Turizmde Öğrenilmiş Çaresizlik Bitiyor

Elazığ turizm alanında önemli bir sıçrama yaşamanın eşiğinde. Harput'un 2018 yılında Unesco Dünya geçici miras listesine girmesi ile başlayan süreç, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları'nın Harput'ta gerçekleştirdiği önemli hizmetleri, kale kazılarında bulunan önemli bulgular, Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu'nun bu konuya özel bir önem vermesi ve en son Ak parti Milletvekili Mahmut Rıdvan Nazırlı'nın Thy Genel Müdürü Prof.Dr. Ahmet Bolat ve ekibini ilimize getirerek turizm konusunda bir eylem planı ortaya konması yeni bir dönemin başlangıcının somut göstergeleri oldu.

Turizmde Öğrenilmiş Çaresizlik Bitiyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlimizin turizm alanında birçok önemli potansiyeli olmasına rağmen bunları yeterince değerlendiremediği için özlenen yerde olmamasına yönelik yıllardan beri yapılan eleştiriler, bugünlerde yerini çözüm hamlelerine bıraktı.
Turizm alanında güçlü yönleri olmasına rağmen “ödeneğimiz yok” öğrenilmiş çaresizliğinin pençesine düşüp yıllarını kaybeden Elazığ, yeni dönemde ümit verici gelişmelere sahne oluyor.
İlimizin turizm alanında bir ufuk ve hedef ortaya koyması 2018 yılında Harput’un UNESCO geçici tarih dünya miras listesine girmesiyle oldu.

YANILMAZ İLE BAŞLAYAN UNESCO SÜRECİ
Dönemin Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz’ın girişimleri ve Ankara Kültür ve Tanıtım Vakfı’nın destekleri ile başlayan UNESCO süreci, uzman bir ekip tarafından yürütülmüş, 16 Mayıs 2017 tarihinde Paris’te e UNESCO’nun merkezinde ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı tarafından Harput konulu bir konferans organize edilmek suretiyle Harput’un kültürel varlığı ortaya konmuştu.
Bu süreç 1 Haziran 2028 tarihinde Harput’un UNESCO Dünya Geçici Miras listesine alınmasıyla sonuçlanmıştı.

HARPUT’U KALICI LİSTEYE HAZIRLAMAK
Bu süreçten sonra Harput’un UNESCO Dünya Mirası kalıcı listesine alınması amacıyla çalışmalar başlatılmış, özellikle Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın tarihi yapıları restore edip müze olarak halkın hizmetine sunması, sivil mirası yapıların restore edilerek hizmete sunulması ve bu dönemde Harput’u koruma amaçlı imar kanununun çıkartılmasıyla yeni bir dönem daha açıldı.

BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI İLE SONUCA DAHA DA YAKLAŞILDI
Harput’un UNESCO Dünya Mirası kalıcı listesine girmesi amacıyla Harput’a özel bir önem veren ve “Yaşayan Harput” sloganıyla önemli hizmetler gerçekleştiren Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğlulları, Harput’un turizm merkezi olması adına önemli çalışmalar ortaya koydu.
Basın Müzesi, Hamam Müzesi, Kürsübaşı Musiki Müzesi, Belediye Konukevi, Cam Seyir Terası, Balakgazi Parkı Peyzaj çalışmaları, Sosyal ve Kültürel etkinliklerle geçmiş yıllara nazaran cazibesi ve ziyaret eden turist sayısı artan Harput, UNESCO kalıcı miras listesine girmeye hazırlanıyor.

VALİ HATİPOĞLU’NUN TURİZM ÖNCELİĞİ
Göreve geldiği günden itibaren şehrin soruna çözüm odaklı bakan ve bu konuda özel projeleri hayata geçiren Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, turizm konusunda da vizyoner bir yöneticilik örneği sergiliyor.
Turizm konusunda özel bir önem verdiğini, hemen her fırsata ortaya koyan Vali Hatipoğlu, şehrin potansiyellerini harekete geçirmek ve bunları sektörün emrine ve şehrin ekonomisine kazandırmak amacıyla başta Harput olmak üzere Hazar Gölü ve Kanyonlarla ilgili çalışmalar başlatmıştı.

MİLLETVEKİLİ NAZIRLI’NIN TURİZM ATAĞI
İlimizin turizm alanında hak ettiği noktaya ulaşması amacıyla Ak Parti Milletvekili Mahmut Rıdvan Nazırlı’nın ortaya koyduğu vizyon ve attığı adımlar da bu konuda önemli bir gelişme oldu.
Turizm sektörünün en önemli paydaşı ve tanıtım yüz olan Türk Hava Yolları’nın Elazığ’a dikkat çekmek amacıyla başta Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat olmak üzere tüm üst düzey yöneticilerinin Elazığ’a gelmesi ve turizm konusunu masaya yatırılması bu alanda yeni bir evreye girdiğimizin de kanıtı oldu.

THY GENEL MÜDÜRÜ BOLAT:
“ŞEHRİNİZİ YETERİNCE TANITAMAMIŞSINIZ”

Turizminin yeni bir ivme kazanması ve mevcut potansiyellerinin harekete geçirilmesi adına ilimizde yapılan toplantıya katılan THY Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Bolat ve ekibinin Harput ve Palu gezilerinin ardından Elazığ’ın mevcut turizm potansiyelleri karşısında hayranlık ve şaşkınlığını ifade ederek “şehrinizİ yeterince tanıtamamışsınız” cümlesiyle başlayan yeni dönem, bu konuda şeytanın bacağının kırılacağının da müjdecisi oldu.

TURİZM YÖNETİMİNDE TAZE KAN VE YENİ HEYECAN
İlimiz Valisi, Milletvekilleri, Belediye başkanı ve turizm sektörünün tüm aktörlerinin şehrin tanıtımı ve turizmi konusunda ortaya koydukları güçlü irade ve atılımların akamete uğramaması için Elazığ turizmi yönetiminde etkili olan kurumlarda da yeni bir heyecan ve vizyona ihtiyaç duyulduğunu ortaya koydu.
Turizm alanında yıllarını kaybeden ve olduğu yerde sayan bir yönetim anlayışı yerine, ilimiz yöneticileri ve siyasilerinin heyecanını taşıyacak, onların hızına ayak uyduracak yeni bir hizmet anlayışı ile bu alanda şehrin özlediği noktaya çıkması da kaçınılmaz olacak.