'Kimse Ben Yaptım Oldu Diyemez'

Gazetemizin geçtiğimiz Hafta 'Çivisi Çıkmış Şehir' Manşetiyle verdiği usulsüz ve ihalesiz yıkımlar Meclis Gündemine taşınıyor. Chp Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Elazığ'daki yıkımlarla ilgili Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un cevaplaması istemiyle Soru Önergesi verdi.

'Kimse Ben Yaptım Oldu Diyemez'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gazetemizin geçtiğimiz Hafta “Çivisi Çıkmış Şehir” Manşetiyle verdiği usulsüz ve ihalesiz yıkımlar Meclis Gündemine taşınıyor. Chp Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Elazığ'daki yıkımlarla ilgili Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması istemiyle Soru Önergesi verdi.

“KİMSE BEN YAPTIM OLDU DİYEMEZ”

24 Ocak 2020 depremi, ilimizde çok sayıda depremzede hemşerilerimizin mağduriyetine sebep olurken, usulsüz yapılan yıkımlara aracılık edip komisyon alarak rant elde eden farklı meslekten şahısların haksız kazanç kapısı bayramı oldu.
Acılar ve mağduriyetler üzerine bina edilen rant çarkı, ilimiz basın-yayın kurumları ile siyasi parti il başkanlarının gündemini oluşturdu.
Konu ile ilgili en önemli hamleyi ise CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol attı ve kurumların usulsüz ihaleleri ve kamu malını yağmalanmasını TBMM’ye taşıdı.
 

BAKAN KURUM’A SORDU
İlimizin sorun ve ihtiyaçlarını her platformda dile getiren CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, son günlerde kamuoyu tarafından tartışılan ağır hasarlı binaların yıkımına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

İŞTE O SORULAR:
1.İlimizde bugün itibari ile  “acil yıkım” çerçevesinde değerlendirilecek ve mutlaka kamunun yapabileceği özellikte yıkıma tabi bir bina kalmamasına rağmen yıkımlar halen kamu kurumlarınca mı yapılmaktadır? Özel mülk sahiplerine ait binaların yıkım işlemlerinin deprem ve risk gerekçesi gösterilerek çoğunluğu davetiye ve pazarlık usulü ile verilen ihaleler var mıdır? Verilmiş ise yasal dayanağı var mıdır? Kamunun, özel şahıslara ait binaların yıktırmasından doğan maddi kazancı kamu kurumlarından alınarak hak sahiplerine ödenmesi işlemi dava konusu olmayacak mıdır?

2.Elazığ’da bazı binaların kamu kurum ve kuruşlarının bilgisi olmadan yıkımı yapıldığına ilişkin iddialar yer almaktadır. Bunlardan eski adıyla “Harput Yetiştirme Yurdu”, yeni adıyla “Çocuk  Evleri Koordinasyon Merkezi” gibi yaklaşık 4 milyon bedel hurdayı barındıran binanın ayrıca Mehmet Akif Ersoy Lisesi’nin yıkım işleri ihale süreci hangi aşamadadır? Yıkım işi hangi firma tarafından, ne kadarlık bedelle alınmıştır? İddia edilen kaçak yıkımlara ilişkin bir soruşturma açılmış mıdır?

3.İl genelinde kamu binaları ve şahıs mülkleri dahil olmak üzere İl Özel İdare tarafından kaç yıkım kararı hangi ihale yöntemi ile yapılmış, bu ihaleler kimler tarafından, ne kadarlık bedelle alınmıştır?

SÜRECİN YAKIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIM
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gelen yanıt neticesinde konunun takipçisi olacağını belirten CHP Elazığ Milletvekili Gürsel EROL, “Hukuk devletinde kimse bir işi ‘ben yaptım oldu’ ya getiremez. Burası dağ başı değil; kanunlar, kurallar, kaideler var. Bunlara uygun yapılmayan işlerin de elbet bir müeyyidesi var. Yıkım işlerindeki her aşama kanunlara uygun şekilde ve şeffaflık gereği kamuoyunun bilgisi dâhilinde olmalıdır. Deprem sonrasında zaten onlarca mağduriyet yaşayan Elâzığ’ımızda yeni mağduriyetlerin yaşanmaması ve kuralsızlığın hâkim olmaması için sürecin yakından takipçisi olacağız,” dedi.
 

TÜM YIKIMLAR AÇIKLANSIN
CHP Elazığ Milletvekili Erol, soru önergesinde bugüne kadar yapılan tüm yıkımların hangi ihale usulüyle ve kimlere verildiğini, bu işlemler için kamunun ne kadar kazanç elde ettiği, kendisi yıkım işleriyle ilgili olmasa da tehdit, şantaj ya da farklı yöntemlerle yöneticiler üzerinde baskı oluşturup yıkım işi alıp ilgili firmalara komisyon karşılığı vererek haksız kazanç elde eden şahıslar ile bunlara göz yuman kamu görevlileri hakkında hangi işlemlerin yapıldığını sordu. 

GELEN CEVABA GÖRE TAKİP 
CHP Elazığ Milletvekili Gürsel EROL,  soru önergelerine Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından verilecek cevaba göre konuyu takip edeceğini de belirterek, hiç kimsenin keyfi davranma lüksü olmadığını belitti.

GÜRSEL EROL DA OLMASA
İlimizdeki yanlış uygulama ve usulsüzlüklerin gündeme getirilmesinde ve hesap sorulmasında önemli bir misyon üstlenen ve bu siyaset anlayışı ile halkın takdirini kazanan CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol’un bu çıkışları halkımız tarafından da takdir edilirken “ya Gürsel Erol olmasaydı” yorumlarına sebep oluyor.