MGC: Sadece Günümüzü Kutlamayın, Sorunlarımıza da Eğilin
Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününün bir direnişin başlangıcı olduğunu belirterek 'Depremlerin ardından Malatya'da 10 Ocak gününü kutlayacak durumda değiliz. Malatya'yı yönetenlerinde sadece bir açıklama yapmakla yetinmeyip sorunlarımıza eğilmelerini bekliyoruz' dedi.
Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner tarafından yapılan yazılı açıklama aynen şöyle:
Bugün 10 Ocak…
Çalışan Gazeteciler Günü…
1961 Yılında hazırlanan 212 Sayılı yasayla Gazete patronlarına, yazılı iş sözleşmeleri yapılması, sözleşmelere ücret miktarı, gazetecinin kıdemi ve ücretlerin peşin ödenmesi gibi bazı yükümlülükleri getirilmişti. Gazete patronları bu yasayı kabul etmeyerek gazetelerini kapatma tehdidinde bulunarak gazeteleri kapattıklarını açıkladılar.
Bunun üzerine İstanbul’da yayın yapan Gazete Çalışanları bir araya gelerek patronların kararını tanımadıklarını belirterek “Basın” adıyla gazete çıkarma kararı aldılar. Patronlar her ne kadar gazeteyi basmama ve dağıtmama kararı alsalar da 100 bin adet basılan gazete, gazetecilerin direnişinin sembolü oldu. 3 gün sonra patronlar 212 yasayı kabullenerek yayın hayatına yeniden başladılar.
Bu nedenle 10 Ocak 1961’de Gazetecilerin başlattığı direniş bu güne kadar 10 Ocak, Gazeteciler Günü olarak kutlanmaktadır.
6 Şubat depremlerinde tüm Malatya’da olduğu gibi Basın camiası da tamamen enkaz altında kalmıştır. Gazetelerin idarehaneleri, büroları, Matbaalar, hasar gördüğünden Malatya basını aylarca yayın yapamaz hale gelmiştir. 3 Ay boyunca İtfaiye binasının arkasında kurduğumuz bir çadırda yayın hayatına devam eden Malatya basını yaklaşık 2 yıldan bu yana Konteynırlarda yayın yapmaktadır.
Gazete çalışanlarının evleri yıkıldığından ya konteynırlar da ya da şehir dışına gitmek zorunda kalmışlardır.
Bu nedenle Çalışan Gazeteciler Gününü kutlayacak bir durumda da değiliz. Malatya’nın nerede ise yarısı hasar almışken, 200 binden fazla insan Malatya’dan ayrılmışken, 200 bine yakın insan baraka ve konteynırlar da yaşam savaşı verirken, yıkılan 25 bin işyeri sahibi yeni işyerlerinin yapılmasını beklerken, binlerce vatandaş konut teslimleri için gün sayarken, Gazeteler, İnternet Siteleri, Radyolar ile Basın kuruluşları da yaklaşık 2 yıldan beri konteynırlarda yayın yaparken, Malatya’yı yönetenlerin, protokol mensuplarının basın konteynırlarına bile uğramadıkları halde, birer 10 Ocak Gazeteciler Günü açıklaması yapmakla yetinmeleri ve methiyeler de bulunmalarını da üzülerek doğru bulmuyoruz. Bu açıklamaları yapan yöneticilerimizi gazetecilerin sorunlarına da hassasiyet göstermelerini bekliyoruz.
Bu nedenle, 10 Ocak Gazeteciler Gününde;
1- Malatya Yerel Basınını ayağa kaldıracak işyerlerinden ve sosyal alanlardan oluşacak ve Malatya Basınını bir araya getirecek, Bölge illerinde de örnek olacak Malatya Basın Sitesinin yapılması için başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm kuruluşların yardım ve desteklerini beklemekteyiz.
2- Yapılacak Sosyal Konutlardan evini kaybeden veya kiracı olup evi yıkılması nedeniyle tüm eşyalarından olan gazeteci ve basın mensuplarının konut taleplerine mutlaka cevap verilmelidir.
3- Basın Kuruluşlarında, 212 Sayılı yasa hükümlerinin tamamen uygulanması için gerekli çaba gösterilmelidir.
4- Basın kanununa tabi olan internet sitelerinde istihdam sağlayacak tedbirler alınmalıdır.
HER ŞEYE RAĞMEN 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜNÜ KUTLUYOR, ENKAZLARDAN KURTULMUŞ VE YENİDEN AYAĞA KALKMIŞ BİR MALATYA UMUDUYLA SAĞLIK VE MUTLULUKLAR DİLİYORUZ.