Misafirlikten Ev Sahipliğine

Başak MERAL GÜNDÜZ/Türkiye'den Almanya'ya iş gücü göçünü öngören anlaşmanın 60'ıncı yıldönümü etkinliklerle kutlandı. Süreç, acısıyla tatlısıyla önemli hatıralar bıraktı. İlk kuşak misafir işçilerin çocukları, torunları, işveren, bilim insanı, avukat, doktor ve milletvekili ve iş insanı oldu.

Misafirlikten Ev Sahipliğine
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Almanya’da yaşayan iş insanı  Elazığlı Sevinç Daş yaptığı açıklamada, ”Elazığ’dan Almanya’ya çalışmak için  1963 yılında giden ananem  porselen firmasında çalışmaya başlamış.Samiye Alper Tokgöz 1985 de Türkiye’ye  geri dönmüş emekli olunca da çocukları olan Seyhan Beyhan ve  Ahmet Alper 1964’de Almanya’ya göç etmişler.Bizler şimdi 4. kuşak olarak burada yani Heilbronn da yaşamaya devam ediyoruz.Sevinç Zinciri ile yardımlarımız Elazığ’a devam etmekte.Özümüzü asla unutmadık elimizden geldiği kadar kültürümüzü ve memleketimizi yaşatmaya çalışıyoruz. Anadolu’nun çeşitli kesiminden insanlar, Almanya’ya gidebilmek için dişinden tırnağa kadar doktor kontrolünden geçen Türkler, Almanya’nın yolunu tutmuş.Haydarpaşa Tren İstasyonu’nda trene binip 3 gün süren uzun bir yolculuktan sonra hiç bilmedikleri, kimseyi tanımadıkları Almanya’ya ulaşmışlar.Münih Tren İstasyonu’nda kendilerini bekleyen Almanlar tarafından sözleşmeleri olan fabrikaların, maden ocaklarının, inşaat firmalarının bulunduğu kentlere gönderilmişler” dedi.

TÜRKİYE'DEN ALMANYA'YA İŞ GÜCÜ GÖÇÜNÜN ÜZERİNDEN 60 YIL GEÇTİ

Sevinç Daş, ”30 Ekim 1961'de imzalanan anlaşma, Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı sonrası kalkınmasına katkı yaptı. 60 yıl içinde Türkler Almanya'da 3 buçuk milyonluk nüfusa ulaştı.İlk kuşak işçilerin çocukları, torunları, bilim insanı, parlamenter, akademisyen, avukat, gazeteci ve iş insanı oldu. Uğur Şahin, Özlem Türeci, Aydan Özoğuz. Koronavirüs aşısını geliştiren Uğur Şahin ile Özlem Türeci'nin başarısı, bugün Almanya'da gururla isimleri anılan ve göçmen kökenlilerin ülkeye yaptıkları katkıyı en iyi anlatan örnek.Federal Meclis Başkanvekili seçilen Aydan Özoğuz da yeni kuşaklara yol gösterici bir başarıyı ortaya koydu. Son seçimlerde 18 Türk kökenli isim vekil olarak seçildi.26 Eylül'de yapılan seçimlerde 18 Türk kökenli ismin milletvekili seçilmesi, yerel yönetimlerde daha fazla yer alan Türklerin varlığı önümüzdeki yıllar için umut ışığı oldu”dedi.

TÜRKLER İÇİN MİSAFİR İŞÇİ TANIMLAMASI GERİDE KALDI

Sevinç  Daş, Almanya'daki Türkler için misafirlik, misafir işçi tanımlaması geride kaldı.Günümüzdeki başarılar da misafirlikten ev sahipliğine uzanarak devam eden yolculukta daha yazılacak çok hikaye olacağını ortaya koyuyor. 60 yıl içinde Türkler Almanya'da 3 buçuk milyonluk nüfusa ulaştı. İlk kuşak işçilerin çocukları hatta torunları bilim insanı, parlamenter, iş insanı oldu. Gerçekleşen etkinlikler sinema gösterimleri, film gösterileri,resim sergileri ve konserler  ile devam etti.Bu arada;Almanya’ya Türk iş göçünün 60. yılı hatırına Almanya’da yaşayan Türk sanatçılar, #SöyleAlmanya başlığı altında ‘‘Gurbet“ türküsünde buluştu. Türkiye’den Almanya’ya işçi göçünün 60. yılının anısına Almanya’nın farklı bölgelerinde yaşayan ve aralarında Almanların da bulunduğu Türk sanatçılar, Özdemir Erdoğan’ın ‘‘Gurbet“ türküsünü yorumladı.Yapımı yaklaşık 10 ay süren projede, 60’a yakın sanatçı yer aldı. 90’larda Cartel rap grubuyla tanınan Erci E. ve Bavyeralı müzik bandosu ‘‘Unterbiberger Hofmusik“ de çalışmanın yer aldığını da ifade etti.