Bir bebek nasıl konuşmayı öğrenir?
0-3 yaş aralığındaki bir bebek aile içinde en çok maruz kaldığı dili anadili olarak öğrenmektedir. İlk 6 ay ağlamayla bir şey istemesi hazırlık sürecidir. Bu süreçte önce anlamayı öğrenir. Bakım veren ebeveynlerinin söylediklerini, beden dilimize jest ve mimiklerimizle bağdaştırmaya çalışırlar. İyi bir şey olup olmadığını ortamın sakinliği, huzuru, panik havası… Kısaca duygularıyla anlam vermeye çalışırlar. Hep aynı nesnelere aynı kelimelerle çocuğa gösterirsek zamanla sadece o nesneye ait olduğunu kavrar. Ortalama 7. , 8. ayından sonra hecelemeleri başlar. En çok ihtiyaç duyduğu kelimelere yoğunlaşır. Örneğin ma –ma, ba –ba, an-ne… gibi. Sonra tek kelimelik, sonra iki kelimelik (baba gel, mama ver… gibi ) şekilde artan bir süreç ile ortalama 18.ayına kadar daha anlaşılır şekilde kendilerini anlatmaya devam ederler.
Yani formülize edersek:
KELİME - CÜMLE DUYMA – TEKRAR - ANLAMA- ZAMAN - SÜREKLİ MARUZ KALMA = KONUŞMA
Peki, neden 2. ya da 3. dili konuşamıyoruz?
Ana dili nasıl konuştuğumuzu bilmiyormuşçasına yıllardır bizlere okullarda ve kurslarda sadece kâğıt kalemle ve sözlüklerle ama en çok da gramer (ses bilgisi ) ile detay bilgilerle başka bir yabancı dil öğretilmeye çalışılıyor. Oysa hiçbir bebeğin elinde ilk dilini öğrenmek için sözlük gördünüz mü? Çözüm bu kadar basitken yıllardır aynı yöntemden hiç vazgeçmedik. Maruz kalarak, sürekli konuşarak, dinleyerek öğrenebilecekken işe yaramayan yöntemlerle yıllarca insanlar bu imkândan uzaklaştırıldı.
Buna ek birçok Avrupa ülkesinde ortaokuldan en az iki yabancı dil ile mezun verirken bizler 2024 yılında maalesef ikinci yabancı dili sadece 13 yaşından sonra öğretmek adına sadece liselere zorunlu kıldık. Oysa ana sınıfından 8.sınıfa kadar geçen o beynimizin altın çağında birinci yabancı dil olan İngilizceyi bile bu yöntemlerle öğretemedik. Lisede o en zor ve fazla olan ders konularıyla tanışma zamanlarında ikinci yabancı dili zorunlu tuttuk. Henüz birinci yabancı dili öğrenememiş çocuklar, ikinci yabancı dil olan Almancayı benimseyemediler.
Sadece belirli kolejlerde bu sorunları fark edip bu sunmuş olduğum çözüm yollarını gerçekleştiriyorlar. Ancak eğitim her çocuğun hakkı olduğu için eğitimde fırsat eşitliği adına bu konuda devlet okullarına da çok önemli görevler düşmektedir. Dilerim ki artık bu kalıplaşmış eğitim sorunları son bulur. Ve çocuklarımız için artık yabancı dil öğrenmek kâbus olmaktan çıkar. Böylece ilkokuldan başlayıp ortaokul son sınıfa kadar çocuklarımıza iki yabancı dili düzgün konuşacak seviyede öğretebilmiş oluruz.