan Çemişgezek Belediye Başkanı Metin Levent Yıldız'ın bu tavrı karşısında nasıl bir yaptırım uygulanacağı merak konusu oldu.