'Gencecik ve Çalışkan Başkan'
'Söz Verdiğimiz Gibi' sloganı ile halka vaad ettiği projelerin önemli bir bölümünü hayata geçiren Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin katılımlarıyla 2 temel atma ve 25 hizmetin toplu açılışını gerçekleştirdi. Bakan Özhaseki, Başkan Şerifoğlulları'na 'Gencecik ve Çalışkan Başkan'diyerek taltif ve teşekkür etti.
Elazığ’ın, şehirleşmede yeni bir safhaya geçme süreci, 29 Mart 2019’da Şahin Şerifoğulları’nın Belediye Başkanı olduğu tarihte başlamıştı.
Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, seçim öncesi halka vaat ettiği 11 Ana Başlıkta 100 Proje'nin büyük bir bölümünü hayata geçirdi.
Elazığlıların ve şehrin ihtiyaçlarıyla beklentilerini karşılama doğrultusunda hazırlanan projelerin Temel Atma ve Toplu Açılış Töreni, Cumhuriyet Meydanı'nda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katılımlarıyla gerçekleştirildi.
TÖRENE YOĞUN KATILIM
Törene, Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, AK Parti Elazığ Milletvekilleri Erol Keleş, Ejder Açıkkapı, Mahmut Rıdvan Nazırlı, MHP Elazığ Milletvekili Semih Işıkver, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, AK Parti Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, MHP Elazığ İl Başkanı Yunus Bal, Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Ömer Ateş, HÜDAPAR İl Başkanı Yusuf Kavaklı, kurum müdürleri, muhtarlar ve STK Başkanları katıldı.
BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI
“BELEDİYECİLİK AŞK VE GÖNÜL İŞİ”
Belediyeciliğin aşk ve gönül işi olduğunu ifade eden Başkan Şerifoğulları, Elazığ’a hizmet etmekten büyük bir onur duyduğunu dile getirdi.
Şehrin her köşesini hizmetle tanıştırdıklarını ifade eden Başkan Şerifoğulları, “Bir çoğu on yıllardan beri ihmal edilmiş hizmetleri Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlarımız ve halkımızın desteği ile bir bir hayata geçirdik. Bu hizmetlerle birlikte şehrimiz farklı bir görünüme kavuştu ve gelişti”dedi.
BAKAN ÖZHASEKİ: “GENCECİK VE ÇALIŞKAN BAŞKAN”
Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğuları’nın şehre her alanda gerçekleştirdiği çalışmaların takdire şayan olduğunu ifade eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, şunları söyledi:
“şehirlerin altyapısını yapmak oldukça riskli ve nankör bir yarırtımdır. Tüm yolları kazarsınızz, sokakları toz toprak içinde bırakırsısnız, vatandaş sıkıntı çeker zaman zamen tepki gösterir, sonunda çalışma biter ve üzerini kapatırsınız ve bu yatık asla gözükmez. Dolayıısyla alt yapı zor ve nankör bir yatırımdır. Başkan Şeirfoğulları bu riski aldı ve yatırımını yaptı. Gençcecik Başkanımıza teşekkür ediyoruz.
“DÜNYAYA ÖRNEK OLDUK”
Deprem sonrası yapılan çalışmalara değinen Bakan Özhaseki, “Gittiğimiz deprem bölgelerinde karşılaştığımız bir çok insan özellikle yurt dışından gelen misyon şefleri, bakanlar, eğer böyle bir deprem bizim ülkemizde olsaydı biz bunun altından asla kalkamazdık diye defalarca söylediler. ABD’de bir kasırga oluyor, Almanya’da bir sel felaketi oldu ve aradan aylar ile yıllar geçti. O bölgelerde halen bir şey yapılamadı ve orada isyan dalgaları devam ediyor. Ama çok şükür 18 ilimizi etkileyen bu felakette 680 bin evimiz yıkıldı, 170 bin civarında da iş yerimiz veya bağımsız birim olarak depolarımız ile ahırlarımız yıkıldı. Şimdi yaraları sarmaya başlıyoruz” diye konuştu.
ÖZHASEKİ: “180 BİNDEN FAZLA KONUTUN İHALESİNİ YAPTIK”
Ciddi adımlar attıklarını vurgulayan Özhaseki, “Bunun içindir ki gece gündüz demeden uğraşıyoruz. Şu ana kadar sağlam zeminlerde 180 binden fazla konutun ihalesini yaptık. Devamı da geliyor. Bir sene içerisinde bunların büyük bir çoğunluğunu da teslim etmeye devam edeceğiz. Bakanlığımızda birçok görevli arkadaşımızın tatil yapmadan bu işlere gönül vermesinin en büyük sebebi, şuanda 1 milyon 900 binden fazla vatandaşımız evlerinden uzakta. 80 bin civarında kardeşimiz devlete ait yurtlar, sosyal tesislerde misafir ediliyor. Konteyner kentlerde 450 binden fazla insanımız var. Çadırlar boşalınca bu sayı 500 bini geçti diye tahmin ediyorum. 320 bin aileye de kira yardımında bulunuyoruz. Haliyle insanlar o konteyner kentlerde kalırken, memleketlerinden uzakta hayat mücadelesi verirken bizim rahat etmemiz ve tatil yapmamız mümkün değil. Gece gündüz demeden o insanlarımızı biran önce güvenli evlerine sağlıklı şekilde yerleştirip sonrada onların duasını alarak geriye çekilmekten başka çaremiz yok” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Bakan Özhaseki tarafından projelerin toplu açılışı yapıldı ve temelleri atıldı.
ELAZIĞ’IN GELECEK VİZYONUNA DEĞER KATAN PROJELER
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katılımlarıyla gerçekleştirilen temeli atılan ve şehrin gelecek vizyonuna değer katan projeler şunlar.
TEMELİ ATILACAK PROJELER
1- ALTYAPI YENİLEME PROJESİ:
Elazığ’ın geleceğine yatırım yapılarak, şehrimizin içme, yağmur suyu ve kanalizasyon hattı yenileniyor. Elazığ’ın içme suyu, kanalizasyon terfi hattı ve yağmur suyu hattının tamamen yenilenmesinin ardından vatandaşların yaşam kalitesine değer kazandırılmış olacak.
2- İLERİ BİYOLOJİK ATIK SU ARITMA TESİSİ:
Tesis, Elazığ’ın atık su bertaraf sorununa köklü çözüm oluşturacak ve tesisin; 2057 yılına kadar şehrin atık su problemini ortadan kaldırması bekleniyor.
İŞTE TOPLU AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLECEK 25 PROJE
1- CUMHURİYET MEYDANI VE YER ALTI OTOPARKI: Toplam 38 bin m²’lik alan ve 940 araç kapasiteli yer altı otoparkı ile hizmete sunulan Cumhuriyet Meydanı ve Yer Altı Otoparkı, Elazığ’a vizyon kazandırdı.
2- 15 TEMMUZ MEYDANI VE YER ALTI OTOPARKI:
15 Temmuz Demokrasi Meydanı ve Yer Altı Otoparkı, 11 bin m² yaşam alanı ve 224 araç kapasiteli otoparkı ile Elazığ’a değer kattı.
3- AHMET TEVFİK OZAN FUAR VE KONGRE MERKEZİ / NİKAH SALONU / STK PLATFORMLARI MERKEZİ: Elazığ’ı geleceğe taşıyacak yatırımlardan olan ve toplam 25 bin metrekare alan üzerinde, 17 bin metrekare kapalı alana sahip Ahmet Tevfik Ozan Fuar ve Kongre Merkezi bünyesinde; 6 bin metrekare kapalı fuar ve sergi alanı, iki adet 108 kişilik, bir adet 120 kişilik, bir adet 360 kişilik çok amaçlı salon, üç adet toplantı salonu, fuaye alanı, restoran, kafeterya, ofisler, 145 araçlık kapalı, 42 araçlık açık otopark yer alıyor. Fuar alanı bünyesinde iki adet 108 kişilik nikah salonu bulunurken, sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarını daha etkin sürdürebilmelerine katkı sağlamak adına ofisler de bulunuyor.
4- GERİ DÖNÜŞÜM PARKI:
Toplam 11.812 metrekare alan üzerinde oluşturulan Geri Dönüşüm Parkı bünyesinde; hurdaya ayrılmış metal, plastik ve tahta gibi çeşitli malzemeler kullanılarak çocuk oyun grupları, koltuk, çeşme, kafe, masa, macera parkuru ve figürler yer alıyor.
5- KAPALI ÇARŞI RESTORASYONU VE CEPHE İYİLEŞTİRMESİ:
Ticaret Doğduğu Sokaklara Geri Dönüyor projesi kapsamında Elazığ ticaretinin nabzının attığı Tarihi Kapalı Çarşı bünyesindeki 116 dükkânın dış cephesinde, tek tip ahşap kaplama çalışması yapıldı.
6- TARİHİ BAKIRCILAR ÇARŞISI SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA VE CEPHE DÜZENLEMESİ:
Tarihi çarşıdaki 96 dükkânda gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında bazı dükkanlarda güçlendirme çalışması, çatı tadilatı ve ahşap kaplama çalışması gerçekleştirildi.
7- SARAY CAMİ MEYDANI VE BELEDİYE İŞ MERKEZİ ÜSTÜ SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA PROJESİ:
Sokak Sağlıklaştırma Projesi'nin tamamlandığı Çarşı Mahallesi-Sakarya Caddesi, Belediye Sokak, Saray Cami Meydanı ve Belediye İş Merkezi Üstünde yer alan 81 dükkanda cephe yenileme çalışması yapıldı.
8- 1. SINIF ATIK GETİRME MERKEZİ:
1. Sınıf Atık Getirme Merkezi, Birçok farklı ve büyük hacimli atıkların evsel atıklarla karıştırılmadan ayrı toplanmasını sağlıyor.
9- GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ (GES):
Yenilenebilir enerji üretim çalışmaları kapsamında Elazığ Belediyesi, kendi elektriğini üretiyor.
10- MİNİ TERMİNAL:
Akpınar Mahallesi’nde hizmet veren Mini Terminal, toplam 7.500 metrekare alan üzerinde, 1.329 metrekare kapalı alana sahip olacak şekilde inşa edildi.
11- HARPUT MUSİKİ MÜZESİ:
Harput Musiki Müzesi’nde, Türk müziğinde önemli bir yere sahip Harput musikisi yaşatılıyor. Harput Konağı’nda hizmet veren müzede, enstrümanlar sergilenirken Kürsübaşı, Çaydaçıra ve folklor ekiplerinden oluşan heykeller ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
12- KAPALI SEMT PAZARI:
Kent-Köy Yaşam Alanı yanında toplam 5 bin 350 metrekare alan üzerinde 3 bin 520 metrekare inşa alanına sahip Çaydaçıra Kent-Köy Pazar Yeri vatandaşlara hizmet vermeye devam ediyor. Kapalı Semt Pazarı bünyesinde, 138 adet satış birimi ve lavabolar yer alıyor.
13- CEMİLOĞLU PARKI:
Köklü bir geçmişe sahip olan Cemiloğlu Çay Bahçesi yerleşkesinde, daha yeşil bir şehir hedefiyle gerçekleştirilen çalışmalarla önemli bir yatırım hayata geçirildi ve şehrin merkezine örnek bir yaşam alanı daha oluşturuldu. Böylece vatandaşların dinlenebildiği, keyifli vakit geçirebildiği ve yeşilin önde tutulduğu, Elazığlıların hak ettiği kaliteli ve konforlu bir alan oluşturuldu.
14- YOLCU DOSTU OTOBÜS DURAKLARI:
Yolcuların zamanlarını verimli kullanmalarına olanak sağlayan sistem doğrultusunda Öğretmenevi durağında Yolcu Dostu Otobüs Durağı projesi hayata geçirildi. Yolcu Dostu Otobüs Durağı sayesinde vatandaşlar yolcu taşıma otobüslerinin sefer saatleri, durağa varış süreleri gibi bilgilere sahip olarak, doğru zamanda doğru durakta bulunmaları ile bekleme süreleri azaldı. Yolcular, modern durakta WİFİ hizmetinden faydalanırken, LED ekran görüntüleri ve reklam tabelaları ile Elazığ Belediyesi’nin çalışmalarını görebiliyor.
15- ABDULLAHPAŞA MAHALLESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ:
Toplam 160 konut ve 20 adet ticari alanın yer aldığı Abdullahpaşa Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında depreme dayanıklı modern konutlar Elazığ’a vizyon katacak.
16- HARPUT SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMASI VE HARPUT BELEDİYE KONUKEVİ:
Harput Sokak Sağlıklaştırması Projesi ile medeniyetler şehri Harput yeni bir kimlik kazanırken, Harput girişinde yer alan ve mülkiyeti Elazığ Belediyesi'ne ait beş adet tescilli konak, Belediye Konukevi olarak düzenlendi.
17- YEŞİL KUŞAK PROJELERİ (ZÜBEYDE HANIM CADDESİ VE MALATYA CADDESİ):
Şehrin ana arterlerinden Zübeyde Hanım Caddesi ve Malatya Caddesi “Yeşil Kuşak Projeleri” ile yeniden şekillendi.
18- ULUKENT, DOĞUKENT, KIRKLAR, SANAYİ, SALIBABA MAHALLELERİNDE YENİ YAŞAM ALANLARI:
1 ve 2 etaplık olan projelerin tamamlanmasıyla Ulukent, Doğukent, Kırklar, Sanayi, Salıbaba Mahallerinden geçen kanal sorunu çözüme kavuşturuldu. Çevre düzenlemesi ve park yapım projesinin tamamlanmasıyla da, şehrin doğusuna yeni yaşam alanı oluşturuldu.
19- DOĞA DOSTU BİSİKLET YOLLARI:
Malatya Yolu Hazardağlı Kavşağı-Hilalkent Alt Kavşağı arasında, Kent Köy Yaşam Alanı ve Ulukent Kanal Boyu Park alanında toplam 6.135 metre uzunluğunda hayata geçirilen Doğa Dostu Bisiklet Yolları'nı Elazığlılar çok sevdi.
20- SPOR VE YAŞAM MERKEZLERİ:
Elazığ’da 26 yeni Spor Yaşam Merkezi şehrin dört bir yanında hizmete sunuldu.
21- 143 YENİ ADET PARK:
Sosyal Belediyecilik anlayışıyla mahallelere 143 adet yeni park kazandıran Elazığ Belediyesi, insanı merkeze alan eser ve hizmet belediyeciliğini sürdürüyor.
22- HER MAHALLEYE SEMT KÜTÜPHANESİ:
“Her Mahalleye Semt Kütüphanesi” projesi kapsamında Elazığ’da, 20 yeni Semt Kütüphanesi hizmete açıldı.
23- SOSYAL YAŞAM MERKEZLERİ:
İcadiye, Hilalkent, Gümüşkavak ve Güneykent Mahallelerinde sosyal yaşam merkezleri hizmete sunuldu. Merkezlerde; derslikler, spor salonları, bay-bayan taziyeevleri, okumaevleri, kafeteryalar, muhtarlık ofisleri, dükkânlar ve sosyal donatılar yer alıyor.
24- AKSARAY MAHALLESİ MESİRE ALANI:
Aksaray Mahallesi’nde 22 bin m²’lik yeşil alan yeniden düzenlenerek hizmete sunuldu. Mesire alanı Aksaray Mahallesi'ne değer kattı.
25- ZABITA MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET BİNASI:
Zabıta Müdürlüğü hizmet binası, son derece işlevsel ve modern bir şekilde inşa edilerek faaliyete sunuldu.