Kongre, Yerele Nasıl Yansır?

Ak Parti'nin 7 Ekim'de gerçekleştirdiği büyük Kongre Sonrası oluşan Mkyk'nın yerel seçimlerdeki etkisi tartışılırken hangi lobinin kime destek vereceği merak ediliyor.

Kongre, Yerele Nasıl Yansır?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ak Parti’nin merakla beklenen Genel Kurulu 7 Ekim Cumartesi günü gerçekleştirildi.
Kongrede, “yeni bir döneme, yeni heyecanla merhaba” diyeceklerini belirten Erdoğan, “yeni sesler, yeni yüzlerle” partiyi daha güçlendireceklerini vurguladı.
Şimdiye kadar 14 kongre yaptıklarına işaret eden Erdoğan’ın hedefinde muhalefet vardı:
“Bu kongrelerin tamamını birileri gibi sandalyelerin havada uçuştuğu atmosferde değil, kardeşlik ikliminde yaptık. Bakın buralarda sandalyeler havalarda uçuşmuyor.”
İsim vermeden, partisinden ayrılıp yeni parti kuranları “ihanetle” suçlayan Erdoğan, “Onlar yollarına, biz yolumuza, onlar dikiş tutturamayacaklar” görüşünü dile getirdi.
Erdoğan, partililerden, 31 Mart yerel seçimleri için “kapı kapı dolaşmaları” sözü de istedi.

MKYK’DA BÜYÜK DEĞİŞİM
Milletvekili seçimlerinde milletvekillerinin yaklaşık yüzde 65, kabinenin yüzde 90’ını değiştiren Erdoğan, MKYK’nın üçte ikisini de değiştirdi. 75 üyeli MKYK’da 49 isim yer bulamazken, 26 isim yerini korudu.
MKYK’daki kapsamlı değişime karşın Erdoğan, “A takımı” olarak da nitelendirilen 18 üyeli MYK üyelerinin büyük bölümünü korudu.
YILDIRIM LİSTEDE YER ALMADI
Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, Genel Başkan Yardımcıları Nurettin Canikli, Jülide Sarıeroğlu ve Mehmet Ali Zengin, yeni yönetim listesinde yer almadı.
Buna karşın, üç dönemi doldurduğu için milletvekili adayı olmayan, önceki dönem Meclis’te Grup Başkanvekilliği görevini üstlenen Mustafa Elitaş , Mahir Ünal ile eski TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın oğlu Ahmet Mücahit Arınç, eski bakanlardan Nihat Zeybekçi, parti yönetimine giren yeni isimler arasında yer aldı.
SIKINTILI İSİMLERE TIRPAN
Milletvekili seçildikten sonra Meclis ihtisas komisyonlarında görev alan eski kabine üyeleri Derya Yanık, Bekir Bozdağ MKYK’da kendilerine yer bulamadılar.
Bununla birlikte açıklamaları ve sosyal medya paylaşımlarıyla parti yönetimine eleştiriler getiren eski milletvekilleri Metin Külünk, Şamil Tayyar, Abdurrahman Kurt, Ayşe Böhürler de listeye giremedi.
Kulislerde eski TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un da parti yönetiminde yer alacağı konuşuluyordu.
Ancak, Erdoğan yeni listesinde Yıldırım’la birlikte Şentop’a da yer vermedi.

ESKİ TBMM BAŞKANLARI YİK’TE
Erdoğan, yeniden genel başkan seçildikten sonra yaptığı teşekkür konuşmasında, ağırlıklı olarak eski TBMM başkanlarında oluşan “Yüksek İstişare Kurulu”nun yedi kişilik yeni üyelerini açıklayacağını duyurdu.
Bu çerçevede Yıldırım ve Şentop’un, “eski TBMM Başkanı” sıfatıyla kurulda görev almaları bekleniyor.
MYK’DA SINIRLI DEĞİŞİM
Kongrenin tamamlanmasının ardından Erdoğan, yeni MKYK üyeleri ile ilk toplantısını yaptı ve yeni MYK üyelerini belirledi.
MKYK’daki değişimin tersine, MYK’da değişim sınırlı kaldı.
Numan Kurtulmuş’un TBMM Başkanı olmasından sonra Efkan Ala Genel Başkanvekili olmuştu. Binali Yıldırım’dan boşalan Genel Başkanvekilliğine ise Mustafa Elitaş getirildi.
Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Hasan Basri Yalçın, Nihat Zeybekçi, Hasan Basri Yalçın, MYK’nın yeni üyeleri oldu.

MYK’DA YER ALAN İSİMLER ŞÖYLE:
Efkan Ala ve Mustafa Elitaş (Genel başkavekilleri), Hayati Yazıcı (Siyasi işler) Erkan Kandemir (teşkilat), Ali İhsan Yavuz (seçim işleri), Fatih Şahin (genel sekreter) Zafer Sarıkaya (dış ilişkiler), Hamza Dağ (Tanıtım ve medya), Fatma Betül Sayan Kaya (sosyal politikalar), Ömer Çelik (Parti Sözcüsü), Belgin Uygur (halkla ilişkiler), Hasan Basri Yalçın (insan hakları), Mustafa Şen (Ar-ge ve eğitim) Vedat Demiröz (mali işler), Nihat Zeybekçi (ekonomi), Çiğdem Karaaslan (çevre ve şehircilik), Ömer İleri (bilgi ve iletişim teknolojileri), Yusuf Ziya Yılmaz (yerel yönetimler)

ELAZIĞ’DAN İKİ İSİM MKYK’DA
Ak Parti’nin 7 Ekimde yapılan kongresinde Elazığ’dan iki isim MKYK’ya girdi.
Ak Parti eski milletvekili Ömer Serdar MKYK’da asıl üye olarak yer alırken Eski Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ise yedek listede yer aldı.
Ak Parti geleneğinde asıl-yedek ayrımı olmadığı için tüm toplantılar hem asıl hem de yedek üyelerin katılımlarıyla yapılıyor.

ELAZIĞ’A YANSIMASI NASIL OLUR?
Ak Parti’nin gerçekleştirilen büyük kongresinin ardından, parti üst yönetimine seçilen isimlerin,  yerel seçimler öncesi Belediye başkan adaylarının belirlenmesinde nasıl bir rol oymayacakları merak konusu oldu.
Partinin en önemli birimi olan teşkilat başkanlığının yeniden Erkan Kandemir’e verilmesi, özellikle mevcut ve başarılı Belediye başkanlarının devam etmesi olarak yorumlanıyor.
Yine yerel yönetimler başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın da görevinde kalması, mevcut belediye başbakanların karnelerine vakıf olması, başarılı ve başarısız belediye başkanlarını yaptırdıkları anketler sebebiyle yakından bilmesi önemli bir avantaj olarak görülüyor.
Hayati Yazıcı’nın siyasi işler başkanlı görevine devam etmesi ve geçmiş 4.5 yıla vakıf olması da başarılı Belediye başkanlarının şansını artırıyor.

KANDEMİR-DAĞ-ŞAHİN AĞIRLIĞI
Ak Parti kulislerine yansıyan bilgilere göre yeni dönemde Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir, Tanıtım ve Medya Başkanı Hamza Dağ ile Genel Sekreter Fatih Şahin oldukça etkili olacaklar.
Bu ekip, belediye başkan adaylarının belirlenmesinde önemli roller oynayacak.

EFKAN ALA FAKTÖRÜ
Kongre sonrası oluşan tabloda etkili olacak isimlerden biri de Genel Başkan Vekili Efkan Ala. Cumhurbaşkanı Erdoğan,  Efkan Ala’yı geçmişte iç İşleri Bakanı yapmış ve başarılı bir performans ortaya koymuştu.
14 Mayıs seçimlerinde yurt dışında yaşayan Türklere yönelik başarılı çalışmalar yapan Efkan Ala, genel başkan vekili sıfatını korumakla birlikte kendi ve ekibinden olan Ömer Serdar’ı da MKYK’ya taşıdı.
Yerel seçimler için oluşturulmuş strateji ekibinin de başında olan Efkan Ala’nın Belediye Başkan adaylarının belirlenmesinde görüşlerini belirteceği ancak genel kabul gören isimleri destekleyeceği ifade ediliyor.