Kaymakam Bunu Yaparsa Üretici Ne Yapsın?
Keban İlçesi Dürümlü köyünde hayvancılık yapan Nizam Şirin'a ait hayvan barınakları, Keban kaymakamlığı tarafından yıkıldı. Olayla ilgili Dürümlü köyünde basın açıklaması yapan Şavak Der Başkanı Naim Doğan ve STK dönem sözcüsü Zafer Aksuoğlu, barınakların yıkılmasının kabul edilemez olduğunu, Keban kaymakamlığının yapılan hatadan dönmesi gerektiğini söylediler
Keban Dürümlü köyünde, şikayet üzerine kaymakamlık tarafından küçükbaş hayvan yetiştiricisi Nizam Şirin'e ait barınakların yıkılmasından dolayı Şavak Der Başkanı Naim Doğan ve Sivil Toplum Kuruluşları Platformu dönem sözcüsü Zafer Aksu basın açıklaması yaparak, yıkıma tepki gösterdi.
DOĞAN: “YETİŞTİRİCİ MAĞDUR”
Şavak Der başkanı Naim Doğan, hayvan yetiştiricisi Nizam Şahin'in yapı kayıt belgesini aldığını, ecrimisil bedelini ödemesine rağmen tebligat yapılmadan yıkım yapıldığı iddia etti. Doğan, “Üreticimiz Nizam Şirin 2017 yılından beri Keban'ın Dürümlü köyünde ikamet ediyor. Üretici kardeşimiz burada kendisine iki katlı bir ev yapmıştır burada yaklaşık 160 dönüm bir arazi kendisine almıştır. Hayvancılık mesleğini yürütme adına bu köye yerleşmiş. Yaklaşık Bin 500 koyunuyla beraber bu köyde ikamet ediyor. Nizam Şirin kardeşimiz 30 yaşındadır babası yakın zamanda vefat etti iki tane kardeşi üniversite mezunudur ve kardeşleriyle beraber omuz omuza verip bin 500 tane hayvanla bu köyde hayvancılık mesleğini devam ettiriyorlar özelde Elâzığ genelde Türkiye ekonomisine ciddi anlamda her üreticimiz gibi katkıda bulunuyorlar. Devletimiz zaman zaman Sayın Cumhurbaşkanımız da üretime teşvik noktasındaki söylemlerini hepimiz biliyoruz. Kardeşimiz ve devletimizin de aynı zaman da nu noktada çeşitli tanıdığı kolaylıklar, meralar var. Hayvancılığın devam etmesi noktasında tahsisler yapıyorlar bu kardeşimiz burada hazine malı üzerinde bin 500 tane hayvanın barınağını burada yaptı bin bir zahmetle 4-5 yıl önce. Bütün yıkılan ağıllar bin 500 tane hayvanın barınma yeriydi. Maalesef üzülerek söylüyoruz Keban Kaymakamımız bundan 1-2 gün önce bir kepçeyle bir memurunu göndererek bütün bu ağılların hepsini yerle bir etmiş. Bu ağılların içerisini gezerken hakikaten kendimizi zor tutuyoruz, üzülüyoruz gerçekten çok üzülüyoruz. Adeta bir yağma yapılmış. Hukuki anlamda bir takım alt yapısını da oluşturmuş. Yapı kayıt belgesini almış, ecrimisil bedelini ödemiş bir takım prosedürleri de yerine getirmiş. Burada hazine malında hayvan barınağını yapmış ama bedelini devlete ödüyor. Sayın Keban Kaymakamımız acaba bunları görmedi mi bunları bilmiyor mu?. Ben Sayın Kaymakamımızla görüştüm fakat Sayın kaymakamın söyledikleri beni tatmin etmiyor. Mala mülke zarar veriyorlar, vatandaşın arazine zarar veriyorlar, köyde kavga gürültü olmuş deniliyor hayvancılığın olduğu yer de bu tür sıkıntılar oluyor. Hangi bölgede hayvancılık varsa bin 500 tane hayvan tozu çıkar yine birileri rahatsız olur. Sayın Valimizi göreve davet ediyorum özellikle Elazığ Valimiz de gelsin görsün, İçişleri Bakanlığını göreve davet ediyorum. Üreticimizin önünü bu şekil kapatamazsınız. Burası hazine yeridir diye kaymakamımız yıkım gerçekleştirmiş. Burada vatandaşın yaptığı bir ahır da vardır oda aynı şekilde bu şartlar üzerinde bir hazine üzerinde hiçbir hukuki alt yapısı olmadan bir ahır yapılmış. Ora neden yıkılmadı burası neden yıkıldı?. Kaymakam Beye bunu söylüyorum şikayet etsinler ben orayı da yıkarım diyor. Şimdi ben şikayet ediyorum yık bakalım. Fakat benim şikayetimin dikkate alınıp oranın yıkılması da doğru bir şey değildir. Çünkü o vatandaş da orada hayvan besliyor onun da yıkılmasını doğru bulmuyorum buranın yıkılması da yanlıştır. Sen vatandaşı teşvik edeceksin” dedi.
AKSUOĞLU: “DEVLETİN KOLAYLAŞTIRICI OLMASI GEREKİYOR”
Sivil Toplum Örgütleri Platformu dönem sözcüsü Zafer Aksuoğlu ise yaptığı açıklamada, tarımsal faaliyetlerin desteklenmesi gerekirken, yapılan uygulamanın kabul edilemez olduğunu söyledi. Aksuoğlu, “Adete bu işi bırak git noktasına getirilmesi gerçekten üzücüdür biz şuanda mücadele veriyoruz ki et, süt ve yoğurt fiyatlarını düşürmek adına çalışmalar yapıyoruz enflasyonu düşürmeye çalışıyoruz üreticileri küstürüp bu işten çıkardıktan sonra etin, peynirin, sütün fiyatı yükselecek. Bir taraftan üretmeden elimizdeki üreticileri de kaçırmaya başlıyoruz gerçekten bu noktada devletin kolaylaştırıcı olması gerekiyor zorlaştırıcı olmaması gerekiyor. Böyle bir ani kararla buranın yıkılması bizleri üzdü” dedi.
ŞAHİN: “KAYMAKAMIMIZDAN BİRAZ YAPICI VE BİZİ İDARE EDİCİ OLMASINI İSTİYORUM”
Küçükbaş hayvan yetiştirici Nizam Şahin ise kaymakamlığın kendisine kolaylık sağlamasını istedi. Şahin, “Hazine aracısı olan, dağ olan, hiçbir faaliyette olmayan bir alanı kazmayla, kürekle bir şekilde taşlarını toplayıp kaldırarak burayı inşa ettim. Bu hayvan barınağını yaklaşık bin 500 bir işletme açtım kendime. Daha bunu yapmadan önce de yapı kayıt belgelerini imar affı çıktığında aldım, tapulamaya gittim, ecrimisillerini yatırdım. Ben tapulamak için hukuki süreci başlatmışken Sayın Keban Kaymakamımız hiçbir tebligat olmadan, haberimiz olmadan bir personeli kepçeyle göndermiş, kolluk kuvvetinin de haberi yok, köy muhtarının da haberi yok kepçeyi göndermiş benim bu işletmemi komple yerle bir etmiş. Yaklaşık 500 bin liralık bir zararım var ben zararın peşinde değilim yalnız Kaymakamımızdan biraz yapıcı ve bizi idare edici olmasını istiyorum” dedi.
KEBAN KAYMAKAMLIĞI: “TAHLİYE KANUNLAR ÇERÇEVESİNDE YAPILMIŞTIR”
Öte yandan konu ile ilgili Keban kaymakamlığından yapılan açıklamada Keban İlçesi Dürümlü köyünde Kahraman Şirin Hazine arazisini işgal ederek ağıl inşaa etmiştir. Köy sakinlerinin şikayeti üzerine 2886 sayılı devlet ihale kanunu kapsamında alanın tahliyesi ilgiliden talep edilmiştir. Kahraman Şirin tahliye işlemine ilişkin Elazığ 2. İdare Mahkemesine başvurmuş, Elazığ 2. İdare Mahkemesi 20/05/2022 tarihinde Kahraman Şirin'in talebini reddetmiş, taşınmazın tahliyesine karar vermiştir. 2886 sayılı Kanun kapsamında taşınmazın tahliyesi Mülki İdare Amirinden talep edilmiş ve karar infaz edilmiştir” denildi.