Banvit Üreticileri İsyan Etti
2013 Yılından itibaren ilimizde beyaz et üretimi faaliyetleri gösteren Banvit hakkında Elazığ kamuoyunda gündeme gelen iddialar gündemdeki yerini koruyor.
Son günlerde beyaz et üreticileri ile bir çok sorun yaşayan firmanın tutumu üreticilerin tepkisine neden oldu.Yapmış oldukları hizmetin karşılığını alamadıklarını belirten üreticiler yetkililerden seslerine kulak vermelerini istediler.Özellikle son yıllarda beyaz et üretiminde şehrimizde birçok yatırımın yapıldığı işletmeler Banvit firmasının uygulamaları yüzünden son derece sıkıntılı günler yaşadıklarını ifade ettiler.
Yaşadıkları sorun ve sıkıntıları görmezden gelen firma yöneticilerinin hem üretime hem de firmaya telafisi mümkün olmayan zararlar verdiklerini ifade ederek gazetemize özel açıklamalarda bulundular.
Elazığ’da ki Beyaz Et Üreticileri ;Banvit Elazığ’da hizmet vermeye başladığı esnadaki kararlı duruşunu son yıllarda zorbalık derecesine çıkarmaya başladı.Bölge idarecileri gerçeklere gözlerini kapatmış, kurumsal kimlik maskesi ile sessizliğe bürünmeyi tercih etmişlerdir.
Son günlerde üretici arkadaşlarımız 350’ye yakın fason tavuk kümesiyle çalışan firmadan ayrılan üreticilerin sayısının son yıllarda hızla arttığı görülmekte.
Uzun yıllar bölgede tek başına faaliyet göstermesi nedeni ile tabiri caiz ise ''Ali kıran, baş kesen'' rolünü üstlenen firma günümüzde rekabetçi firmaların gelmesiyle kan kaybına başlamış. Ayrılan üreticiler her platformda mağduriyetlerini dile getirse de hali hazırda çalışan üretici ve personellerin sindirildiğini, susturulduğunu ifade etmektedirler.
Şeffaflık parolası olmasına rağmen kendi bünyesindeki tüm işleri perdeler arkasından yürüten firma bu faaliyetlerin araştırılması durumunda çok sert olan yüzünü gösterip insanları tatmin etmek yerine sindirmeyi tercih etmiş durumda.
İl belediyesine ulaşan şikayetlerdeki kaçak yapılanma ve yer altı sularının kirlenmesi olayları cereyan ederken bir yandan da üreticilerin 'şartları yetersiz' maskesi arkasında zorla çalışma hayatlarının sonlandırıldığı bilinen bir gerçek.
Mecburiyet durumunun farkında olan firma bu durumu özenle bir koz haline getirmiş kişilerin kişisel ihtiraslarına kurumsal bir firmanın yetkileri alet edilmiş durumda.
Yetiştirdiği hayvanların geldikleri tonajı dahi öğrenmelerine müsaade etmeyen yönetimleri Karayolları Müdürlüğüne bağlı kantarlarda araçları tarttıran üreticilere ağır cezalar uygulayıp günde ortalama 740 araç tartımı yapan bölge karayolları istasyonlarının akredite kantarlar olmadığını iddia edecek kadar ileri gitmişlerdir.
Birlik olmaya çalışan üreticiler yıldırılıp, kendi aralarında yapılan toplantılarına katılan üreticilerin isimlerini dahi tespit edip yüklenmeye çalışan firma, günümüzde memnun olan kimsenin olmayışıyla ilgili epey sıkıntılar çekmekte.
Çalıştığı taşeron firmalardan kaynaklı olaylarda bile faturaları üreticilere kesip taşeronuna laf dahi getirmeyen firma şaibelerle dolu olaylar meydana getirmiş ve bölge insanı nezdinde güveni bir kez daha zedelemiş durumda.
Yıpranan üretici ve firmanın yetkisiz çalışanları alternatif arayışına girmiş Tarım Orman Bakan Yardımcısı liderliğinde alternatif bir firmayı ilimize getirmeye çalıştılarsa da başarılı olamamışlar.
Son olarak boykot amacı ile greve giden üreticilere birliklerini dağıtmak amacıyla tehditler yönelten firma birliği dağıtmak amacı ile tüm yolları denemiş ve eylemi bitirmeyi başarmıştır.
Ege’de alternatiflerin çok oluşu nedeni ile üreticilerine çok kibar ve nezaket dolu yaklaşan firma bölgemizde tek oluşu nedeni ile hayal edilemeyecek kadar despot bir yönetim sergilemiş durumda.
Görüşmeler yapılan üreticilerden bir çoğu şirket kapısından kovulduğunu, tehdit ve 'sana bir daha civciv vermem' diye kalıplaşan cümlelerini kullanmaktan hiç çekinmemiş durumdalar.
Firmanın daha üst yönetimleri ile irtibatları kesilmiş üreticiler muhatap arayışında hep başarısız kalmış ve aynı yerel yönetime maruz kalmış durumda.
Kesim yaşına göre canlı kilogram üzerinden ödeme yapan firma üreticileri kesim yaşları ile tehdit etmekten hiç geri kalmamış durumda.
Üreticilerine boş senetler imzalatıp, senet iadelerini yapmayan firma ekonomik kaygı oluşturmayı başarmış ve bölgede itiraz edenleri özenle sindirmeyi başarmış durumda.
Ulusal Salmonella Kontrol Planına dahil olan firma bir çok üreticiyi kümeslerinden örnekleme almadan hastalıklı göstermiş ve üreticinin tavırlarını pasifize etmeyi başarmışlardır.
Nadide ilimizin tavukçuluğun merkezi olmasında tüm coğrafik uygunluk bulunmasına rağmen engel teşkil eden bölgenin tek firmasının yönetimi Elazığımıza nasıl zarar verdiklerini göremez hale gelmiş durumda.
Daha bir çok yönetim hatasına imza atan firma söylenilenleri mesnetsiz olarak görmekle kalmayıp sektördeki insanlara dahi kulaklarını tamamen kapatmış durumda.Bu durumların artık sonlanması gerektiğini düşünüyor,sizlerin aracılığı ile firma yetkililerini ve ilgili kurumları göreve davet ediyoruz’’denildi.
Dileriz bir gün ilimizin en büyük yatırımlarından biri olan firmanın üst düzey yöneticileri yerel seslere kulak verir ve tüm dahilileriyle el ele milli servete katkıda bulunmaya başlar.