Semih Işıkver'den Su Ürünleri Üretimiyle İlgili Tarım Bakanlığı'na Soru Önergesi
MHP Elazığ Milletvekili Semih IŞIKVER, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim YUMAKLI'nın cevaplaması talebiyle Su Ürünleri Üretimiyle ilgili olarak Soru Önergesi verdi. IŞIKVER, Elazığ'ın en önemli kalkınma alternatiflerinden biri olan Su Ürünleri üretiminde mevcut kapasitenin çok azının kullanıldığını ifade etti.
SU ÜRÜNLERİ POTANSİYELİMİZ YÜKSEK KAPASİTEYE ULAŞTIRILMALIDIR…
MHP Elazığ Milletvekili Semih IŞIKVER, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, “İlimiz iş dünyası başta olmak üzere ilgili sektör temsilcilerimiz ve Elazığ kamuoyunun yakından bildiği gibi 2001 yılında yapılan Elazığ 1’inci Ekonomi Kurultayında Su Ürünleri Sektörü Elazığ için istihdam ve kalkınmada önemli bir avantaj olarak tespit edilmiştir. Yine 2014 yılında yapılan 1’inci Elazığ Kalkınma Kurultayında öne çıkan üç sektörde biri Su Ürünleri Üretimidir. Ancak aradan geçen çok uzun zaman dilimine rağmen maalesef konu yeterince takip edilmemiş ve sektör adeta kaderine terk edilmiştir. Oysa ilimiz sahip olduğu su yüzeyi ve potansiyeli itibarı ile bu sektörden çok ciddi manada katma değer yaratabilir ve ciddi bir istihdam potansiyeline ulaşabilir. İşte bu gerekçelerle, Tarım ve Orman Bakanımıza konuyla ilgili bir Soru Önergesi vererek, Elazığ ekonomi ve sanayisi için çok önemli olan bu konuyu TBMM gündemine taşıdık.
İlimizin sosyo, ekonomik ve kültürel kalkınma ve gelişmesi hususundaki girişimlerimiz ve TBMM çatısı altındaki çalışmalarımız karalılıkla devam etmektedir” ifadelerinde bulundu.
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI’NA SUNULAN SORU ÖNERGESİ…
Elazığ ilimizde 1970'li yıllarda küçük işletmeler şeklinde başlayan alabalık üretimi, bugün Keban Baraj gölü havzasında çok önemli bir sektör haline gelmiştir. Elazığ ilindeki doğal su kaynakları, alabalık üretimi açısından ideal koşullar sunmaktadır. TÜİK verilerine göre 2023 yılında Elazığ'da 39 bin ton alabalık üretimi yapılmış olup bu miktar ile Elazığ Türkiye’de ilk sırada yer almaktadır. TİM verilerinde ise 2023 yılında Elazığ’dan yapılan doğrudan alabalık ihracatı yaklaşık 8 milyon ABD Dolarıdır.
Buna göre;
Keban Baraj Gölü havzası başta olmak üzere Fırat, Dicle ve Murat Nehirleri ile diğer iç sularımızda alabalık üzerimi için kullanılabilir su yüzeyi miktarı tespiti yapılmış mıdır?
Yıllık 39 bin ton alabalık üretiminin çevreye duyarlı bir şekilde yıllık 100 bin tona çıkarılabilmesi mümkün müdür?
Alabalık yetiştiriciliği için, girişimcilerin ve müteşebbislerin önündeki en büyük engel olan altyapılar (yol, enerji, iletişim) hususunda bir planlama mevcut mudur?
AB Ülkelerinde kişi başı 25-30 kg civarında olan balık tüketimi Ülkemizde 7-8 kg’dır. Toplum sağlığı ve genç nesiller için Tarım Kredi Kooperatiflerimiz aracılığı ile vatandaşlarımızın uygun fiyatla alabalık tüketiminin teşviki için bir çalışma var mıdır?
TKDK ve Tarım Bakanlığımızın hibe ve devlet teşviki mekanizmaları aracılığı ile iç sularda ve karada alabalık yetiştiriciliğinin teşvik edilerek, doğal kaynakların efektif kullanımı ile istihdam ve ihracat için bir gelecek projeksiyonu var mıdır?