Uzmanından Sonbaharda Beslenme Önerileri

Uzman Diyetisyen Kübra Tekay, Haber Ayrıntı Gazetesine sonbahar aylarında düzenli ve sağlıklı beslenmenin nasıl olması gerektiğine dair açıklamalarda bulundu.

TAKİP ET

Havaların soğumasıyla birlikte vücudun yağlanmaya meyilli olduğunun altını çizen Uzman Diyetisyen Kübra Tekay, “ Sonbaharın gelmesi ile birlikte, havaların soğumasıyla vücudumuz ısısını dengelemek için yağlanmaya meyilli olmaktadır.Bu durumda daha çok yemek yemeye çalışırız ve kilo almamız kaçınılmaz olmaktadır. Aynı zamanda soğuyan havalara karşı bağışıklık sistemimizin de güçlenmesini isterken yanlış beslenme hataları yaparak kilo alabilmekteyiz. Bu tür durumların önüne geçmek amacı ile doğru ve dengeli beslenmek, çok yemekten kaçınmak gerekmektedir. Çünkü olmamız gereken ağırlıktan %10 kadar daha fazla ağırlık kazanımı sonucunda hastalıklara davetiye çıkmaktadır. Aynı zamanda metabolizma hızının yavaşlama ihtimaline karşı, hamur işi, kek, börek, çörek, baklava gibi şekerli yiyecekler, kola ve gazoz gibi şekerli içeceklerin tüketiminden uzak durulmalıdır” diye konuştu.

“BU AYLARDA YÜKSEK KARBONHİDRATLI GIDALARDAN VE YAĞ ORANI YÜKSEK BESİNLERDEN UZAK DURULMALIDIR”

Sonbahar döneminde tüketicilerin nelere dikkat etmesi gerektiğini sıralayan Diyetisyen Tekay, “Süt ve ürünleri, yumurta, et ürünleri, baklagiller gibi bitkisel proteinler günlük tüketilmelidir. Bunun yanı sıra lif kaynağı olan tam tahıllı ürünler ile yüksek vitamin-mineral içeren sebze grupları da sofralardan eksik edilmemelidir. Meyve ise yoğun C vitamini ve diğer vitaminleri içerdiği, hastalıklara karşı koruyucu olduğu için günlük 3-4 porsiyon tüketilmelidir. Meyve tüketiminde önemli olan nokta ise mevsim meyvesinin tüketilmesi gerektiğidir. Meyve tüketiminin miktarının yanı sıra nasıl tüketildiği de önemli olmaktadır. Meyvenin suyu değil kendisi yüksek lif kazanımı ve daha düşük kalori alımı için tercih edilmelidir. Bu dönemde bitki çaylarına şeker yerine bal atılabilir, zencefil, zerdeçal, karabiber gibi baharatlar salata, çorba, çay ve yoğurt gruplarına eklenebilir. Bu aylarda kızartmalar, yüksek karbonhidratlı gıdalar, kaymak gibi doymuş yağ oranı yüksek besinler, hazır ve paketli gıdalar, şekerli yiyecekler ve içeceklerden de uzak durulmalıdır” şeklinde konuştu.

“GÜNDE EN AZ 1,5-2 LİTRE SU İÇİLMELİDİR"

Su tüketiminin son derece önemli olduğunu ifadelerine ekleyen Tekay, “ Havaların soğuması ile birlikte su tüketiminde de azalma görülmektedir. Tüketimin azalması kilo vermeyi zorlaştırabilir, baş ağrılarını arttırabilir, kabızlık gibi gastrointestinal problemlere yok açabilir ya da daha kötüye gitmesine sebep olabilir. Aynı zamanda soğuk algınlığı gibi soğuk havalarda görülen hastalıkların daha geç ve zor atlatılmasına neden olmaktadır. Bu nedenle günde en az 1,5-2 litre su içmeyi ihmal etmeyiniz. Hareket de yine hastalıklara karşı direncin artmasında etkili olmaktadır. Günde 30 dakika orta tempoda egzersizi ihmal etmeyiniz” ifadelerini kullandı.

HABER/AYLİNSOLMAZ

Bakmadan Geçme