Elazığ, Depreme Dirençli Bir Kent

Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde olduğu gibi Elazığ'da da şiddetli hissedildi. Depremin gündüz saatlerine olması olası panik ve buna bağlı olumsuzlukları aza indirirken geçmişte 3 büyük deprem yaşayan ve bu konuda acı tecrübeleri olan Elazığ halkı ev ve işyerlerini terk ederek güvenli alanlara koştu. Oluşan panik sebebiyle telefon şebekeleri ve trafik kitlendi. Depremde herhangi bir yıkım ve can kaybı olmaması Elazığ'ın deprem güvenli kent oluğunun da ispatı oldu.

TAKİP ET

Malatya'nın Kale ilçesinde, saat 10.46'da meydana gelen ve Elazığ'da de büyük ölçüde hissedilen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından AFAD Elazığ başkanlığında il protokolü kriz masası oluşturuldu.


Elazığ'da yaşanan deprem sonrası yaşanabilecek olumsuzlukların ve çalışmaların koordine edilmesi için toplanan kriz masası, saniye saniye olayları takip ederken, çalışmalar tek bir merkezden idare edildi.

Depremden hemen sonra sahaya inen il yöneticileri hem hasar tespit çalışmalarını hem de yaralı vatandaşlarımızı ziyaret ederek moral verdi. Daha önce yaşadığımız depremler nedeniyle tecrübeli olan Elazığ ve il yöneticilerinin deprem sonrası koordineli bir şekilde çalışması memnuniyet oluştururken, vatandaşlarımız da kendilerini daha güvende hissetti.


VALİ VE BAŞKAN HASAR ALAN BİNALARI İNCELEDİ
Elazığ Valisi Hatipoğlu ile Başkan Şerifoğulları depremde hasar alan binaları ziyaret etti

Elazığ'ın Rüstempaşa Mahallesi'nde çökme meydana gelen binayı ziyaret eden Başkan Şerifoğulları ve Vali Hatipoğlu ziyaretin ardıdan vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.


BAKAN YERLİKAYA ANINDA AÇIKLAMA YAPTI
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Kale ilçesinde meydanda gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından incelemelerde bulunmak üzere Malatya'ya gitti. Malatya'da açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Elazığ ve Malatya'da hasar tespit çalışmalarının başladığını söyledi.


VALİ HATİPOĞLU DEPREM BİLANÇOSUNU AÇIKLADI

Malatya'nın Kale ilçesinde saat 10.46'da meydana gelen deprem sonrası Elazığ'da ilk incelemelere göre 16 binanın ağır hasarlı olduğu tespit edildi.
Elazığ Valiliği konuyla ilgili açıklamasında: "Merkez üssü Malatya'nın Kale ilçesi olan 5,9 büyüklüğündeki deprem sonrası yapılan ihbarlar ve ekiplerimizin gerçekleştirdiği saha taramaları sonucunda, şu ana kadar 16 ağır hasarlı bina (13'ü il merkezinde, 3'ü kırsal bölgede) tespit edilmiştir.

Deprem sırasında yaşanan panik nedeniyle çeşitli sebeplerle yaralanan 104 vatandaşımız hastanelere başvurmuş olup, bunlardan 95'i ayakta tedavi edilerek taburcu edilmiştir. 9 vatandaşımız ise tedbir amaçlı olarak hastanede tedavi altına alınmıştır.

Deprem sonrası oluşan trafik yoğunluğu nedeniyle 21 trafik kazası meydana gelmiş; bunların 12'si yaralanmalı, 9'u maddi hasarlıdır. Trafik ekiplerimiz gerekli yol güvenlik önlemlerini alarak vatandaşlarımızın güvenli bir şekilde ulaşımlarını sağlamıştır.

Depremin etkisiyle yaşanan kaya düşmeleri sonucu kapanan 7 yol, Özel İdare ve Karayolları ekiplerimizin çalışmaları sonucunda yeniden ulaşıma açılmış olup trafiğe kapalı herhangi bir yolumuz bulunmamaktadır." ifadelerine yer verdi.


MİLLETVEKİLİ PROF. DR. KELEŞ:
“DEVLETİMİZ, ZOR GÜNLERİNDE MİLLETİMİZİN YANINDA”

Milletvekili Keleş, TBMM'de Depremi Değerlendirdi
TBMM'DE depremin ardından değerlendirmelerde bulunan Ak Parti Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, Elazığ İlimizde ve bölgede de hissedilen deprem, geçmişte yaşadığımız acıların hatırasını bir kez daha yüreklerimizde canlandırdı. Böylesine zor günlerde, devletimizin her bir kurum ve kuruluşu, milletimizin yanında ve hizmetindedir” dedi.
MİLLETVEKİLİ AÇIKKAPI:
“ELAZIĞ ARTIK GÜVENLİ ŞEHİR”
AK Parti Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde merkez üssü Malatya Kale olan depremle ilgili konuştu.

Depremin ilk anında itibaren il protokolü ile temas halinde olduklarını belirten Milletvekili Açıkkapı, yürütülen çalışmaları paylaştı.

Milletvekili Açıkkapı, 2020 yılı Elazığ depreminde konut sayısının yenilenmesi ile sonrasında meydana gelen depremlerden Elazığ'ın en az hasarla kurtulduğunu ifade etti.

MİLLETVEKİLİ NAZIRLI
“DEVLETİMİZ,TÜM BİRİMLERİYLE TEYAKKUZ HALİNDE”

Deprem dolayısıyla bir açıklama yapan Ak Parti Elazığ Milletvekili Mahmut Rıdvan Nazırlı; “5.9 büyüklüğünde, Malatya Kale'de gerçekleşen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.
Devletimiz tüm birimleri ile teyakkuzda ve milletimizin yanındadır.” ifadelerini kullandı.

MİLLETVEKİLİ EROL:
“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRMAMIZ GEREK”
Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen ve Elazığ'da da şiddetli şekilde hissedilen 5,9 büyüklündeki depremin ardından CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol açıklama yaptı.


Elazığ'da kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini ifade eden Gürsel Erol, Elazığ'ın bölgenin lojistik merkezi haline getirilmesi gerektiğini vurguladı.

MİLLETVEKİLİ IŞIKVER:
“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE HEDEF BELİRLENMELİ”


Deprem sonrası konuşan MHP Elazığ Milletvekili Semih Işıkver kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili hedef belirlenmesi gerektiğini söyledi.
Milletvekili Işıkver: “Depremin sonuçlarıyla yüzleştik çok önemli faturalar ödeniyor, vatandaş ve millet adına bizim de bundan sonraki süreçte Elazığ'a nasıl katma değer sağlarız yani sadece “Yarısı Bizden” kampanyası açısından değil daha kapsamlı bir çözüm yolu geliştirilebilir mi? Biz Yarısı Bizden kampanyası olsun derken şehrin bir kısmı da bu kampanyaya gerek yok hibe veriyorlar, geri ödemesiz kredi veriyorlar bu yöntem daha güzel olur şeklinde bazı görüşler beyan ettiler. Hep beraber oturulmalı şehir olarak bir araya gelinmeli bu konuda çalıştay yapıp neyi hedeflememiz gerektiğine karar vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Sonrasında biz milletvekilleri olarak 5 vekil adına konuşuyorum hepimiz Elazığ aşığıyız üzerimize düşeni fazlasıyla yaparız.” İfadelerini kullandı.

BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI:
“CAN VE MAL KAYBIMIZ BULUNMAMAKTADIR”

Deprem sonrası sosyal medya hesaplarından paylaşımda bulunan Elazığ Belediye Başkanı şahin Şerifoğulları şunları söyledi:
“Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen ve ilimizde de hissedilen 5,9 şiddetindeki depremden etkilenen tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.
Rabbim, ülkemizi, şehrimizi ve milletimizi her türlü afetten muhafaza eylesin.
Malatya'nın Kale ilçesinde, saat 10.46'da meydana gelen ve şehrimizde de büyük ölçüde hissedilen 5.9 büyüklüğündeki; deprem sonrası, an itibarıyla can ve mal kaybı bulunmamaktadır.
Başta AFAD ve itfaiye ekiplerimiz olmak üzere tüm kurumlar, inceleme ve saha taramalarını sürdürmektedir.
Resmi kaynaklardan yapılacak açıklamaları dikkate alınız.
Asılsız iddialara itibar etmeyiniz.”

AFAD ELAZIĞ İL MÜDÜRÜ GİYİK:
“LOJİSTİK DEPOMUZ VAR”
Depremin ardından bir açıklama yapan AFAD Elazığ İl Müdürü Dr. Cafer Giyik, lojistik merkez konusunda açıklamalarda bulundu.
Müdür Giyik yaptığı açıklamada “Daha öncede AFAD lojistik merkezi dile getirildi ancak burada bir bilgi eksikliği var sanıyorum. Bizim hali hazırda afet lojistik merkezimiz var. Lojistikten kastımız depo ise bizim şuanda 48 konteyner içerisinde olduğu, 5 bin 555 çadır 32 bin civarında battaniye ve diğer malzemelerin yer aldığı bir lojistik depomuz var zaten. Biz bununla da bölgesel lojistik ihtiyaçlarını karşılayacak durumdayız” dedi.
ELAZIĞ ARTIK DEPREM AÇISINDAN GÜVENLİ BİR KENT
2020 ve 2023 depremleri sonrası yapı stoku önemli oranda yenileyen ve şu ana kadar TOKİ tarafından 26 bin konutun yapılarak hak sahiplerine teslim edilmesi ve vatandaşların bu konutlara taşınması sonucu şehrin depreme oldukça dirençli olduğunu ortaya koydu.
Şehir merkezinde bulunan birçok ağır hasarlı binaların yıkılması ile yeni can ve mal kayıplarının önüne geçildiğinin çok net olarak görüldüğü son deprem, Elazığ'ın artık deprem dirençli bir kent olduğunu ortaya koydu.

Bakmadan Geçme