İÇME KÖYÜNÜ EKOKÖY KAPSAMINA ALDIK

İçme Köyü Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Karakaya Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Serkan Gürtürk'ü ziyaret ederek dernek hakkında açıklamalarda bulundu.

İÇME KÖYÜNÜ EKOKÖY KAPSAMINA ALDIK
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İçme Köyü Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Karakaya  Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Serkan Gürtürk’ü ziyaret ederek dernek hakkında açıklamalarda bulundu.

 

 

Öncelikle kendinizden söz edebilir misiniz?Bayram Karakaya kimdir ve İçme köyü kültür yardımlaşma ve dayanışma Derneği'nin kuruluş amacı ve faaliyetleri nelerdir ?

Ben 1980 içme doğumluyum. Ruh sağlığı ve hastalıkları hastanesinde görev yapmaktayım. Derneğimizi; 2014 yılında, beldemizin nüfusunun 2000'in  altına düşmesi ile belediyemizin kaldırılması sonucu, sivil toplum kuruluşu olarak  köyümüze hizmet etmek, etkinliklerde bulunmak ve sesimizi duyurmak üzere kurduk.

İçme, coğrafi güzelliği olan bir yer ve Elazığ'a çok uzak değil neden bu nüfus kaybı?

Dediğiniz gibi ama. Öncelikle kısaca tarihine değinmek isterim. Merkeze 30 kilometre uzaklıkta Keban barajı ile mastar dağı eteklerinde yemyeşil, şirin, turistik bir belde.  Çok eski bir tarihe sahip içme beldesi Osmanlı ve cumhuriyet döneminde nahiye olarak hizmet vermektedir.  Ta ki 1963 yılında bu gün Elazığ'ın en büyük ilçesi olan Kovancılar’dan bile 5 yıl önce belediye kurularak  belde statüsünü almıştır.

İçme Beldesi Belediye konumundayken Nüfus sayısının düşmesinden ötürü Köy statüsüne getirildi. Elazığ’ın Nüfus olarak en yoğunlukta olan İlçesi Kovancılar'dan önce belediyelik olan Bir Belde neden Köy Statüsüne getirildi. Biraz da bu konu hakkında bilgi verir misiniz?

 Evet, Kovancılar Belediyesi 1967. O yıl Kovancılar belde belediyesi olmaktadır. Tabi bu İçme'nin makûs tarihi. İçme adeta dönemin ticaret merkezi. nüfusu 5-6 bin civarında.16-17 adet su değirmeni, ayakkabıcı, yemenici, terzi, bakkal vb. Bu gün ki Keban Barajı altında kalan  bölgenin ihtiyacını karşılayan bir merkez. Ancak 1970 lerin ilk yarısında Keban barajının yapılıp şeker fabrikasının taşınmasıyla beraber , hızlı bir nüfus göçü yaşamıştır. Tabi bu göçün tek sebebi de bu değildir. Siyasetçilerimiz ve İdarecilerimizin yanı sıra tabi ki halk olarak bizlerinde sorumluluğu var diye düşünüyorum.

 Neden sizlerin sorumluluğu var? Biraz açar mısınız?

Yanlış siyaset , yanlış yönetim  ve halk olarak bizim siyasilere yanlış tepkimiz sonucunda ,2000 yılında 4000 olan nüfusu 2010 yılına gelindiğinde  3/2 ikisi kadar azalmasına sebep olmuştur. Siyasilere tepki olarak kışın  bir kaç ay Elazığ'da ikamet edip , 7/8 ay içmede bulunanların, ikametgahını içmeden Elazığ'a taşımaları ile nüfusumuz 2 binin altına düşerek belediyemiz lav edilmiştir.

Dernek kurma gereksinimi nasıl hasıl oldu?

 Evet başta da dediğim  gibi Belediyenin eksikliğini telafi etmek ve İçme adına sivil toplum faaliyetlerinde bulunmak için derneğimizi kurduk. Çünkü bir anda Beledimize yapılan bütün hizmetler kesildi. Bizlerde doğduğumuz ve büyüdüğümüz İçme’yi sahipsiz bırakmamak adına değerli büyüklerimizin ve hemşerilerimizin talepleri ile Dernek faaliyetlerimizi başlatmış olduk.

Derneğin faaliyetleri, nelerdir?  Bu güne kadar neler yaptınız?

Dernek olarak, İçme adına verilecek kararlarda istişare ederek  zaman zaman yine İçme de bir araya gelerek, etkinliklerde bulunuyoruz. Özel idare  ve muhtarımızla istişareler yaparak ,  içmenin büyükpinar mevkiinde çalışmalar yol asfaltı gibi hizmetlerin gelmesine katkı sağladık.  En önemlisi  yine içmenin  ekoköy kapsamına alınmasını sağladık. Çalışmalarımız bu yönde devam etmektedir.