Serkan GÜRTÜRK

Ak Parti'nin Dalkavuk Bürokratları

Serkan GÜRTÜRK

Ak Parti’nin başarılı olduğu alanlar elbette var. Halkın memnuniyetini kazanan birçok uygulaması var. Her ne kadar son yıllarda memnuniyet duyulan alanlarda memnuniyetsizlikler yaşansa da artarak devam eden bir tükenmişlik görüyoruz. 
Ak Parti’nin en başarısız olduğu alanlardan biri de bürokrat atamaları.Belirli siyasilere yakın duran, onların her sözünü emir telakki edip sırtını o siyasiye dayayıp yıllarca halka ve sorunlara sırtını dönen  bürokratlar Ak Parti’nin en büyük kamburu olarak ortada duruyor.
Siyasilerin o işi en iyi yaparak kendi ve partilerinin yüzünü ağartacak isimler yerine “benim adamım” düşüncesiyle  etrafında pervane olan yalaka tipli isimleri bürokrat olarak atamalarının olumsuz sonuçlarını ne yazık ki ilimizde de görüyoruz. 
Ehliyet ve liyakatli, işine odaklanan ve kendi atandığı kurumun sorunlarını çözerek şehre katkı sunma istidat ve potansiyeli olan isimleri yok sayıp, onlardan talep gelmese bile dürüstlük ve çalışkanlıklarına inandıkları isimleri gündeme getirmek yerine, bürokrat atamalarını karşılıklı paylaşılan bir güç ve itibar yarışı haline getiren milletvekillerinin bu konuda önemli payları var.
Milletvekillerinin şehirdeki eli kolu gibi görülen ve onların böyle olmasını istedikleri bürokrat tiplerinden şehre ve ülkeye hiçbir fayda gelmez. 
Atanma ve tüm başarısızlıklarına rağmen sırf milletvekilinden gelen notları harfiyen yerine getiriyor diye yıllardır çok önemli koltukları işgal eden bu tip bürokratlar olası bir vekil değişiminde anında yeni durumla ilgili pozisyon alarak emir eri olacakları yeni milletvekilini bulmakta çok da zorluk çekmiyorlar.
Taktik çok basit ve kolay  “Bir emriniz var mı sayın vekilim, size gelen tüm notları anında bana iletebilirseniz.Anında gereğini yaparım” ile biten diyaloglar, olaylara şehir ve o kurumun başarısı açısından değil de “benin dediğim olsun da ne oluyorsa olsun” penceresinden bakan bir milletvekili olursa - ki ne yazık ki birçoğu bu turfaya düşüyor.Ondan sonra yandı gülüm keten helvası...
Ak Parti’nin sürekli oy kaybı yaşaması ve son 31 Mart yerel seçimlerinde ikinci parti konumuna düşmesinde ildeki bürokratların payı oldukça yüksek. Ancak bu gerçeğe rağmen Ak Parti milletvekillerinin işlerin iyi gitmediği kurumlardaki bürokratları değişmesi konusundaki farklı isimleri dayatması ve sonuçta değişimin olmaması da bir gerçek.
Milletvekilleri “benim adamım olsun” dediği sürece de şehrin kaderi ne yazık ki tüm hesabını kendisini o makama atayan milletvekiline vereceğini bilen ve halka tepeden bakan bu tip yalaka ve dalkavuk bürokratların eliinde olacak.   
Peki nereye kadar? Sakın “iktidar değişene kadar” demeyin. Bu tip bürokratlar her gelen yeni hükümet ve milletvekillerine de kendi işlerini çok iyi pazarlarlar. Hatta kendisini o makama getiren vekilleri satarak, onların aleyhinde konuşarak yenilerine yaranmanın derdine düşerler. Ve ilginçtir başarılı da olurlar. Adamların genlerinde var yalakalık. Bugün atadığı bürokratın kendisine muti, saygılı ve emir eri gibi gören milletvekilleri, bu şahısların gerçek yüzünü iktidardan düşünce görecek ve anlayacaklar. 
Son sözümüz şudur ki hiç bir şeyden çekmedi bu memleket yalaka ve yanar-döner bürokratlardan çektiği kadar!

Yazarın Diğer Yazıları