Kağnı Hızıyla Hasar Tespiti
41 Can verdiğimiz ve binlerce binanın yıkıldığı 24 Ocak depeminde sahada daha etkin olan ve yaraların sarılması noktasında güçlü bir irade ortaya koyan Elazığ Valiliği, 6 Şubat depremi sonrası oluşan sorunlara zamanında müdahele edemediği gibi vatandaşların sorularını yanıtlayacak bir birim dahi oluşturamadı, hasar tespitlerini hala tamamlayamadı.
24 Ocak 2020 depremini yaşayan ve 41 canını yitiren Elazığ, bu depremin yaralarını henüz saramadan 6 Şubat 2023 depremleriyle bir kez daha sarsıldı.
İki can kaybı verdiğimiz 6 Şubat depreminde halkımız bir hafta evlerine giremedi, köy evlerinde, araçlarında ya da kamunun tahsis ettiği mekânlarda konakladı.
VATANDAŞTAN YAZILI MÜRACAAT İSTENİLİYOR
Yaşanan depremlerden sonra vatandaş en çok evinin hasar durumunu öğrenmek istedi. Telefonla ya da internet üzerinden başvuru alma kolaylığı sunma yerine vatandaşlardan yazılı müracaat istendi ve binaların hasar durumuna müracaat sırasına göre bakılacağı açıklandı.
AZ SAYIDA PERSONELLE YÜRÜTÜLMEYE ÇALIŞILIYOR
Dilekçe ile müracaat edilmesi istenen ve dilekçe tarihine göre hasar durumlarına bakılan evlerin hasar durum sonuçları uzayınca, vatandaşlar evlerine girmekte tereddüt yaşadılar ve mağduriyetleri devam etti.
İlimizde hemen her kurumda görev yapan mühendis ve mimarların görevlendirilmesi ile kısa sürede tamamlanacak hasar tespit çalışmalarının, yeteri personel görevlendirilmemesi ve sadece ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü teknik heyetince yapılmaya çalışılan tespit çalışmalarının bu hızla aylar sürebileceği ifade ediliyor.
GENEL TARAMA YAPILMALI
6 Şubat 2023 depremlerinde hasar gören binaların tespiti için vatandaşların Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yerine mahalle muhtarlıklarına müracaat yapmasının ve gelen ekiplerin müracaat sırasına bakmadan muhtarla birlikte mahalleyi bir baştan bir başa tarayarak tespit çalışılmalarının birkaç gün içinde tamamlanması için hem zaman hem de personelin verimli kullanılması gibi bir yöntemle değil de eski Türkiye'yi andıran ağır-aksak çalışan bir zihniyetle hizmet yapılmasının halkı mağdur ettiğini ifade eden vatandaşlar, Elazığ'ın bunu hak etmediğini dile getiriyorlar.
ORTA HASAR İNADI DEVAM EDİYOR!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Hatay'da yaptığı "Güçlendirme diye bir mantıkla inşa ve ihya çalışmaları yapmayacağız. Hepsi sıfırdan yapılacak.” Yerleşim yerlerimizi mümkün olduğu kadar ovalardan dağlara doğru kaydırarak, zemin sıvılaşmalarının yol açtığı felaketlerden uzak tutmak istiyoruz" açıklamasına rağmen Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü elemanlarının hala orta hasar kaydı verdiği yüzlerce bina olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, bu yanlış tavrın halkın geleceğini tehlikeye atmak olduğunu dile getiriyorlar.
ÇELİŞKİLİ RAPORLAR
Hasar tespit raporlarının 24 Ocak 2020 depremine göre çelişkiler barındırdığına dikkat çeken vatandaşlar, 24 Ocak 2020 depreminde orta hasar verilen binalara 6 Şubat 2023 depreminde hafif hasar kaydı düşülmesi garabetinin açıklanması gerektiğini ifade ediyorlar.
Konuyla ilgili tepkisini dile getiren Kanal Fırat program yapımcısı ve sunucusu gazeteci Furkan Dilaver, sosyal medya paylaşımında çarpıcı bir örnek vererek denetimlerin ne kadar ciddiyetsizce yapıldığını ortaya koydu:
İşte Dilaver'in yaptığı paylaşım:
“24 Ocak Elazığ depreminde ORTA HASAR alan binaya Kahramanmaraş merkezli depremden sonra AZ HASAR, 24 Ocak Elazığ depreminde AZ HASAR alan binaya Kahramanmaraş merkezli depremden sonra HASARSIZ raporu verilmiş. Elazığ'da binalar durdukları yerde deprem gördükçe iyileşiyor galiba”
YÖNETİCİLER BİLGİLERİ MEDYADAN ÖĞRENİYOR
Yaşanan depremlerden sonra ilimizin afet bölgesi kapsamına alınması ve bunun getirdiği imkân ve avantajların neler olduğuna dair resmi açıklamalar yapılmadığı için bilgi kirliliği yaşanıyor.
Yetkililer herhangi bir açıklama yapmadıkları gibi konuyu bakanlıklar ve ilgili kurumlardan da takip etme gereği duymuyorlar.
İL BAŞKANI, CANLI YAYINDA GAZETECİDEN ÖĞRENDİ!
Yetkililerin herhangi bir açıklama yapmadığı gibi vatandaşın merak ettiği bilgilere ulaşma ve bunu açıklama gibi bir endişe yaşamadıklarının en çarpıcı örneği Ak Parti İl Başkanı Şerafettin Yıldırım'ın katıldığı ortak yayın programda gerçekleşti.
Hayvan üreticilerine verilen yem destekleri ile ilgili soruya Başkan Yıldırım, “Şu an bizde böyle bir bilgi yok, açıklarsak ve bu gerçekleşmezse mahçup oluruz. Kesin bilgi olmadan paylaşmamamız doğru olmaz” cevabı üzerine program sunucularından Canan Gedik Ay, bu konuda yapılan resmi açıklamayı cep telefonundan bakarak okudu. Yıldırım'ın bu resmi bilgilendirmenin duyurulması karşısında “teşekkür ederim” demesi olayların ne kadar geriden takip edildiğinin somut bir göstergesi oldu.
GÜÇLÜ İRADE YOK!
6 Şubat 2023 depreminin ardından devletimiz, tüm imkânlarını seferber edip yaraların bir an önde sarılmasına yönelik güçlü adımlar atarken, ilimizde güçlü bir yönetim iradesi gösterilmediği için mağduriyetlerin yaşandığına dikkat çeken vatandaşlar, bunun bedelini şehir olarak herkesin ödediğini dile getiriyorlar.