Ahmet POLAT

Yetenek Taraması ve Türkiye Başarısı

Ahmet POLAT

Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlıkları arasında gerçekleşen protokol çerçevesinde her yıl ilkokul seviyesinden başlamak kaydı ile sportif yetenek taraması gerçekleştiriliyor.

Bu yetenek taramasında alınan sonuçlar ışığında öğrencinin hangi branşta başarısı var ise o alana yönlendirilme yapılıyor.

İlimizde de sportif yetenek taramasından tespiti yapılan Gülnaz Çetin Atletizm branşının gülle alanında üstün bir başarı elde etti.

Bursa ilinde 7 - 9 Şubat tarihleri arasında düzenlenen U16 Salon Atletizm Türkiye Şampiyonasında ilimizi Gülnaz Çetin temsil etti.

Gülnaz, elde ettiği başarı ile bayanlar kategorisi ve 16 yaş aralığında Türkiye 3’lüğü derecesini kazandı.

Bu bağlamda tespiti yapılan ve eğitiminde de katkı sağlayan Beden Eğitimi Öğretmeni ve Atletizm İl Temsilcisi Mustafa Cihan’ı tebrik etmek gerekir.

Elde edilen başarıların hiçbirinin tesadüf olmadığı bir kez daha kanıtlanmış oldu.

Bizlerinde hem sporsal ve hemde eğitimimizde her türlü katkı sağladığı Mustafa hocamın dokunuşlarıyla gelen dereceler bizleri şaşırtmıyor.

İlimiz Atletizm sporuna birçok sporcu kazandırmış ve bu sporcuların da milli takım formasıyla üstün başarılar elde ettiler.

İsmini sayamadığım birçok değerliği büyüğüm hem ilde hem de federasyon nezdinde idol oldular.

Bu isimlerin kimler olduğunu bilen biliyor ama kaleme alarak hem eksik isim yazmak istemedim hem de o isimler üzerinden bir takım çeşmekeşliklerin önüne geceyim dedim.

Ne güzel bir duygu ki bu değerli isimler ile çalışma ve aynı ortamı paylaşma şansım oldu.

Geriden gelen gençler de inanın aynı yolda devam etmekteler.

Hem Milli Eğitim kadrosunda hem de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü kadrosunda yer alan antrenörler ve sporcular aynı ahlak ve disiplin ile çalışmalarını sürdürüyorlar.

Gülnaz kızımızın gülle alanındaki elde ettiği başarısı beni ayrı bir mutlu etti.

Çünkü Atletizm denildiğinde ilk akla kros yarışmaları gelmekte.

Artık il olarak atmalar ve atlamalar alanına da eğilmemiz ve Milli takıma eski günlerdeki gibi birden fazla sporcu katmamız gerekir.

VELİLER DAHA BİLİNÇLİ OLMALI

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın 2018 yılında başlattığı 'Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Programı' ile hem genç yetenekler keşfediliyor hem de geleceğin milli sporcuları yetiştirilmiş oluyor.

Çok sayıda antrenör ile beden eğitimi öğretmenlerinin görev yaptığı tarama programında çok sayıda yetenekli sporcunun keşfi yapıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı tüm okullarda uygulanan bu programda süreç, her yıl eğitim öğretim döneminin ikinci yarıyılında 3. sınıf öğrencilerine uygulanan test ve ölçümlerle başlıyor.

Program sadece tarama ile sınırlı kalmıyor. Spora yatkınlığı belirlenen minik sporcular ‘Sporcu Kimliği Geliştirme Eğitim Programına’ davet ediliyor.

Davet alan genç yetenekler 1 yıl boyunca Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı İl Müdürlükleri'nde yürütülen bu eğitimlerde geniş kapsamlı bir spor eğitimi alıyor.

Eğitimlerin sonunda ise öğrencilere, e-devlet üzerinden hangi branşa daha yatkın olduğunu ilan eden bir spor karnesi veriliyor.

Tespiti yapılan öğrenci branşlara yönlendirilip uzman antrenörler eşliğinde o branşın temel eğitimi ve akabinde de lisans çıkartılıp müsabakalara hazır hale getiriliyor.

Her anne ve baba evlatlarını bu tarz değerlendirme ile belki de bilmediği ve keşfi yapılmadığı yeteneği gün yüzüne çıkartmış olacaklar.

Ayrıca sporun insan sağlığı ve bedeninin gelişiminde ne denli etken olduğunu da öğretmenler nezaretinde hem öğrenciye hem de anne ve babaya aktarılmakta.

Belki de sizin çocuğunuz yeteneğine göre Milli Takım sporcusu olabilecek kapasitede.

Devletimizin bu tarz sağladığı imkânlardan faydalanmak gerekir.

 

Yazarın Diğer Yazıları