Uzmanından Kritik Uyarı: Çoğu Hastalığın Ana Temasında Hareketsizlik Yatıyor

Fizyoterapist Zeynep Nozoğlu, hareketsiz yaşam tarzının beraberinde getirdiği riskleri Haber Ayrıntı Gazetesine anlattı.

Uzmanından Kritik Uyarı: Çoğu Hastalığın Ana Temasında Hareketsizlik Yatıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ’da yaşayan insanların hareketsizliğe bağlı olarak bel, boyun ve diz ağrısı sorunlarıyla karşı karşıya kaldıklarına dikkat çeken Fizyoterapist Zeynep Nozoğlu,” Elâzığ’da gördüğüm en büyük sıkıntı bel, boyun ve diz problemleridir. Özellikle ev hanımları yaptıkları ev temizliğini egzersiz olarak kabul ediyorlar. Ama egzersiz olabilmesi için kalp atış hızımızın, 110 üzerine çıkıp minimum 30 dk maksimum 60 dk bir süreç olması gerekiyor. Toplum olarak yemeyi içmeyi çok seviyoruz. Fakat bu durum fazla kiloyla neden oluyor. Hekimlere gidiyoruz onlarda genel manada kilo verin ki bel, boyun ve diz problemleriniz olmasın diyorlar. Bende buradan uyarıyorum bel, boyun, diz problemleriniz varsa kesinlikle klinik Pilates yapılmalı. Klinik pilates kas kuvvetimizi ve esnekliğimizi de artırıyor.  Hareketsiz yaşam aynı zamanda kalp problemleri, şeker hastalığı, hipertansiyon gibi rahatsızlıkları da ortaya çıkartıyor” dedi.

EGZERSİZ İNSANI RAHATLATAN BİR EYLEMDİR

Hareketsiz yaşamın çocukluk döneminde başladığını bu durumun önüne geçebilmek için ailelere büyük görevler düştüğünü söyleyen Fizyoterapist Zeynep Nozoğlu, “Egzersizin yaydığı serotonin ve melatoninle beraber mutluluk hormonu da birleşince hem fiziksel hem de ruhsal olarak rahatlıyoruz. Zaten egzersiz yapan insanlara baktığımız zaman disiplinli, bilinçli, farkındalıkları yüksek, özgüvenli bireyler olduklarını görebiliyoruz. Bu konuda özellikle ebeveynlere ’de çok büyük görevler düşüyor. Çünkü hayatında spor olan çocuklar daha özgüvenli, kendi vücudunun farkında, kötü bir çevreyle muhatap olmayan çocuklar olarak yetişiyorlar” şeklinde konuştu.

HABER/AYLİN SOLMAZ