Elazığ Yöresel Ürünleri YÖREX Fuarına Taşındı

81 ilden çok sayıda yöresel ürünün sergilendiği ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) desteğiyle bu yıl 11'incisi düzenlenen Antalya 'Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX' yapılan resmi açılışla başladı. 20-24 Ekim tarihleri arasında devam edecek olan fuarda Fırat Kalkınma Ajansı ve Elazığ TSO destekleriyle açılan stantta Elazığ Yöresel Ürünlerinin tanıtımı yapılıyor. Fuarın açılışına TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte çok sayıda Oda-Borsa Başkanı da katılım sağladı. Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan ile Elazığ TSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri de Elazığ standında ilimizi temsil etti.

Elazığ Yöresel Ürünleri YÖREX Fuarına Taşındı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fuarın açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, YÖREX’in yöresel ve coğrafi işaretli ürünleri ekonomiye kazandırmak amacıyla 2010 yılında ‘kriz varsa, çare de var’ sloganıyla yola çıktığını anımsatarak, “Antalya Ticaret Borsamızın başlattığı bu girişimi biz de TOBB olarak destekledik. Aradan geçen 10 yılda 3 bin katılımcıya ve 1 milyondan fazla ziyaretçiye ev sahipliği yaptık. YÖREX, aynı zamanda ülkemizde coğrafi işaret ekosisteminin gelişmesine de önemli katkılar sundu. 10 yılda tescilli coğrafi işaret sayısı 110’dan 921’e, başvuru sayısı ise 160’tan 721’e çıktı. YÖREX, coğrafi işaret algısının ve bilinirliğinin artmasını sağladı” dedi.

Hisarcıklıoğlu, YÖREX’in, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) özel ödülüne ve Oda-Borsa Proje Yarışması Jüri Özel ödülüne layık görüldüğünü de bildirdi. “YÖREX artık Türkiye’nin yöresel ürünler ve coğrafi işaretler vitrinidir” diyen Hisarcıklıoğlu, “Burada ülkemizin tüm renkleri bir araya gelmiştir. Doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine, tüm Türkiye burada, birlik, beraberlik ve kardeşlik içinde yan yana durmaktadır” şeklinde konuştu.

Arslan: Elazığ Yöresel Ürünlerinin Markalaşmasını İstiyoruz…
Fırat Kalkınma Ajansı öncülüğünde açılan ve aralarında Elazığ TSO’nun da bulunduğu bölge TSO’larınca desteklenen Stantta yer alan Elazığ Yöresel Ürünlerinin sergilendiği stantta TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu ve çok sayıda Oda-Borsa Başkanı ile bürokrat, STK başkan ve temsilcileri, iş dünyası ve fuar ziyaretçilerini ağırlayan Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, fuarın Elazığ yöresel ürünlerinin tanıtımı ve markalaşma sürecine önemli bir katkı sunduğunu ifade etti.

Başkan Arslan değerlendirmesinde, “Bu yıl 11’incisi düzenlenen YÖREX Fuarı yöresel ürünlerin ve coğrafi işaretlerin markalaşması ve ticari değer kazanması yolunda önemli bir buluşma noktası haline gelmiştir. Bu organizasyon coğrafi işaret üreticileri ile ulusal perakendecileri ve e-ticaret portallarını bir araya getirerek, ikili iş görüşmeleri yapmalarına imkan sağlamaktadır. Elazığ yöresel ürünler bakımından belki de ülkemizdeki en zengin illerin başında geliyor. Çok sayıda markalaşmayı hak eden ürünümüz var. Oda olarak tüm paydaşlarımızla birlikte coğrafi işaretli ürünlerimizin sayısının artırılması hususunda da çok önemli bir süreç başlatmış bulunmaktayız. Bunun meyvelerini de toplamaya başladık. Oda olarak hedefimiz önümüzdeki yıl sonuna kadar bugün 5 olan Coğrafi İşaretli Ürün sayısının 20’ye yükselmesidir.

Bu topraklardan çıkan ürünlerin değerini, önce biz bilmezsek, dış pazarlara hiçbir şekilde anlatamayız. Kırsaldan göçün önlenmesi, istihdamın artması, kadın iş gücünün yükselmesi ve ilimizin yerel ürünlerinin markalaşması ancak bu yolla mümkündür. Bu nedenle önceliğimiz kendi yöresel ürünlerinize sahip çıkmaktan geçiyor.