Eğitimle ilgili ortaya koyulan sayısal veriler artık gençlerin üniversite okumak istemediğini gösteriyor. 2022-2023 döneminde üniversiteyi bırakanların sayısı 728.000 olarak belirtilmiştir. Peki, maddi imkânlar dışında başka hangi nedenleri içeriyor bu vazgeçişler?Sadece atama ihtimaline göre seçilen alanlar, bölümler ve neticesinde seçilen mesleklerin gölgesinde kalarak yaşanan hayatlar bütünüdür bu ülkede yaşam. Ve bu en iyi ihtimaldir.
Hiç kişilik envanterlerimize, yeteneklerimize, ilgimize göre değerlendirmeye bakılmaksızın okuyup zorla bitirilen bölümlerden sonra artık işsiz kalma ihtimalimiz de mevcut. Çünkü yükseköğrenimimizi bitirene dek değişen sistem, her yıl artarak yığılan işsiz mezunlar, değişen alan sınavları ile değişen puanlar, değişen ya da değişemeyen politikalara göre atama sayılarının belirli olması… gibi gerçekler ataması olur umuduyla çıkılan yolda neticeyi değiştirebiliyor.
Ve tüm bunlar ne yazık ki gençlerimizin üniversite hayallerine veda edip kısa yoldan para kazanma seçeneğine itiyor. Ya da başka ülkede yaşama seçeneğine gebe bırakıyor. Tüm bunlara ek üniversite okumanın maliyetli olduğuna kanaat getiren veliler de çocuğuna sadece kendi şehrinde okuma baskısı yapmakta çözüm yolunu buluyor. Ve bu döngü yıllardır devam ediyor.
Ülke adına güçlü bir şekilde ayağa kalkmamızı sağlayabilecek yegâne şey: Eğitim ‘e vereceğimiz önem olmalıdır. Başka ülkelerde olmayan genç potansiyelimizi bir hazine olarak görmeliyiz. Üniversite sayısına değil niteliğine önem vermeliyiz. Üniversite kontenjanlarının az ve puanlarının yüksek tutulması, belirli bölümlerde uygulama sınavları ile alınması, üniversite içinde olan hocaların ‘’referanslı! ‘’ değil gerçek başarı kıstası alınarak seçilmiş olması, her bölüme sadece düz anlatımla yapılan ezber derslerin değil, ilk seneden itibaren işi mutfağında öğreten staj, uygulama derslerine bütçe ayrılması, verilen derslerin ve içeriklerinin yapılacak mesleklerde kullanılabilecek bölümlerden derlenip seçilmesi… çözüm olabilecek naçizane fikirlerdendir. Üniversite tercih etmeyen gençlerimiz ise; lise tercihlerinde ilgi ve yeteneklerine göre meslek, sanat, bilim, dil, sağlık, turizm, ticaret lisesi olarak eğitimlerini tamamlayacak liseleri tercih etmeliler. Bu liselerin de ülkemizdeki niteliğinin, sayılarının arttırılması yine çözüm olacak naçizane fikirler arasındadır.
Unutulmalıdır ki ‘’Bir mermer parçası için heykeltıraş ne ise, ruh için de eğitim odur. ‘’