Elazığ İl Tarım Müdürü Sadettin Taşkesen, Karakoçan'da Mısır Hasadı Yapan Çiftçiyi Tarlada Ziyaret Etti

Elâzığ İl Tarım Müdürü Sadettin TAŞKESEN Karakoçan'da mısır silaj hasadı yapan çiftçiyi tarlada ziyaret etti.

Elazığ İl Tarım Müdürü Sadettin Taşkesen, Karakoçan'da Mısır Hasadı Yapan Çiftçiyi Tarlada Ziyaret Etti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

200 Dönüm hayvan yemi Mısır silajı eken üretici Mehmet AKDAĞ bu yıl yaptıkları üretimde duyduğu memnuniyeti anlattı. 
TAŞKESEN: “Yem bitkisi bizim açımızda, ilçemizde hayvan besiciliği ve yetiştiriciliği açısından çok önemli bir yere sahip ve Tarım Bakanlığımızın yeni planlanma yılı içerisinde. Elâzığ ilimiz dolaysı ile Karakoçan İlçemiz hem büyük baş üreticiliği bakımından hem de küçükbaş üreticiliği bakımından hem de beyaz et üreticiliği bakımından Bakanlığımızın yeni üretim planlanması içerisinde bulunmaktadır. 
Dolayısıyla silajlık mısır yem üretimi açısından ve hayvancılık açısından çok önemli bir yem bitkisidir. Tarım Bakanlığımız yem bitkisi olan silajlık mısıra 2024 yılı da hali hazırda içinde bulunduğumuz bu ürünün  yem bitkisinin hasat edilmesi durumunda  bakanlığımız dekar başına 365 TL  destek ödeyecek. Bundan sonra planlı üretimin içerisinde Karakoçan da ilçesinde dahil olmak üzere Elazığ’da mısır alanının her bir dekarı için Bakanlığımız 792 Lira 60 kuruş destek ödemesi yapacaktır.
 Bizim Karakoçan silajlık mısır ve yem bitki üretimi açısında önemli bir yer ve önemli bir üründür. Zira Karakoçan ilçemiz de bu yıl 88.000 adet küçükbaş hayvan, 32.000 adet büyükbaş hayvan, 5.000 adet besilik büyükbaş hayvan,  4.700 dekar yem bitkisi ekiliş alanı mevcut. Bu hayvanların besilik üretiminin sağlaması, üretiminin yerelden temin edilmesi çok önemli bir yer tutmaktadır.
 Bende bugün ilçemde olmaktan üreticimiz hemşerim arkadaşımla ile birlikte olmaktan bu hasat içerisinde olmaktan büyük bir keyif alıyorum.  Çok mutluyum burada bulunmuş olmaktan. 
- Bizler eskiden hayvanlarımızı kuru otla, kengerle beslerdik, kış aylarında özellikle.  Mısır silajı yem bitkisi olarak beslenmede ki önemi ve faydaları nedir? Mısır Silajı Üreticiliği, Mısır silajı ne işe yarar? Açıklar mısınız?  
- Elâzığ İl Tarım Müdürü Sadettin TAŞKESEN: Meteorolojik şartların değişmesi ve Coğrafyada
Üretilen ürün çeşitliliğinin değişmesi ile birlikte birim alanın yüksek verim elde ettiği hayvanlarımızı bu şekilde beslemek zorundayız. Silajlık mısır hem birim alanda yaklaşık 7- 10 arasında yüksek verim elde ediyoruz. Hem de hayvanlar için besin değeri çok yüksek protein bakımından, karbonhidrat bakımından ve yeşil taze bir ot olması nedeniyle hayvanların severek tükettiği ve iştah açıcı bir yem bitkisidir. Dolayısı ile hayvancılık açısında önemli bir yere sahip, hayvanların hem süt verimi açısından hem de et verimi açısından çok olumlu yönde etki etmektedir. Mısır Silajı sindirimi kolay, besin değeri yüksek bir yemdir. Mısır silajı Lezzetli oluşu iştah açtığı için hayvanların dengeli beslenmesine yardımcı olur. Ayrıca Mısır silajı ile beslenen hayvanlar sağlıklı olur, tüyleri daha parlak olduğundan pazar değeri artar.
Bu nedenle Tarım Bakanlığımız üretim yılı planlaması içerisinde silajlık mısıra ayrı bir yer vermiş ve dolayısı ile yüksek bir miktarla desteklemede bulunarak üreticilerimizin daha fazla üretmesini ve yetiştirmesini teşvik etmektedir.” Dedi.
- Çok önemli bilgiler besicilik ve tarım Karakoçan’ın en başta gelen geçim kaynağı olduğu için bu konuda vatandaşlarımızın bilgilendirmek gerekli. Özellikle et ve süt verimini arttırmak için mısır silajı ekmek aynı zamanda Tarım bakanlığı üretiminden dekar başına destek de vermekte. Çok teşekkür ediyoruz Elâzığ Tarım İl müdürümüze bu değerli bilgileri bizim aracılığımız ile vatandaşlarımız ile paylaştığı için. 
- MISIR SİLAJI EKEN ÜRETİCİ ÇİFTÇİMİZ MEHMET AKDAĞ SİZİ TANIYALIM?
-* Karakoçan’da hayvan besiciliği yapıyorum, aynı zamanda tarım ile uğraşıyorum. Karakoçan’da 2024 yılı ilk hasadımız. Hasadımız güzel, çok memnunuz, tahmini 7 ton civarında bir ürün bekliyoruz.
 Öncelikle Tarım arazilerimizin sulanmasında Sarıcan Barajında aldığımız sudan kaynaklı, topraklarımıza yeni su geldi. Sarıcan Barajımız Faaliyete girdiği yıldan beri geçen yıl yonca ektik, bu yıl mısır silaj ve ay çekirdeği ektik. Sulama konusunda çok rahat ettik. Hiç sıkıntı çekmedik inşallah ta bundan sonra da sıkıntı çekmeyiz ürün kalitemiz ve verimliliği çok arttı, Elazığ DSİ’de ki arkadaşlarımız çok teşekkür diyoruz. Tahmini 200 dönüm civarında ay çekirdeği ve 200 dönüm civarında da mısır silajı ektik. Ürünlerimizde de çok memnunuz. Bugün bizi ziyarete gelen Elâzığ İl Tarım Müdürümüz Sayın Sadettin TAŞKESN’e de çok teşekkür ederiz. 
Her alana da her zaman yanımızda oldular. Bilgilendirme ve ürün kalitemizin artışı yönünde çok değerli bilgiler verdiler. Aynı zamanda devletimizin desteğini de dekar başına aldık, bundan sonraki yıllarda daha çok ürün almak için daha geniş büyük hektarlara ekmeyi hedefliyoruz. 
Başlarken Karakoçan İlçe Tarım Müdürümüz Murat AL ile birlikte tohumları seçmiştik, kaliteli tohumlar seçmiştik. Çekirdekte ve silajda güzel ürün seçtik, tahmini tarla başı 7 - 8 ton bir ürün alacağız. Toplamında 500 ton ürün elde edeceğiz. Hem kendi ihtiyacımızı hem de komşularımızın ihtiyacını karşılayacağız. İnşallah seneye daha güzel olacak, daha daha farklı ürünler ekeceğiz. Özellikle silaj ay çekirdeği, kabak vs farklı farklı sulanabilir ürünler ekmeyi hedefliyoruz. Arazilerimizi değerlendireceğiz.
 TAŞKESEN: Deprem bölgesi olmamızdan kaynaklı ajanslardan ve dünya bankasından destekleyen projelerimiz olacak günü gelince onları da halkımız tanıtıp faydalanmaları konusunda bilgilendirme yapacağız.