ELAZIĞ BÖLGESEL DIŞ TİCARET HIZLANDIRMA MERKEZİ PROTOKOLÜ İMZALANDI
Fırat Kalkınma Ajansı'nın desteklediği ve Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası'nın uygulayıcı olarak yer aldığı 'Elazığ Bölgesel Dış Ticaret Hızlandırma Merkezi (BDTHM)' isimli projenin protokolü, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Asillhan Arslan ve Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu tarafından imzalandı.
Fırat Kalkınma Ajansı'nın desteklediği ve Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası'nın uygulayıcı olarak yer aldığı “Elazığ Bölgesel Dış Ticaret Hızlandırma Merkezi (BDTHM)” isimli projenin protokolü, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Asillhan Arslan ve Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu tarafından imzalandı.
Amacımız Dış Ticareti Hızlandırmak İçin Gerekli İnsan Kaynağını Oluşturmak
Protokol Töreninde konuşan Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan; “Dış ticaretin yani ihracatın da gelişmesine yönelik bir dizi faaliyetleri buluşturmak adına da Elazığ dış ticaret hızlandırma merkezinin ihtiyacı hasıl oldu ve biz bugün bu imza ile birlikte inşallah 18 ay boyunca yaptığımız tüm faaliyetlerle bunu tesis edip, Elazığ'ımıza kazandıracağız. Amacımız şu; Elazığ ihracatını güçlendirme adına ihtiyaç duyulan insan kaynağının oluşturulması, eğitim verilmesi.
500 üniversite öğrencimize dış ticaret ile alakalı eğitim faaliyetlerinde bulunacağız. 100 firmamıza da danışmanlık hizmeti vererek onlara eğitimler sunarak onların ihracat yapmak kapasitelerini ve kabiliyetlerini artıracağız böylelikle şehrin hep bahsettiğimiz ihracat yapılan ürünlerini çeşitlendirilmesi ve miktarının artırılması ile alakalı ihtiyaç duyulan tüm faaliyetler bu şekliyle sağlanmış olacak.”
Projenin Amaçları:
• Yaşam Boyu Öğrenmede Temel Yeterliliklerin Desteklenmesi: Bölgesel Dış Ticaret Hızlandırma Merkezi ve Ticaret Akademisi Platformu ile, sürekli eğitim fırsatları geliştirilerek ve kalıcı bir yapı oluşturulacak bölgesel, ulusal ve uluslararası çok dilli bir öğrenme altyapısı oluşturulacaktır. Ayrıca, Uluslararası Beceri Ortaklıkları (İSS) Programının geliştirilmesi ve başlatılmasıyla, farklı ülkelerdeki işletmelerin ve KOBİ'lerin öğrenilmiş deneyim ve iş birliği potansiyeli artırılacaktır.
• Girişimci ve KOBİ'lerin dış ticaret becerilerinin geliştirilmesi: Üniversite-Sanayi İş birliği Platformu'nun kurulması, üniversite öğrencilerinin okurken iş yapma becerilerini destekleyecektir. Yerel ve uluslararası düzeyde dış ticaret becerileri kazanarak, mezun olduktan sonra kendi işlerini veya istihdam edilebilirliklerini kazanmaları desteklenecektir.
• Eğitim ve iş dünyaları arasında bir köprü kurmak: Proje ile akademik çevre ve sanayi aktörleri arasındaki sinerjinin artırılması hedeflenmektedir. Girişimcilik konusunda yeni eğitim yöntemlerinin geliştirilmesi, teorik ve pratik uygulamaların verimliliğinin artırılması, yaşarken öğrenme süreçleri geliştirerek etkili öğrenme yaklaşımlarının geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Proje kapsamında; Elazığ ilinde Bölgesel Ticaret Merkezi Kurulması ve bölgede faaliyet gösteren Elazığ TSO'ya kayıtlı 500 üyemizin dış ticaret kapasitelerinin artırılması, 100 girişimci ve 500 üniversite öğrencisine dış ticaret konusunda mesleki eğitimler sunulması ve sürdürülebilir büyüme hedeflerinin sağlanması amacıyla, dış ticaret hızlandırma merkezi kurulması hedeflenmektedir. Bu amaçla, dış ticaret ile ilgili geliştirilmesi gereken yönler tespit edilecek, eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunularak firmaların dış ticaret kapasiteleri geliştirilecek, ihracat işlemlerinin hızlı ve verimli bir süreçte ilerlemesi için destek faaliyetleri gerçekleştirilecektir.
Projenin ortaya çıkma nedenleri;
i. Bölgedeki firmaların teknoloji ve AR-GE kapasitelerinin arzu edilen seviyede olmaması
ii. Bölgedeki firmaların dış ticarette ihtiyaç duyulan yetişmiş nitelikli personel ihtiyacı,
iii. Üretim Maliyetlerinin firmaların rekabet edebilirliklerini olumsuz etkilemesi,
iv. Taşıma-Depolama ve Dağıtım konusunda yaşanan sorunlar ve bunların maliyetleri artırması
v. Üretim ve hizmetlerde standardizasyon sorunları
vi. İhracat kontrolleri konusunda firmaların bilgi ve deneyim eksiklikleri
vii. Rakipler ve rekabetin derinliği özellikle küçük firmaların gelişimini olumsuz etkilemesi,
viii. CE İşareti ve ürün güvenliği ile ilgili yaşanan sorunlar
ix. ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemi'nin yeterince firmalar tarafından önemsenmemesi
x. ISO 9000 Kalite Standartları konusunda firmaların prosedürlere uyumluluklarının istenen seviyede olmaması
xi. Hükümet Uygulamaları ve İthalat Kotaları konusunda bilinçlendirme eksiklikleri.
Beklenen Sonuçlar:
• Elazığ'da dış ticaretin gelişmesinin önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik altyapının oluşturulması ve sürdürülebilir Bölgesel Dış Ticaret Hızlandırma Merkezi kurulması
• Eğitimlere katılan üniversite öğrencilerinden (500 kişi) mezun olduktan sonra %20'sinin kendi iş yerlerini kurarak bölge ekonomisine katkı sağlaması,
• Üniversitede öğrenim gören 80 yabancı uyruklu öğrencinin kendi ülkeleri ile Elazığ'daki firmalar arasında dış ticaret köprüleri kurarak Elazığ ekonomisine yıllık 1 milyon USD'lik ek gelir sağlaması,
• Orta vadede Elazığ'da Bölgesel Dış Ticaret Hızlandırma Merkezi'nin tüm firmalara hizmet vermesi ile bölgesel kalkınmayı hızlandırması amaçlanmaktadır.