Engelli Bireyden Yurtbaşı Belediyesine Tepki

Yurtbaşı Beldesi'nde ikamet eden 'Rıfkı Kaya' gazetemize Yurtbaşı Belde Belediyesi'nin engellilere yönelik tanınan bir takım sosyal hakları son dönemde yürürlükten kaldırarak Belde de yaşayan engellileri mağdur ettiğine yönelik açıklamalarda bulundu.

Engelli Bireyden Yurtbaşı Belediyesine Tepki
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Engellilerin topluma sosyal ve ekonomik olarak kazandırılmasına yönelik tüm Türkiye’de uygulanan politikalara aykırı olarak Yurtbaşı Belde belediyesinin vurdumduymaz tavrından şikayetçi olan Rıfkı Kaya kendisi ve diğer engellilerin sesi olmak maksadıyla yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi;

2011 Yılından beri Elazığ Yurtbaşı Beldesinde ikamet ediyorum. Elazığ Belediyesi’nde işçi olarak çalışıyorum.1997 Yılından beri de Elazığ Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesi’nde zaman zaman yatarak, zaman zaman da ayakta tedavi görüyorum. Hastalığımın tanısı Bipolar ve Antisosyal kişilik bozukluğudur. Bu sebepten ötürü hastane heyetinin tarafıma vermiş olduğu %58’lik sürekli engelli raporum vardır. Bu rapor Türkiye’nin 81 vilayetinde geçerlidir. Söz konusu rapor ile ben ve kızlarım bu zamana kadar toplu taşımalardan ücretsiz faydalanıyorduk. Ancak yeni dönemde Yurtbaşı belediye Başkanı Nihat Doğan ve yönetiminin aldığı kararla engelli ve yakınlarının toplu taşımalara ücretsiz binmesinin önüne geçilmiş, bilet almaları gerekliliği getirilmiştir. 10 ve 12 yaşında iki kızım var. Eşimden ayrı olduğumdan ve kızlarımın velayetini aldığımdan ötürü çocuklarım 15 günde bir annelerine gidip geliyorlar. Geçenlerde yine annelerinden dönerlerken bilet memuru kendilerine bilet almaları gerektiğini söylemiş. Rapor o an yanlarında bulunmadığından ve üzerlerinde de para olmadığından kızım eve gelip durumu bana anlatıp ağladı. Yurtbaşı Belde Belediye Başkanı Nihat Doğan devletin engellilere yönelik tanımış olduğu hakları hiçe sayarak, kendi encümenleriyle birlikte almış olduğu kararı uygulamaktadır.

BU DURUM ENGELLİLERİN TOPLUMSAL HAYATA KATILMASINA YÖNELİK YAPICI POLİTİKALARLA TERS DÜŞMEKTEDİR.

Tüm gelişmiş toplumlarda Engelli bireylerin sosyal hayata kazandırılması ve onların toplumun çalışan, üreten, işleyen bir çarkı haline getirilmesine yönelik politikalarla beraber engelli bireylerin sosyal ve kültürel hayata katılımlarını sağlamak amacıyla da çeşitli yollar geliştirilmiştir. Özürlüler Kanunu ve İş Kanunu’ndan sonra özellikle engelli bireylerin istihdamı, sosyal ve kültürel aktivitelere katılımları artmıştır. Kanun ve yönetmeliklerde yapılan düzenlemelerle başkalarına bağımlı halde yaşayan ve tüketici konumunda olan birçok engelli birey, üretici konumuna gelerek kendi gereksinimlerini yerine getirebilen ve ülke kalkınmasına katkıda bulunabilen bireyler hâline getirilmiştir. Engelli bireylerin çalışma ortamına katılımlarını sağlayabilmek için birçok model oluşturulmuş ve bu konuda onları teşvik etmek amaçlanmıştır. Fakat gelin görün ki Yurtbaşı belediyesinde maddi kaygılar gözetilerek bu politikalara muhalefet etmek vizyoner Belediyecilik anlayışına yakışmamaktadır.

NİHAT DOĞAN İLE GÖRÜŞMEYE ÇALIŞTIĞIMDA KAPILAR YÜZÜME KAPATILDI

Konu ile alakalı Nihat Doğan ile görüşmeye gittiğimde bu hizmeti geçici olarak kaldırdıklarını söyleyerek beni kovar gibi bir tavırla, “-Beni kendine bulaştırma, çık dışarı!” deyip makamından kovdu. Ben de bir Belediye personeliyim. Belediye demek vatandaşa hizmet demektir. Belediyeler de tıpkı diğer kamu kurumları gibi bir nevi devlet kapısıdır. Devletimizin kapısı hiçbir vakit vatandaşın yüzüne kapalı olmamalıdır. Ancak ne yazık ki sorunun çözümüne yönelik bir telkinde bulunmak şöyle dursun, daha vatandaşı dinlemeye sabrı olmayan Kamu görevlileri sayesinde insanımız kimi zaman devletine küser hale gelmektedir.

MAĞDURİYETİMİZİN GİDERİLMESİNİ TALEP EDİYORUM

Ben ve Yurtbaşı Beldesi’nde yaşayan diğer engellilerin sesi olmak maksadıyla yetkilileri bu mağduriyeti gidermeye yönelik adımlar atmaya davet ediyorum. Tüm belediyelerde geçerli olan engelli hakları neden Yurtbaşı Belediyesinde uygulanmamaktadır? Bu konuda karar alıp uygulamaya koyan Belediye başkanı ve Belediye meclis üyeleri bu kararlarını Sosyal belediyeciliğin hangi maddesine dayandırmaktadırlar?

 

Haber: Çağlar Karataş