Serkan GÜRTÜRK

Kayısı Polemiği

Serkan GÜRTÜRK

İlimiz son yıllarda sanayi ve ekonomi alanında önemli merhaleler kat eden ve bölgesinde söz sahibi olan bir il konumunda.
Özellikle Elazığ TSO Başkanı İdris Alan’ın girişimleri ve sorunları cesaretle yetkililere aktarması ve takip etmesi sonucu ilimizin teşvikte 6. Bölge kapsamı içine alınması, şehrimiz için de bir dönüm noktası oldu.
Teşvik yasasının yatırımcılara sağladığı imkan ve avantajlar, birçok yatırımcının ilimizi tercih etmelerini sağladı.
Başta tekstil olmak üzere yapı malzemeleri, ahşap ürünleri, maden ve mermer alanında birçok yeni yatırımla tanışan Elazığ, bu fabrikaların faaliyete başlamasıyla da ciddi bir istihdam imkânına kavuştu.
Teşvik öncesi Elazığ OSB’de 3500 kişilik bir istihdam varken bu sayı şimdilerde 25 binlere ulaşmış durumda.
İlimizde bu gelişmeler yaşanırken 80 yıldan beri ilimizde faaliyetlerini sürdüren Şarap Fabrikasının kapatılmasının ve Tekirdağ iline taşınmasının gündeme gelmesi başta Elazığ TSO Başkanı İdris Alan olmak üzere ilimiz siyasileri ve STK başkalarının da gündemindeydi.
Bu bölgede yetiştirilen Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerinin işlenmesiyle oluşan ürünler, ülkenin önemli bir markasına dönüşüyor ve pazarlanıyordu.
Ancak gelinen noktada fabrika binasının hasarlı olduğu gerekçesiyle fabrikanın faaliyetlerini durdurma kararı alması, hem bu işletmede çalışan personel hem de üreticiler için bir kayıp olacağı gibi ilimiz için de ekonomik bir kayıp olacak. Umarız fabrika yetkileri bu kararlarını yeniden gözden geçirirler.
Geçtiğimiz hafta sonu Baskil’de önemli bir tesis açıldı. Elazığ Ticaret Odasının destekleri ETAK’ın gayretleri ile Kayısı İşleme, Paketleme ve Analiz Laboratuvarı açılışına ilimiz yöneticileri ve siyasilerin katılımı yoğun oldu.
Açılışta bir konuşma yaparak Baskil yöresinde üretilen kayısıların “Baskil Kayısı” markasıyla tanıtılmalı ve pazarlanması konusunda adım atılması gerektiğini ifade eden Elazığ TSO Başkanı İdris Alan’ın bu yaklaşımı, Malatya basını ve STK’ları tarafından tepkiyle karşılandı.
Malatya’nın bu konuda önemli bir noktada olduğu gerçeğini dile getirip hakkı teslim eden ancak Elazığlılar olarak da bizlerin Baskil kayısısı markasına yoğunlaşmamız gerektiğine dikkat çekip bu konuda  kendisine de görev ve sorumluluk yükleyen  Başkan Alan’ın bu yaklaşımını Malatya basını nasıl anladı, nasıl yorumladı bilmiyoruz ama “Kayısımıza Sahip Çıkan Birileri var”. “ Iğdır’dan Sonra Elazığ da Kaysımıza Sahip Çıktı” gibi gereksiz bir alınganlık gösteren manşetler attılar.
Oysa Malatya kayısına kimsenin bir sözü ve tepkisi yoktu. Hatta bu ilimizin kayısıyı markalaştırma, tanıtım ve pazarlama noktasında önde olduğu gerçeği de dile getirilmişti. Asıl mesaj Baskil kayısının markalaştırılması ve tanıtılmasıydı.
Bu polemik de gösteriyor ki, ilimizin sorunlarına çözümcül bir yaklaşımla sahip çıkan Elazığ TSO Başkanı İdris Alan, ilçelerimizin değerlerini de önde tutmak ve bunu ekonomiye kazandırmak gibi önemli bir misyon ve hedef edinmiş. Bu yaklaşımı ve gayretlerimden dolayı kendisine teşekkür ediyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları