Kobi Destekleri Güncellenmeli

Kosgeb'in sağladığı destek miktarları artan maliyet karşısında komik rakamlara düştü. 5 bin tl ile 70 bin tl arasında değişen destekler cazip olmaktan çok uzak olduğu gibi yeni bir yatırım yapmak konusunda yeterli gelmiyor. Ekonomi ile ilgili stk ve siyasilerin Pazartesi günü ilimize gelmesi beklenen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'a konuyu ileterek miktarların ve makine desteklerinin arttırılmasını talep etmeleri bekleniliyor.

TAKİP ET

Ülkemizde son yıllarda yatırımcıları desteklemek, üretim ve ihracatı artırmak amacıyla birçok kamu kuruluşu tarafından hibe ve destekler veriliyor.
Sanayi ve Teknolji,Kalkınma ile Ticaret Bakanlığına bağlı kuruluşların desteklediği yatırımcılar, hem sektörlerini genişletiyor hem de önemli oranda istihdam sağlıyor.

FIRAT KALKINMA AJANSI VE KOSGEB KREDİLERİ ÜRETİME BÜYÜK GÜÇ KATIYOR

İlimizde orta ölçekli işletmeler ile resmi kurumlar tarafından yapılan projelere hem Fırat Kalkınma Ajansı hem de KOSGEB tarafından geçmişten bugüne önemli destekler sağlandı.
Bu kredilerle birçok girişimci kendi işini kurarken, birçok yatırımcı ise mevcut kapasitelerini artırarak üretime istihdama katkı sağladılar.

KOBİ KREDİLERİ

Bir devlet iştiraki olan Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından KOBİ'lere çeşitli maddi destekler sağlanıyor. KOSGEB hibe kredileri geri ödemesiz olarak veriliyor. Yani hibe desteği alan işletmeler geri ödeme yapmıyor. Bununla birlikte KOSGEB tarafından esnek ödeme planı olan, ertelemeli ve faizsiz krediler de veriliyor.

KOSGEB DESTEKLERİ YATIRIMCILARIN CAN SUYU OLUYOR

KOSGEB destekleri hibe ve kredi olarak iki ana başlık altında değerlendiriliyor. Bu destekler girişimcilikten teknolojiye, finansmandan iş birliğine, gelişimden yurt dışı pazarına kadar birçok alanda veriliyor. Yani KOBİ'ler sadece kuruluş sırasında değil; gelişim, büyüme, ortaklık ve benzeri birçok proje için de desteklere başvurabiliyor.

KOSGEB HANGİ ALANLARDA DESTEK SAĞLIYOR

KOSGEB, argeden işletme desteğine, pazarlamada girişimci desteğine kadar birçok alanda destek sağlıyor.
İşte bu destekler:
KOBİ Finansman Desteği
KOBİ Soğuk Zincir Desteği
KOBİ Enerji Verimliliği Desteği
KOBİ İşletme Geliştirme Desteği
KOBİ İş Birliği Desteği
KOBİ Gelişim Desteği
KOBİ Yurt Dışı Pazar Desteği
KOSGEB Girişimci Desteği
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği
KOSGEB Mikro ve Küçük İşletme Desteği

KOSGEB'İN 2023 DESTEK RAKAMLARI KOMİK KALDI

KOSGEB tarafından 2023 yılı destek programları ise artan girdi maliyetleri karşısında oldukça düşük kaldı.
İşte 2023 yılı KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı Hibe Tutarları
Teknik Danışmanlık Desteği: 40.000 TL
Model Fabrika Desteği: 100.000 TL
Bağımsız Değerlendirme Desteği: 20.000 TL
Enerji Verimli Elektrik Motorları Değişimi Desteği: 80.000 TL
Test ve Analiz Desteği : 300.000 TL
Belgelendirme Desteği: 300.000 TL
Sınai Mülkiyet Hakları Desteği: 100.000 TL
Tasarım Desteği: 75.000 TL
Nitelikli Eleman İstihdam Desteği: 50.000 TL
Yurt Dışı İş Gezisi Desteği: 90.000 TL
Yurt İçi Fuar Desteği: 100.000 TL

5 BİN TL DESTEKLE NE YAPILABİLİR?

Kosgeb Geleneksel Girişimci Destek Programında verilen destekler ise şöyle:
Kuruluş Desteği:
Gerçek kişilere 5.000 TL.
Sermaye şirketi işletmelere 10.000 TL
Performans desteği:
4(a) kapsamındaki personeller için hesaplanan prim gün sayısına göre 5.000 TL ile 20.000 TL arası
Sertifika desteği: 5.000 TL

MAKİNE-TEÇHİZAT DESTEĞİ İLE İŞLETME KURMAK MÜMKÜN DEĞİL

Kosgeb tarafından işletmelere verilen Makine, teçhizat ve yazılım desteği ise bir işletme kurmak mümkün görünmüyor.
Buna göre; Teknoloji seviyesi düşük-orta olanlar için 100.000 TL, orta-yüksek olanlar için 200.000 TL, yüksek olanlar için 300.000 TL destek veriliyor.
Özellikle hemen her biri dövizle alınan ve fiyatları sürekli artan makine ve teçhizat desteklerinin bir makinanın cıvatalarını dahi almayacak kadar küçük oranda kalması yatırımcıları zor durumda bıraktı.

SİYASİLER KONUYU BAKANLIĞA TAŞIMALI

Kosgeb tarafından üreticilere verilen desteklerin yeterli olmadığını ifade eden yatırımcılar, bu rakamların güncellenmesi ve artırılması amacıyla konuyu bakanlıklara taşıması gerektiğini dile getiriyorlar.

BAKAN KACIR'IN ELAZIĞ ZİYARETİ FIRSAT OLABİLİR

İlimizdeki orta ve küçük işletmelerin desteklerinin güncel rakamlara ulaştırılması amacıyla konunun Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına iletilmesi gerektiği dile getiren yatırımcılar; “Pazartesi günü Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın bir dizi incelemelerde bulunmak amacıyla ilimize gelmesi söz konusu. Bakanın ilimizi ziyaretleri fırsat bilinerek konunun muhatapları yanında milletvekillerimizin de bu konuyu Bakan'a iletmeleri ve destek limitlerinin artırtılmasını talep etmelerini bekliyoruz.Bizler 2020 depremini yaşadık,ardından pandemi ve Maraş depreminden ciddi şekilde etkilendik.10 binden fazla ağır hasarlı bina mevcut.Bununla birlikte esnaflarımızın halini sizler düşünün.Bizler bugün bir Diyarbakır,Adana,Gaziantep,Şanlıurfa ile aynı statüye koyulmamız kabul edilemez.Hatay,Adıyaman Malatya ve Kahraman Maras'tan sonra 5.il olarak tüm desteklerden faydalanmak bu şehrin hakkıdır”dediler.

Bakmadan Geçme