Üzümler, Yola Takıldı

Elazığ'ın en güzel üzüm ve meyvelerinin üretilip il dışına gönderildiği Hoş ve Kıraç köylerinin yolları, yağan yağmurlardan kaynaklı sellerle tahrip oluyor. Bu durumda bağ ve bahçesine kamyonların ulaşmadığı ürettiricilerin üzüm ve meyveleri telef oluyor. Köylüler konuyu DSİ'ye iletmelerine rağmen bu soruna çözüm bulunamadığını dile getiriyorlar.

TAKİP ET

İlimizde marka değeri taşıyan, Öküzgözü, Boğazkere, Köhnü, Şilfoni ve Kırmızı üzüm gibi kendine has sofralık ve pekmezlik üzümlerin yetiştirilip tüm ülkemize pazarlandığı Hoş ve Kıraç bölgesi üreticileri DSİ'nin ilgisizliği ve duyarsızlığı sebebiyle ürünlerini satamaz duruma geldi.

81 BİN TON ÜZÜM HASATI YAPILIYOR
Elazığ genelinde çoğunluğu Hoş ve Kıraç bölgesinde olmak üzere 110 bin dekarda üretilen başta öküzgözü, boğazkere, köhnü üzüm çeşitlerinden 46 bin 996 ton sofralık ve 33 bin 945 ton şıralı olmak üzere toplamda 80 bin 941 ton hasat gerçekleştiriyor.

ŞEHİR EKONOMİSİNE ÖNEMLİ KATKI
Son yıllarda fiyatların üreticinin yüzünü güldüren oranda olmasıyla birlikte üzüm yetiştirmeye elverişli olan Hoş ve Kıraç bölgelerinde önemli oranda üzüm bağları yetiştirildi.
Mevcut üzüm bağlarıyla birlikte yeni yetişen bağlardan elde edilen ve hem lezzeti hem de görüntüsü ile tüketiciler tarafından tercih edilen üzümlerin pazarlanması ve satışında herhangi bir sorun yaşanmazken, kamyonların bağlara kadar yanaşmasında önemli sorunlar yaşanıyor.

SEL, YOLLARI TAHRİP EDİYOR
Küme evlerinde ikamet eden yetiştiricilerin üzüm üretim alanları ovada olmasına rağmen, dağ eteğinde bulunan ve Hoş köyü ve Kıraç köyü arasındaki küme evlerinin dere yatağında olması yağmur sularının oluşturduğu selle sık sık tahrip oluyor.
Yağan her yağmur ve oluşan her sel sonrası hem ürünleri zarar görüyor hem de yolları kullanılamaz hale geliyor.

1000 DÖNÜM ARAZİ SÜREKLİ RİSK ALTINDA
Bölgenin ulaşımını sağlayan yolların dere yatağında olması sebebiyle sürekli yolları tahrip olan ve kapanan üreticiler, yaklaşık 1000 dönüm arazide ürettikleri ürünlerin transferini yapamıyor ve ürünler bağlarda kalıyor.
Siirt, Erzincan, Malatya, Diyarbakır, Erzurum, İzmir ve Mersin gibi illerin üzüm ihtiyacını karşılayan üreteciler, aldıkları siparişleri yerine ulaştıramamanın üzüntüsünü yaşıyorlar.

DSİ, DERE ISLAH ÇALIŞMASI YAPMIYOR
DSİ'ye ait derenin oluşan sellerden dolayı sık sık bozulduğu ve derenin köklü bir şekilde ıslah edilmesine yönelik 91. Şube Müdürlüğüne defalarca dilekçe verdikleri halde aynı sorunu yaşamaya devam ettiklerini ifade eden üreticiler, bu konuda herhangi bir çalışma yapılmadığını ifade ettiler.

20 YILLIK SORUN
20 yıldır bu problemi yaşadıklarını ve bu konuda yüzlerce kez imza toplayıp yetkililere ulaştırdıklarını ifade eden üzüm üreticileri, ilgililerin yapılacak diyerek konuyu geçiştirdiklerini dile getiriyorlar.

GÜNLER SONRA GELEN İŞ MAKİNASI
Bürokrasinin bu konuda oldukça hantal ve yetersiz olduğunu ifade eden üreticiler, sel sonrası bozulan dere yatağının düzeltilmesi için günler sonrasında bir iş makinası gönderildiğini, bu göstermelik çalışma sonrası yağan ikinci bir yağmurda da yolun tekrar kullanılamaz hale geldiğini ve ürünlerini il dışına göndermekte yetersiz kaldıklarını ifade ediyorlar.

ÜRETİCİNİN PROBLEMİ ÇÖZÜLMELİ
İlimizde üretilen ve tüm ülkeye pazarlanan üzümlerin Elazığ ekonomisine önemli bir girdi sağladığını ifade eden üreticiler, kendilerinin tüm problemlerinin anında çözülmesi gerektiği ve Elazığ Valisi Ömer Toraman'ın önceliğinin üreticilerin problemlerini çözmek olması gerektiğini dile getiriyorlar.
Üreten ellerin ve şehre ekonomik katkı sağlayan çiftçilerin basit problemlere takılmasının ilimiz adına da bir kayıp olduğunu ifade eden üzüm üreticileri, bu sorunlarının kalıcı olarak sonlandırılmasını istiyorlar.

Bakmadan Geçme