1960’lı yılardı. Özellikle Demokrat Partinin milli kalkınma hamlesi kapsamında ülkemizin birçok şehrinde fabrika bacaları yükselmeye başlamıştı.Bu dönemde ilimizde de başta Çimento Fabrikası olmak üzere birçok sanayi tesisleri açıldı.
Bu yılların ardından özellikle MSP’li koalisyon hükümetleri döneminde de milli kalkınma hamlesi çerçevesinde ülkenin birçok ilinde, gübre, et, süt,maden, çimento ve daha birçok alanda sayısız fabrikalar açıldı.
Bu dönem, ağır sanayi ve milli kalkınma hamlesi olarak yakın tarihimize geçti.
Devlet,özel sektörün yetersiz kaldığı birçok alanda bizzat kendisi yatırımcı oluyor ve fabrikalar kurarak üretim yapıyordu.
Bu kapsamda ilimizde de Çimento,Azot Fabrikası, Ferokorom, Et-Balık, Süt ve Yem fabrikaları ile ağır sanayi yatırımları gerçekleştirildi.
O dönemler ülkenin ve hükûmetlerin tek hedefi vardı dışa bağlı olmamak adına üretmek, ekonomiye katkı sağlamak ve istihdam oluşturmak.
Bu kapsamda ilimizde 1960 yıllarda devlet tarafından Aksaray ve Kızılay mahalleleri arasında bir çimento fabrikası yapılmıştı. O gün fabrikanın çevreye ve insanlara vereceği zarar gibi ekolojik ve çevresel bilinç olmadığı ve çok sayıda insana ekmek kapısı sağladığı için Elazığlılar bunu memnuniyetle ve coşkuyla karşıladı.
Fabrika kuruldu ve yıllarda hem şehrimize hem de bölgemize hitap etti ve binlerce kişiye istihdam sağladı.
Kamu kurumlarının zarar etmesi sürecinde fabrika özelleştirildi ve kapasite artırımına gidilerek üretimine devam etti.
Fabrika her ne kadar şehre katma değer sağlasa da zamanla yakın mahalleler ve şehirde olumsuz etkileri görüldü.
Fabrikaya yakın mahalleler sırf çevreye verdiği olumsuzluklara sebebiyle gelişmedi ve köy görüntüsünde kaldı.
Çimento fabrikasının bulunduğu bölgeye ve hakla verdiği zarar ve çevresel etki sebebiyle farklı bir bölgeye taşınması gündeme geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilimizi ziyaretlerinde konvoyunun önü kesilerek fabrikanın şehir dışına taşınması konusunda pankartlar açıldı talepler iletildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu konuda gereğinin yapılması talimatını verdi.
Ancak gelinen süreç içerinde bu konuda herhangi bir gelişme olmadığı gibi fabrika yeni yatırımlarını sürdürdü.
Geçtiğimiz gün Aksaray’a yapılan “İsot ve Peynirli Ekmek” etkinliğine Çimento fabrikasının sponsor olması MHP milletvekili Semih Işıkver’in tepkisine sebep odu ve bu fabrikanın şehrin kalbine sokulmuş bir hançer olduğunu dile getirerek şehir dışına çıkartılması gerektiğine dikkat çekti.
MHP Milletvekili Semih Işıkver’in bu konuda kendi üzerine düşeni yapacağını ve 1 milyon Euroyu Valilik hesabına yatırmaya hazır olduğunu açıklamasından sonra Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları da üzerine düşeni yaptı ve kendisi de 5 milyon Euro vereceğini ifade etti.
Anlaşılan bu konuda şehir yöneticileri ve siyasiler arasında bir konsensüse oldukça yakınlaşıldı.
Umarız bu konuda daha somut adım atılır ve şehrin siyasileri, STK’ları ve diğer etkili organlarının da katkısıyla fabrika yetkilileriyle görüşülerek fabrikanın özellikle hammaddenin yakın olduğu bir alana taşınması ya da farklı bölgeye yenisinin yapılması konusunda şehir adına bir konsensüs sağlanır.
Fabrikanın şehre ve şehir halkına verdiği zararlar konusunda duyarlılık gösteren MHP Milletvekili Semih Işıkver ile şehrine sevdalı Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğluları’nın bu samimi ve duyarlı gayret ve çabalarının sonuçsuz kalmaması adına diğer siyasiler, kamu kurumları, iş insanları ve STK’ların da aynı duyarlığı göstermesini bekliyoruz.
Yoksa biz daha yıllarca isot ve peynirli ekmek yiyerek şehrin zehirlenmesine seyirci kalırız. Kalmayalım…