Başkan OrtaçYem Fiyatlarında Düşüş Bekliyoruz

Elazığ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Halef Ortaç, maliyetlerin yüksek olması sebebiyle üreticilerin zor günler geçirdiğini belirterek, 'Dövize yönelik radikal kararlar alınması yem firmalarını fiyatlarda indirim yapmaya sevk etmiş olsa da, kaç firmanın bu şekilde davranacağını ve ne kadar indirim gerçekleşeceğini zaman içerisinde göreceğiz.' dedi.

Başkan OrtaçYem Fiyatlarında Düşüş Bekliyoruz
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 Elazığ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Halef Ortaç, geçtiğimiz haftalarda dolar kurunda yaşanan artışların gıda ürünlerinin fiyatlarını bir hayli yükselttiğini belirterek, gıda fiyatlarına gelen zam sebebiyle süt ve süt ürünlerini almanın bir hayli zorlaştığını anımsattı.

Maliyetlerin düşmesiyle birlikte ilerleyen günlerde fiyatların daha da düşeceğini tahmin ettiklerini belirten Ortaç sözlerini şöyle sürdürdü; “Aralık ayı itibariyle çiftçinin eline geçen net çiğ süt fiyatı 4 lira 41 kuruş. Çiftçimiz bu ayda süt yeminin kilosunu ortalama 4 lira 76 kuruştan alıyor. Süt/yem paritesi 0,93 seviyesinde gerçekleşti. Yani üreticilerimiz 1,5 paritenin çok altında bir pariteyle karşı karşıya kaldı. Her ne kadar hükümetimizin 20 Aralık 2021 tarihindeki dövize yönelik almış olduğu radikal kararlar yem firmalarını fiyatlarda indirim yapmaya sevk etmiş olsa da, kaç firmanın bu şekilde davranacağını ve ne kadar indirim gerçekleşeceğini zaman içerisinde göreceğiz. Kurdaki yüzde 35’lik düşüşe rağmen yemdeki yüzde 11’lere varan düşüşün yeterli olmadığını görüyoruz. Beklentimiz yem fiyatlarında daha büyük düşüşlerin olması. Ayrıca süte verilen prim de çok düşük. Bu destek miktarı hem üreticiyi destekleyecek hem de kayıt dışılığa kaymanın önüne geçirecek seviyeye yani en az 60 kuruş seviyelerine çıkarılmalıdır. Akaryakıt ve enerji fiyatları üreticiler için avantajlı olacak seviyelere indirilmelidir.”