Anadolu'nun Gücü Tarımda Buluşuyor

Anadolu Tarımsal Üreticiler Derneği Açılış Etkinliğiyle Tanıtıldı

Anadolu'nun Gücü Tarımda Buluşuyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Anadolu’nun bereketli topraklarını temsil eden üreticileri tek çatı altında bir araya getirmeyi amaçlayan Anadolu Tarımsal Üreticiler Derneği (ATÜD), açılış ve tanıtım programını geniş katılımla gerçekleştirdi. Bir otelde düzenlenen programa, Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürü Sadettin Taşkesen, çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri, sektör paydaşları ve davetliler katıldı.

Etkinliğin ev sahipliğini üstlenen Anadolu Tarımsal Üreticiler Derneği Başkanı Ramazan Ayhan, derneğin hedeflerini ve yürüteceği projeleri anlattı. Konuşmalar, tarım ve hayvancılığın önemi ile Anadolu çiftçisinin desteklenmesi konularına odaklandı.

Dernek Başkanı Ramazan Ayhan yaptığı konuşmada, Türkiye’nin tarım ve hayvancılıkta dışa bağımlı olmadan üretim yapabilen bir ülke olması gerektiğini vurguladı. Ayhan, üretimin bilimsel ve teknolojik temellerle güçlendirilmesi gerektiğini ifade ederek;  “Özellikle tarımsal faaliyetler amacıyla toprak yapımızı irdeleyip analizler yapacağız. Nanoteknolojik gübrelerin kullanılması gerektiğini anlatacağız. Bölgemize yatırımcıları, tüccarları ve ihracatçıları davet ederek üzümümüzü ve diğer ürünlerimizi en iyi fiyatla pazarlamayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ayhan, yürütülecek projelerin yerel üreticilerin güçlenmesini sağlayacağını belirterek, bu çalışmaları devlet kurumları ve siyasilerle iş birliği içinde gerçekleştireceklerini söyledi.

Ayhan; “Ülkemiz Türkiye'miz tarım ve hayvancılık adına kendi kendine yeten bir ülke olmak zorunda. Alt yapımız, toprağımız, üreticimiz hazır. Bütün bu grubu bir araya getirerek bu yolda yürümek zorundayız.” dedi.

ZİRAİ DON FELAKETİ GÜNDEMDEYDİ

Elazığ'da 11 Nisan gecesi yaşanan şiddetli zirai don olayı da etkinliğin gündemindeydi. Tarım üreticilerinin önemli ölçüde zarar gördüğünü belirten Ramazan Ayhan, devlet desteğinin gerekliliğini vurguladı.

Ayhan; “Ülkemizin birçok ilinde hissedilen ciddi bir don yaşadık. İlimizde özellikle kayısı, üzüm ve şeker pancarı zarar gördü. Bu zararın giderilmesi için üreticimizin yanında olmamız gerekiyor. Devletimizin zirai kredilerin ertelenmesi gibi somut destek adımlarıyla üreticimizin yanında olmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

TAŞKESEN: “ELAZIĞ, TARIMDA POTANSİYELİ YÜKSEK BİR İL”

Programda konuşan Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürü Sadettin Taşkesen, Elazığ’ın tarımsal potansiyelinin altını çizerek zirai don nedeniyle zarar gören tüm üreticilere geçmiş olsun dileklerini iletti.

Taşkesen; “İlimiz, özellikle kayısı, badem ve üzüm üretimi açısından bölgede önemli bir yere sahip. Ancak doğal afetler zaman zaman bu potansiyeli sekteye uğratabiliyor. Bu süreçte üreticimizin yanındayız, hepimize geçmiş olsun” dedi.

TARIM SİGORTALARININ ÖNEMİ VURGULANDI

Taşkesen, üreticilerin olası doğal afetlere karşı daha güvende olabilmeleri için Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) sistemine dahil olmalarının önemine dikkat çekerek; “TARSİM kapsamında bitkisel ve hayvansal üretimin birçok kalemi sigorta altına alınabiliyor. Bakanlığımız da bu sistemin prim bedelinin büyük bir kısmını karşılamaktadır. Bu tür olaylara karşı üreticimizin mutlaka TARSİM poliçesi yaptırması gerekiyor” diye konuştu.

Ayrıca Taşkesen, TARSİM’in üreticiler arasında yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti ve afetten zarar gören üreticilerin zarar tespiti için başvuruda bulunmalarını tavsiye etti.