Ahmet POLAT

CORONAVİRÜS VE ETKİLERİ….

Ahmet POLAT

Aralık ayından bu yana Çin başta olmak üzere dünya gündeminde birinci sırada yer alan ve ciddi bir toplum sağlığı sorunu haline gelen “Coronavirüs” (2019-nCoV)  spor camiasını da etkisi altına aldı.

Sporla ilişkili olan teknik direktörler, yöneticiler ve sporcuların bir çoğu bu vakaya bulaştı. Ancak uzman doktorların bu konuda henüz bir aşı ya da ilaç bulamaması tedaviyi uzatmakta. Unutmamalı ki, bu salgın vücut direnci sağlam olanların kısa süreli ve hmeden ayakta atlatılabilen bir durum. Kişinin vücut direncinin zayıf olması, alkol, sigara ve farklı bir rahatsızlığı olması bu vakanın hızlı bir şekilde yayılmasına sebep.

Ancak; spor alanında da bu salgının vuku bulması üzücü bir olay. ‘’Her şerde bir hayır vardır.’’ Sözü bu olayla ilişkili bence. Çünkü sporun bir fiil içerisinde olan aktörlerinden olan Fatih TERİM ve Rüştü REÇBER’in; tetkiklerinde pozitif çıkması ve akabinde ülke gündeminde uzun süre kalması sıkıntının üst düzey olduğu ve basite alınmayacak bir vaka olduğunun göstergesi. Fakat hangi sporla ilgilenirseniz ilgilenin; devamlılığı olması şart.

 

SPOR EKONOMİSİNE KATKISI…

Devlet yetkililerin ‘’EVDE KAL’’ çağrısı sonucunda salgınların artması büyük ölçüde azaldı. Ancak işin farklı boyutu ise spor ekonomisine de katkı sağladı. Tüm spor müsabakaları ilk başlarda kısmen daha sonra ise tamamen ertelenme kararı ile tüm sporla uğraşanlar evde kendilerini izole etmeye başladı.

‘’EVDE KAL’’ çağrısı sporun devam etmesi gerektiğini ve eğlenceli boyuta taşınan videolar sosyal medyada boy buldu. Kısmen sokağa çıkan kişiler sporunu evde devam etmek için spor aletleri tedarik etmeyle sporunu ya kendisi ya da ailesiyle yapmaya başladı.

Sporun etken olan kurum ve kulüpler bu salgın hastalıkla kenetlendi. Maske ve koruma yaparak. Antrenörlerin evde kendi branşlarına yönelik evdeki eşyaları kullanarak antrenman yapmaları anlatıldı.

Başta Gençlik ve Spor İl Müdürü Abdulsamet Eren, Gençlik Merkezinin tüm çalışanları ve spor kulüplerinin yetkilileri ve de antrenörleri bu olayda neler yapılabilir ve eksikler nasıl giderilir konusunda hep gündemde oldular.

Şu anlaşılmasın; birilerinin ismi ya da kurum isimleri vermek diğerleri neden verilmedi. Bilinmeli ki, spor camiası çok geniş bir camia. Bence, herkes taşın altına elini koyarak çalıştı. Kimisi kendinden fazlasıyla sosyal medyayı kullanarak gösterdi; kimisi ise hiç kendinden bahsettirmedi. Önemli olan her ne olursa olsun kenetlenmek ve bu sıkıntılı süreci beraber atlatmak. 

 

KORUNMAK İÇİN NELER YAPMALI?

Uzmanların açıklamaları doğrultusunda ortak açıklamalar şu yönde; ‘’Hastalığın damlacık yoluyla bulaştığını bildiğimiz için enfekte olduğunu düşündüğümüz, temasta bulunmamız gereken kişilerden korunmak için maske takmamız önemlidir. Örneğin, bir solunum yolu enfeksiyonu geçiriyorsak, hastalığı başkalarına yaymamak için maske takmak en önemli uygulamalardan biri olacaktır.

Diğer virüslerden korunmak için de güzel bir adım ancak tüm gün boyunca maske takıp dolaşmalıyız gibi bir algı ortaya çıkmasın. Hasta biriyle çok yakın temas kuracaksak basit bir maskeyle korunmak bizim için yeterli olacaktır. Ama bundan da önemlisi el yıkamak ve ellerimizin hijyeni. Gün içinde birçok yere temas ediyoruz, o yüzden el hijyeni çok önemli.

Bir yerlere dokunduk sonrasında ellerimizi muhakkak yıkamalıyız. Su ve sabunla ellerimizi ovalayarak yıkamamız önemli bir önlem olacaktır. Dezenfektanlar da bu konuda yeterli olacaktır.’’

Lütfen dikkate alalım ve ‘’EVDE KAL ELAZIĞ’’ çağrısına uyalım….

Yazarın Diğer Yazıları