Radyoterapi Merkezi Çürümeye Mi Terkedildi ?

Son yıllarda kanser hastalarının artış göstermesine karşın Fırat Üniversitesi bünyesinde kurulan ve önemli miktarda kaynak aktarılarak alınan cihazlara rağmen uzman doktor ve personel yetersizliği sebebiyle kapısına kilit vurulan radyoterapi merkezinin ne zaman hizmete açılacağı merak ediliyor.

Radyoterapi Merkezi Çürümeye Mi Terkedildi ?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son yıllarda en çok görülen hastalıkların başında kanser geliyor.
Dünyada kanserin son 10 yıl içerisinde önemli artış gösterdiğini belirten uzmanlar,  2010 yılında 18.7 milyon olan yeni kanser vakasının 2022 yılında 25.6 milyona çıktığını yine kansere bağlı ölümlerin de 2010 yılında 8.2 milyon iken 2022 yılında 12 milyona ulaştığına dikkat çekiyorlar.

AKCİĞER KANSERİ İLK SIRADA

Ülkemizde kanser türlerinden en çok soruna yol açan akciğer kanseri ilk sırada yer alırken, ikinci sırada kalın bağırsak kanseri, üçüncü sırada mide kanseri, dördüncü sırada ise meme kanseri yer alıyor. 

TEDAVİSİ ZOR VE UZUN SÜREN BİR HASTALIK

Kanserin tedavisi uzun süren, meşakkatli bir hastalık olduğuna dikkat çeken uzmanlar, tedavi sürecinin hem hastayı, hem de yakınlarını hem ruhsal hem de ekonomik olarak oldukça yıprattığını ifade ediyorlar.

HASTANELERİN KOORDİNELİ ÇALIŞMASI GEREKİYOR

Kanser hastalığı tedavisinde genellikle donanımlı merkezlerin ve ilgili kliniklerin koordineli bir şekilde çalışması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, özellikle yaşadığımız deprem felaketinden sonra bölgemizdeki hastanelerin hasar görmesi ve çalışma planlarının bozulmasının kanser hastalarının tedavilerini de olumsuz etkilediğini ifade ettiler. 

KANSER TEDAVİ MERKEZLERİ YETERSİZ

Kanser tedavisinin yapıldığı merkezlerin zaten sınırlı sayıda olması ve kurumlarda yer alan donanımlı radyoterapi merkezlerinin depremden olumsuz etkilenmesinin kanser hastalarının mağduriyetini daha da artırdığına dikkat çeken vatandaşlar, bu merkezlerin yeterli hizmeti veremeyişinin kanser ile ilgilenen diğer bölümlerin de işini zorlaştırdığını ve tedavinin her aşamasını olumsuz etkilediğini ifade ediyorlar.

HASTALAR BÜYÜK ŞEHİRLERE SEVK EDİLİYOR

İlimizde kanser tedavisiyle ilgili yeterli sayıda ünite bulunmadığı için hastaların özellikle büyük şehirler olmak üzere başka merkezlere sevk edilmek zorunda kalındığına dikkat çeken hasta yakınları, bu durumun zaten yıpratıcı olan tedavi sürecini daha da zorlaştırdığını, randevu almaktaki zorluklar bir tarafa, hastaların ve ailelerinin üzerindeki külfeti daha da artırdığını ifade ediyorlar.

RADYOTERAPİ MERKEZİNİN KAPISINA KİLİT VURULMUŞ

Bölgesinde bir sağlık merkezi üssü olma yönünde son yıllarda önemli adımlar atan ilimizde,  kanser tedavisinde Fethi Sekin Hastanesi’nin ardından önemli bir merkez olması beklenen Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde büyük harcamalar yapılarak kurulan Radyoterapi Merkezi’nin hizmet vermemesinin anlaşılır bir durum olmadığına dikkat çeken vatandaşlar, bu merkezin açılması gerektiğini ifade ediyorlar.

TRİLYONLUK CİHAZLAR ÇÜRÜMEYE Mİ TERK EDİLDİ?

Fırat Üniversitesi Hastanesi bünyesinde milyonlarca lira ödenerek alınan modern cihazlar ile yine milyonlarca lira önenerek inşa edilen Radyoterapi Merkezi’nin hizmete hazır olmasına rağmen uzun bir süreden beri  kapısının kilitli durumda, atıl bekletildiğine, trilyonluk cihazların çürümeye terk edildiğine dikkat çeken vatandaşlar, zor günlerde sıkıntı çekilen ve oldukça kötü olan ekonomik krizlere rağmen ülkemizin kaynaklarının yönetim acziyeti sebebiyle adeta heba edilmesinin kabul edilemeyeceğini ifade ediyorlar.

ÖNEMLİ BİR BOŞLUĞU DOLDURACAK

Fırat Üniversitesi Hastanesi bünyesinde oluşturulan ancak hizmet vermeyen Radyoterapi Merkezinin kısa sürede tekrar faaliyete geçirilmesinin hem bölgemizdeki hastaların mağduriyetini gidereceğini hem de Elazığ’ın bölgesinde bir sağlık merkezi olma iddiasını güçlendireceğini ifade eden vatandaşlar, bunun şehre hem ekonomik katkı, hem de sağlık sistemimizin gelişmesine katkı sunacağını dile getiriyorlar.

SİYASİLERE GÖREV DÜŞÜYOR

Ciddi bedeller ödenerek oluşturulan ancak uzman hekim ve personel eksikliği sebebiyle hizmete sunulamayan Radyoterapi Merkezi’nin faaliyete geçirilmesi için siyasilerimizin devreye girmesi gerektiğini ifade eden vatandaşlar konuya bölge milletvekillerinin de duyarlılık göstermesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.

İL VE ÜNİVERSİTE YÖNETİMİNİN GAYRETLERİ ÇÖZÜMSÜZ KALDI

Sorunun çözümü için ilimizin mülki amir ve  yöneticileri ile  Fırat Üniversitesi yönetiminin bu konuyu çok defa gündeme getirmelerine ve sorunu çözmek için gayret göstermelerine rağmen bir mesafe alınamadığını ifade eden vatandaşlar, konunun bölgemizi ve sorunlarımızı çok iyi bilen başta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz olmak üzere Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya iletilerek çözülmesinin beklediklerini dile getirdiler.

ELAZIĞ, KANSER TEDAVİ MERKEZİ OLABİLİR

Fırat Üniversitesi bünyesinde oluşturulan ancak bir türlü hayata geçirilemeyen Radyoterapi Merkezi’nin hizmete alınmasıyla birlikte Elazığ’ın bölgesinde sağlık merkezi olma iddiasının daha da artacağını ifade eden vatandaşlar, aksi halde kanser hastaları büyük bir mağduriyet yaşarken bölgemizde böyle donanımlı bir merkezin atıl beklemesinin ciddi bir yönetim zafiyeti olmakla birlikte kamu kaynaklarının heba edilmesi anlamına geleceğine dikkat çekiyorlar.