BİLİM YUVASI MI,ARPALIK MI?
FIRAT ÜNİVERSİTESİ'NİN REKTÖR ATAMASININ YAPILACAĞI BU GÜNLERDE MEVCUT REKTÖRLERİN VE YÖNETİMİNİN KENDİ YAKIN AKRABALARINA ÖZEL KADROLAR AÇMASI VE ÜNİVERSİTEYE ALMASI TEPKİLERE SEBEP OLUYOR.
FIRAT ÜNİVERSİTESİ’NİN REKTÖR ATAMASININ YAPILACAĞI BU GÜNLERDE MEVCUT REKTÖRLERİN VE YÖNETİMİNİN KENDİ YAKIN AKRABALARINA ÖZEL KADROLAR AÇMASI VE ÜNİVERSİTEYE ALMASI TEPKİLERE SEBEP OLUYOR.
Aralarında Fırat Üniversitesi’nin de bulunduğu çok sayıda Üniversiteye önümüzdeki günlerde Rektör ataması yapılacak. 62 rektör adayının müracaat ettiği, YÖK’ün dört isim dışında kalan isimlerle mülakat yaparak gerekli raporlarla birlikte Cumhurbaşkanlığına gönderdiği aday listesinden bir ismin önümüzdeki günlerde Rektör olarak atanması bekleniyor.
TARTIŞMA YARATAN REKTÖRLER
Çok sayıda Üniversiteye Rektör atamasının yapılacağı bu günlerde birçok Üniversite Rektöründen etik olmayan bir şekilde kendi yakınlarını tarif eden kadro ilanları açtıkları ve bu suretle çok sayıda akrabasını ve kendi eş ve çocuklarını üniversiteye aldıkları haberleri üzerine hem YÖK,hem de Cumhurbaşkanlığı daha temkinli ve titiz bir çalışma yapmaya başladı.
PAMUKKALE EN MASUMU
3 yıl önce eşini üniversitede enstitü sekreteri yapma girişimi yarım kalan Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ, ikinci kez de eşini tarif eder gibi verildiği öğretim üyesi ilanıyla gündeme gelmiş, tepkiler üzerine YÖK de Rektör Bağ’ı görevden almıştı.
Pamukkale Üniversitesinde yaşanan ve Rektörün kendi eşine kadro verme girişiminin üniversitelerde rektör tarafından özel kadro ile çok sayıda akraba ve eş-dost için açılan kadrolara en masum örnek olduğunu belirten akademisyenler, medyaya intikal etmemiş ama tüm akademisyenlerin bildiği onlarca yakınının haksız şekillerde üniversitelerde özel kadro ile yerleştirildiğini belirtiyorlar.
KTÜ GERİ KALMADI
Rektörlerin giderayak kendi yakınlarını kendi eğitim ve konumlarına uygun kadrolar ihdas edip üniversitelere yerleştirme uygulamalarına bir örnek de KTÜ’den geldi.
Trabzon'da, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal,3 kızının ve 2 damadının üniversitede öğretim görevlisi yapmasının ardından yeni bir akrabasını da aldığı ortaya çıktı.
“SİSTEM BÖYLE”
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan'ın, kendisini 539 ameliyata girmiş gibi göstererek ücretini aldığı medyada yer alınca YÖK’ün soruşturma açtığı Okudan’ın ise " Yanlış bir şey yok. Her üniversitede sistem böyle” diye kendini savunduğu da çokça tartışılmıştı.
FIRAT’TA DA DURUM FARKSIZ
Ülkemizin birçok üniversitesinde yaşanan benzer olayların Fırat Üniversitesi’nde daha üst seviyede olduğuna dikkat çeken akademisyenler, son aylarda üst düzey Üniversite yöneticisinin oğlu ve kızı için de kadro açıldığı, erkek evladın rektörlük bünyesinde,kız evladın da matematik bölümünde görevlendirildiği iddia ediliyor.
Her iki evladında göreve gelmemesine rağmen kadrolarının tahsis edildiği ve aylardan beri maaş ödemesi yapıldığı ifade ediliyor.
ARİF ÇAĞLAR’DAN SONRA SİSTEM BOZULDU
Fırat Üniversitesi’nin 80’li yıllarda Rektörü olan Prof. Arif Çağlar’dan sonra ve özellikle seçimle rektör ataması yapıldıktan sonra hem siyasi hem de yakın aile kadrolaşmasının hep gündemde olduğuna dikkat çeken akademisyenler, bu dönemle birlikte üniversitenin eğitim başarısı yanında tercih edilme oranının hızla düştüğünü ve itibar kaybı yaşandığını ifade ettiler.
1970’li yıllarda ülkemizin saygın ve ilk üniversitelerinden biri olan Fırat Üniversitesi’nin zaman içerisinde bilimsel yeterlik ve başarı durumuna göre değil, belirli bir siyasi görüşün referans ile rektör ve rektör yardımcıları ile dekanların çocukları, gelinleri ve yakınlarına kadro verilmesiyle hem eğitim başarısı hem de üniversiteler arasında tercih edilme sıralamasında gerilere düştü.
YÖNETMELİK NE DİYOR?
Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği’ne göre, yükseköğretim kurumlarında görevli yönetici ve öğretim elemanları için uyulmasını zorunlu kıldığı hususları yapmayanlara, yasak işleri yapanlara veya meslek vakar ve haysiyetine uymayan davranışta bulunanlara verilecek disiplin cezaları şöyle: Uyarı, kınama, aylıktan kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması, görevden çekilmiş sayma, üniversite öğretim mesleğinden çıkarma, kamu görevinden çıkarma.
Yönetmeliğin ‘Rektörler Hakkında Soruşturma’ başlıklı 18’inci maddesine göre, rektörler hakkında soruşturma açılması Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın kararı ile oluyor. Bu soruşturma Yükseköğretim Denetleme Kurulu üyeleri tarafından yapılıyor. Rektörler hakkında uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezaları Yükseköğretim Kurulu Başkanı tarafından veriliyor. Diğer cezalar için Yüksek Disiplin Kurulu kararı şartı aranıyor.
“ARSIZLIK”
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hakkında soruşturma açılan görevden alınan Pamukkale Üniversitesi Rektörü Hüseyin Bağ ile ilgili Twitter’dan açıklama yaptı. Turan, “Kamuda zaman zaman yaşadığımız bu arsızlıkların, sorumsuzlukların en büyük bedelini, maalesef, siyaset kurumu ödüyor. Yazık oluyor. İlgililerin kayıtsız kalmaması, en büyük tesellimiz. Ümit ederim, çok daha köklü bir kamu karakter değişikliğini hep beraber inşa ederiz” dedi.
REKTÖRLÜK YARIŞINDA SON DURUM
Fırat Üniversitesi ve diğer üniversitelerde yaşanan bu olumsuzlukların gölgesinde önümüzdeki günlerde birçok üniversiteye yeni rektör ataması yapılacak.
Mevcut rektör Prof. Dr. Kutbettin Demirdağ’ın da aday olduğu Fırat üniversitesi rektörlüğü için şu isimler mülakata çağrılmıştı:
Prof. Dr. Ahmet Kazez Prof, Dr. Ahmet Orhan Görgülü, Prof. Dr. Ahmet Özer, Prof. Dr. Asiye Başusta, Prof. Dr. Bahri Selçuk, Prof. Dr. Bilal Çoban, Prof. Dr. Bilal Üstündağ, Prof. Dr. Bülent Şen, Prof. Dr. Cengiz Yıldız, Prof. Dr. Emine Ünsaldı, Prof. Dr. Engin Şahna, Prof. Dr. Erhan Süleyman Deveci, Prof. Dr. Erol Keleş, Prof. Dr. Eyüp Bağcı, Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Prof. Dr. Fatih Üneş, Prof. Dr. Fırat Hardalaç, Prof. Dr. Halil Hasar, Prof. Dr. Haluk Keleştimur, Prof. Dr. Hanifi Yıldırım, Prof. Dr. Hasan Bulut, Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, Prof. Dr. Hasan Yılmaz, Prof. Dr. Hasbi Soylu, Prof. Dr. Hüseyin Turhan, Prof. Dr. Haşim Çakırbay, Prof. Dr. Hikmet Esen, Prof. Dr. İbrahim Hanifi Özarcan, Prof. Dr. İbrahim Türkoğlu, Prof. Dr. İbrahim Yılmazçelik, Prof. Dr. İhsan Dağtekin, Prof. Dr. Kazım Şahin, Prof. Dr. Kenan Köprücü, Prof. Dr. Kenan Peker, Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Prof. Dr. Kürşat Öncül, Prof. Dr. Mehmet Akbulut, Prof. Dr. Mehmet Nuri Bodur, Prof. Dr. Mehmet Cengizhan, Prof. Dr. Mehmet Çevik, Prof. Dr. Mehmet Ferit Gürsu, Prof. Dr. Mehmet Şekerci, Prof. Dr. Murat Boydak, Prof. Dr. Mustafa Karabulut, Prof. Dr. Mustafa Özcan, Prof. Dr. Murat Sevgili, Prof. Dr. Naim Sağlam, Prof. Dr. Necip İlhan, Prof. Dr. Nihat Tosun, Prof. Dr. Nurgün Koç, Prof. Dr. Orhan Özbey, Prof. Dr. Sadettin Tanyıldızı, Prof. Dr. Sadık Yılmaz, Prof. Dr. Selim Özarslan, Prof. Dr. Sinan Canpolat, Prof. Dr. Sinan Yapıcı, Prof. Dr. Süleyman Aydın, Prof. Dr. Tamer Emin Elkıran, Prof. Dr. Vahap Özpolat, Prof. Dr. Yaşar Doğan, Prof. Dr. Yusuf Gül, Prof. Dr. Zülfü Demirtaş.
3 İSİM ÖNE ÇIKIYOR
Rektörlük atamasında belirli mahfillerin ve gurupların üzerinde durduğu ve atamasına kesin gözüyle bakıldığı ismin elendiği ve atanma şansını kaybettiği öne sürülüyor.
Kendisini atanmış Rektör gibi gören ve Kültürpark’ta toplantı yaparak yönetim kademesini, dekan ve bölüm başkanlarının kimler olacağını belirleme toplantısı esnasında gelen bir telefonla yarıştan elendiğinin ve kendisinin atanmayacağının bilgisini alan Rektör adayı ve yakınları büyük bir hüzün ile evlerine dağıldılar ve hedeflerini başka makamlara göre belirlemeye başladılar.
Atanmasını özellikle belirli bir mahfilin çok istediği ve uğraş verdiği ismin yarıştan kopması sonucu üç isim öne çıkmış durumda.
Bu isimler Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu ve Prof. Dr. Erol Keleş.
Önümüzdeki günlerde bu üç isimden biri muhtemelen de hiçbir usulsüzlük, torpil ve yakınlara kadro verilmesine asla müsaade etmeyecek bir yapıya ve yönetim anlayışına sahip Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu Fırat Üniversitesinin Rektörü olacak gibi bir hava var(!)