Belediyeden 500 Müstakil Ev

24 Ocak 2020 ve 6 şubat 2023 depremlerini yaşayan Elazığ'ın yeniden inşası ve depreme dayanıklı güvenli bir kent olması için radikal kararlar alındı. Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları ilimizde en yüksek olarak 10 katın üzerindeki inşaatlara ruhsat verilmediğini açıkladı. Başkan Şerifoğulları'nın 500 müstakil ev yapacaklarını açıklaması ise şehirde heyecan yarattı.

Belediyeden 500 Müstakil Ev
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Deprem kuşağında olan ve 2020 depremleriyle ciddi kayıplar veren, 2023 depremleri ile çok sayıda binanın ağır hasar aldığı ilimizin olası yeni depremlerde mağduriyete yaşamaması adına Elazığ Belediye Meclisi radikal kararlar aldı.
Elazığ Belediye Meclisi, Mart ayı oturumlarına birinci birleşim ile başladı. Oturumların birinci birleşiminde gündem maddeleri görüşülmeden önce Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları açıklamalarda bulundu. 

BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI: “YARIM SAAT İÇİNDE KRİZ MERKEZİNE ULAŞTIK”

 6 Şubat’ta ülke olarak yüz yılın felaketiyle karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Başkan Şerifoğulları, “Yaşanan depremde şükrediyoruz ki ciddi bir can kaybına yol açan bir durumla karşılaşmadık. İkinci deprem sonrası 2 vatandaşımızı kaybettik. Bu büyük felaketin sonrası Valimizle görüşüp yarım saat içerisinde kriz merkezine ulaştık ve çalışmalara başladık. Şehrimizde yıkım olmadığı için hızla Malatya’ya yol aldık. Ekiplerimizi oraya gönderdik” dedi.

“TECRÜBELERİMİZİ SAHAYA YANSITTIK”

24 Ocak depreminde edindikleri tecrübe, arama-kurtarma,  yardım ve destek faaliyetlerini hızla sahaya yansıttıklarını ifade eden Başkan Şerifoğulları; “İtfaiye ekibimiz 18 uzman arama kurtarma personelinden oluşan 3 ekip Malatya’ya ulaştı, 28 vatandaşı sağ olarak kurtardılar. Arama kurtarma ekiplerimizin çalışmalarının yanı sıra komşumuz Malatya’nın iaşe eksiklerin giderilmesi noktasında da şehir olarak büyük bir gayret ortaya koyduk.”

“ELAZIĞ-MALATYA ARASINDA HIZLI BİR DAYANIŞMA KORİDORU OLUŞTURDUK”

 Depremin ilk saatlerinden itibaren Elazığ-Malatya arasında çok hızlı bir dayanışma koridoru oluşturduklarını ifade eden Başkan Şerifoğulları,  “Malatyalı depremzede kardeşlerimize su, ekmek, sıcak yemek ve çorba ulaştırdık. Acımız ne kadar büyük olsa da yapmamız gereken çalışmaları süratle yaptık. Elazığ halkı ve Elazığ Belediyesi olarak insani görevimizi en iyi şekilde sahaya yansıttık. Başta Malatya ve Adıyaman olmak üzere deprem bölgesinde yaralarımızın sarılması, ihtiyaçların temini noktasında tüm gücümüzle vatandaşlarımızın yanında olduk. Belediyemiz ve vatandaşlarımızın desteğiyle toplanan battaniye, elektrikli ısıtıcı, giysi, kişisel hijyen malzemeleri ile gıda başta olmak üzere yardım malzemeleri de tırlarla deprem bölgesine ulaştırıldı.

DEPREM BÖLGESİNE TEMİZLİK EKİBİ DESTEĞİ

Temizlik İşleri Müdürlüğü ekiplerinin Malatya’da çalışma yürüttüklerine dikkat çeken Başkan Şerifoğulları, “Zabıta Müdürlüğü ve Mezarlık Hizmetleri Müdürlüğü ekiplerimiz de yaşanan felaketin ardından Malatya’da çalışmalara destek sağladılar. Yapı Kontrol Müdürlüğü ekiplerimiz de şehrimizdeki hasar tespit çalışmalarına destek sağlıyorlar”dedi.

KAHRAMANMARAŞ’A PSİKOSOSYAL DESTEK ÇADIRI
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Elazığ Belediyesi tarafından bu ilde psiko-destek çadırı kurduklarını ifade eden Başkan Şerifoğulları, depremin insan ruhu ve psikolojisindeki olumsuz etkilerini silmek amacıyla çocuklara ve ailelere yönelik Kahramanmaraş’ta psiko-destek çadırı kurduk. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüze bağlı  Aile Eğitim ve Danışma Merkezi, Kadın yaşam Merkezi, Engelsiz Yaşam Merkezi ve Spor yaşam merkezindeki görevlilerimiz, başta çocuklarımız olmak üzere ailelere yönelik çalışmalar yaparak onların acılarını unutturarak önemli çalışmalara imza atmaya devam ediyorlar”

“EN FAZLA 10 KATA İZİN VERİLDİ”

İlimizde mevcut yapı stokunu da değerlendiren Başkan Şerifoğulları, şunları söyledi:
“2000 yılı öncesi yapı stokumuzdaki bağımsız bölüm sayısı toplam yapı stokumuzun yüzde 37’sini, 2000 yılı sonrasına ait bağımsız bölüm sayısı ise mevcut yapı stokumuzun yüzde 63’nü oluşturmaktadır. Yaşanan son depremler sonrası ağır hasarlı binalarımızı da göz önünde bulundurduğumuzda, 2000 yılı öncesi mevcut yapı stoğumuzun yüzde 20’lere düşmesini ön görüyoruz.”

“ZEMİN ETÜDÜDE İLAVETEN GEOTEKNİK RAPOR İSTİYORUZ”

 İlimizde 2000 yılından itibaren 8832 farklı parselde zemin etüt çalışması yapıldığını dile getiren Başkan Şerifoğulları; “2019 yılından itibaren de zemin etütlerine ilaveten geoteknik raporlar da istenmektedir. 8 kat ve üzeri yapı inşalarında ise uzman geoteknik raporu Belediyemizce zorunlu hale getirilmiştir”dedi

“15 VE ÜZERİ KATLAR 12 KATA İNDİRİLDİ”

İlimizin depremselliği göz önünde bulundurularak hazırladıkları  2020 yılı yeni imar revizyonuyla; 2016 yılı imar planında 15 ve üstü olan katlar 12’ye, 12 katlar 8’e, 10 katlar 7’ye düşürüldüğüne dikkat çeken başkan Şerifoğulları, “Yapılaşmalar arasındaki düzensizliğin kaldırılması amacıyla 2016 yılı imar planında plan notları kaldırılarak, yükseklik serbest yapılaşmanın ve emsal artışlarının önüne geçilmiştir. Yunus Emre Bulvarında 2016 planı doğrultusunda mevcut teşekkülün yüzde 50’si tamamlandığından dolayı mevcut yapılaşma 12 kat olarak korunmuştur. Onun dışında şehirde bugüne kadar en fazla 10 kata izin verildi”dedi

BELEDİYEDEN 500 ADET MÜSTAKİL KONUT

Elazığ Belediyesi olarak şehrimizi daha güvenli yarınlara hazırlamak adına önemli bir adım daha attıklarını ifade eden Başkan Şerifoğulları, “Aşağı Demirtaş Mahallesi’nde 560 dönümlük alanda yaklaşık 500 adet müstakil konut inşa edeceğiz. Bu konutların satışından elde edilecek geliri ise şehrimizin kentsel dönüşüm çalışmalarına aktarmak istiyoruz”dedi.

BELEDİYEDEN HİBE DESTEĞİ
 Bu doğrultuda 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasasına göre yapılacak olan riskli yapılara 50 bin-75 bin karşılıksız nakit desteği sağlamak için çevre şehircilik ve iklim değişikliği bakanlığımızla görüşmelerinin devam ettiğini dile getiren Başkan Şerifoğulları, görüşmeleri sonuçlanınca durumu kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti.