Yıkım Çok, Yapım Yok

2020 ve 2023 Depremleriyle ağır hasar alan merkezi mahallelerdeki binlerce bina yıkılırken, yerinde dönüşüm yapmak isteyen vatandaşlar 750 bin hibeye rağmen herhangi bir yapım işleminin başlatılmaması gelecek adına kaygı veriyor.

TAKİP ET

İlimizde 24 Ocak 2020 ve 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremler sonrası binlerce bina ağır hasar aldı. 2020'den itibaren başlatılan yıkım çalışmalarında binlerce bina yıkılırken yerlerine yeni binaların yapılmaması, özellikle merkezi mahallelerde ticareti durdurduğu gibi hayalet şehir görüntüsünün de oluşmasına sebep oldu.

KAÇ BİNA YIKILDI?
Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin etkilediği kentte Valilik, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile ilgili kurumların koordinasyonunda yürütülen yıkım çalışmaları devam ediyor.
Depremlerin ardından boşaltılan ağır hasarlı yapıların yıkımı için tedbir amacıyla çevresindeki yapılarda yaşayanlar da tahliye ediliyor, daha sonra uzman ekiplerin gözetimi ve güvenlik önlemleriyle iş makineleri çalışma yürütüyor.
Elazığ'da bugüne kadar toplam 10 bin 694 ağır hasarlı yapıdan 7 bin 200'ünün yıkımı tamamlandı.

YIKIMDAN KAYNAKLI KOMŞU BİNA MAĞDURİYETLERİ
İlimizde ağır hasarlı binaların yıkımları esnasında yaşanan dikkatsizlikler birçok mağduriyeti de beraberinde getiriyor.
Gerekli ve yasayla belirlenmiş ve ayrıntısıyla yazılmış önlemlerin alınmamasının yanında yıkım operatörlerinin dikkatsizliği sebebiyle hemen her yıkımla birlikte bir mağduriyet hikâyesi yaşanıyor.
Hasarlı bina yıkımları esnasında içinde oturanların bulunduğu sağlam binaların duvarlarının yıkılarak odanın açığa çıkmasına sebep olan yıkım hataları, birçok mağduriyeti getiriyor.

YETKİLİLER DUYARSIZ
Dikkatsiz yıkımlar sebebiyle onlarca ailenin mağdur olması karşısında yetkililerin duyarsızlığı vatandaşı çileden çıkartıyor.
Yıkım firmalarının duyarsızlığı ve pervasızlığına saygısızlık da eklenince çareyi resmi kurumlara müracaat etmekte arayan vatandaşlar, bu kurumlardan gerekli ilgi ve mağduriyetin giderilmesine yönelik bir gayret görmeyince kendi sorununu kendi çözmek zorunda kalıyor ve bu konuda önemli oranda masraf yapıyor.

YERİNDE DÖNÜŞÜME İLGİ VAR MI?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, depremde hasar gören evini "Yerinde Dönüşüm" projesiyle yeniden yapmak isteyenlere yönelik imaları da sık sık paylaşıyor.
Bakan Özhaseki, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden etkilenen şehirleri hızla ayağa kaldırmak için çalışmaları sürdürdüklerini belirtti.
Paylaşımında, hasar gören evini "Yerinde Dönüşüm" projesiyle yeniden yapmaya başlayan Gaziantepli Ekrem Şahin'in hikayesine yer veren Özhaseki, Şahin'in mahallesinden ayrılmak istemediğini kaydetti.

Şahin'in projeye başvurduğunu aktaran Özhaseki, şu bilgileri paylaştı:
"Ekrem kardeşimiz, 'Yerinde Dönüşüm' projemizden hibe ve kredi desteği alıp evini yerinde yapmaya başladı. Ekrem kardeşim evinin kaba inşaatını bitirmek üzere. Kısa sürede tamamlayarak akrabalarıyla, komşularıyla bir arada yaşamaya devam edecek. Deprem bölgesinde el ele verdik, şehirlerimizi birlikte inşa ediyoruz."

VATANDAŞ MAHALLESİNDE KALMAK İSTİYOR
Yerinde Dönüşüm projesi kapsamında devletin 750 bin lira hibe, 750 bin lira da 2 yıl geri ödemesiz toplamda 10 yıl faizsiz kredi desteği sunarak vatandaşın evinin yerinde yapılmasının büyük bir imkân olduğu ifade eden uzmanlar, bu yöntemle insanların doğup büyüdüğü mahallelerinde yaşamasının önünün açıldığına dikkat çekiliyor.

ELAZIĞ'DA KAÇ MÜRACAAT VAR?
Bu kapsamda Elazığ'da Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği İl Müdürlüğünden alınan en son verilerimize göre Elazığ'da proje için 2 bin 920 konut, 319'u ticari yapı olmak üzere 3 bin 239 başvuru yapılmış durumda.

VATANDAŞ HALA TEDİRGİN VE KARARSIZ
Yerinde dönüşümü hızlandırmak amacıyla yasada yapılan değişiklikle üçte iki çoğunluk aranması şartı yüzde 51 olarak değiştirilmesiyle en önemli sorun ortadan kalkmış olmasına rağmen birçok binada bu çoğunluğa da ulaşılmasında sorunlar yaşanıyor.
Bina sakinleri arasındaki gelir farkı dolayısıyla anlaşmaya varılamadığı görülürken, bu gecikme her gün artan maliyetlere de yansıyor ve bu binaların yerinde dönüşme imkânı her gün daha zorlaşıyor.

DÖNÜŞÜMÜN KAMU ELİYLE YAPILMASI BEKLENİYOR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hibe ve kredi desteğine rağmen yerinde dönüşümün TOKİ, Emlak Konut ve Elazığ Belediyesi eliyle yapılmasını beklediklerini ifade eden vatandaşlar, Elazığ Belediyesi'nin Abdullah Paşa Mahallesinde uyguladığı kentsel dönüşüm projesinin buna en güzel örnek olduğunu, Belediyenin şehir merkezindeki yerinde dönüşüme de girmesiyle bunun hız kazanacağını ve merkezin harabe görüntüden kurtulacağını ifade ediyorlar.


Bakmadan Geçme