Ayşe GÜNEŞ

Doğa Evimiz

Ayşe GÜNEŞ

Sadık olmayan insanlar vardır. Görevini yerine getirmeyen insanlar da vardır. Ama doğa sadıktır. Doğa biz insanlara karşı görevini layığıyla yerine getirmekte. Bizlere ev sahipliği yapmakta. Ektiğimiz tohumu bizlere fazlasıyla, verimliliğiyle geri vermekte mesela. Madem o bizlere karşı görevini yerine getiriyor o vakit bizim de ona karşı görevimizi yerine getirmemiz gerekmekte.

Doğaya saygı duyup onu temiz tutma bilinci çocuklara küçük yaşlarda verilmeye başlanmalıdır. Küçük yaşlarda onlarda bu duyarlılığı uyandırırsak doğanın geleceğini de ancak bu şekilde koruma altına almış oluruz. Bu duyarlılığı kazanan bir çocuk ilerde de doğayı kirletmemenin, doğayı korumanın kendi sorumluluğunda olduğunu bilip ona göre davranacaktır. Sadece çocuklarda da değil bu duyarlılık toplumun her kesiminde oluşturulmalıdır.   

Diyelim bir pikniğe mi gittik. Pikniğimizi yaptıktan sonra bulunduğumuz ortama çöp bıraktıysak o çöpleri orada bırakıp ortamı terk etmeyelim. Piknikten sonra elimize bir torba alıp çöplerimizi toplayalım. Hatta bulunduğumuz ortamda başkalarının bırakmış olduğu çöpler varsa o çöpleri de toplayalım. Çünkü böyle yaparsak eğer bu davranışımız orada bulunan diğer insanlara örnek olacaktır. Diğer insanlar da belki bizden örnek alıp onlar da eline bir torba alıp işe koyulacaktır. Doğamızı ancak böyle temiz tutabiliriz. Ancak böyle koruyabiliriz. Hep beraber farkındalık yaratırsak ancak böyle doğaya nankörlük etmemiş oluruz…

Şöyle bir cümle okumuştum. Doğaya olan sorumluluk bilincimize işaret eden kelimelerle oluşturulmuş bir cümle. Şöyleydi: ‘‘Çöp kutusu bulamayınca çöpünü elinde taşıyanlar bu ülkenin aydınlık yüzüdür.’’ Herkes bu sorumluluğun bilincinde olsa, herkes elindeki çöpü çöp kutusu bulana kadar elinde tutsa doğamız daha güzel kalır. Ki doğa bunu sonuna kadar hak ediyor. Aslında biz burada doğayı temiz tutup koruyarak kendimize, geleceğimize yatırım yapmış oluyoruz.

Nasıl ki evimizi temiz tutuyorsak, çöplerimizi etrafa savurmayıp etrafı kirletmiyorsak aynı şekilde büyük evimiz olan doğaya karşı da aynı hassasiyeti göstermeliyiz. Çünkü doğa da bizim yuvamız. Doğa hepimizin yuvası. Gelin hep beraber farkındalık yaratalım. İşe kendi kapımızın önünden başlayabiliriz. Kendi bulunduğumuz ortamdan. Yine şöyle bir söz vardır. ‘Herkes kendi kapısının önünü temizlerse her yer tertemiz olur.’’ Bu söz de bize  farkındalık yaratıp sorumluluğumuzun bilincinde olup hep beraber işin ucundan tutarsak ancak bu şekilde güzel şeyler yapabileceğimize vurgu yapmakta.

Bulunduğu ortamı kirletip doğaya zarar verenleri uyaralım.  Onlara bu davranışlarının adil bir davranış olmadığını belirtelim. Bakın etik davranış demiyorum. Âdil davranış diyorum. Çünkü aslında bu karşılıklı olan bir durum. Şüphesiz doğa bize karşı sadıksa bizler de ona sadık olacağız. Doğa her şeyin en güzelini hak ediyor. Ona saygı duymak hepimizin görevi. Çünkü doğa bize emanet. Çünkü doğa her şeyimiz, çünkü doğa evimiz…

Kendinize ve doğaya iyi davranın. Sevgiyle kalın.

Yazarın Diğer Yazıları