Serkan GÜRTÜRK

Turizm Yatırımları Boşuna mı?

Serkan GÜRTÜRK

Kanal 23 ekranlarında yayınlanan bir haber şehrimizin ve turizm alannındaki tanınırlığımıza ayna tutan bir haber oldu.
İstanbul’da Sokak röportajı yapan bir muhabir vatandaşa “Harput nerede?” sorusunu soruyor. Bu soruya muhatap olan bazı vatandaşlar, “yurtdışında” cevabını verirken birçoğu ise Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep gibi cevaplar verirken “ilk defa duydum” diyenlerin de sayısı oldukça fazla olduğunu gördük.
Dört bin yıllık bir tarihe ve köklü medeniyetlerin bugüne bıraktıkları muhteşem eserlere rağmen Elazığ, turizm alanında hak ettiği yer ve konumda değil.
Harput, Palu, Hazar Gölü, Keban, Kanyonlar, Karakoçan ve son yıllarda Salkaya köyünde bulunan tarihi kalıntılarla önemli bir turizm merkezi olması gereken Elazığ, ne yazık ki benzer illerin ortaya koyduğu hikâyelerle başarılar ortaya koyup illerini turizmin merkezi haline getirmelerine rağmen bizler yerinde sayan bir konumda olmaya devam ediyoruz. 
Hafta sonları Diyarbakır, Mardin, Kemaliye, Tunceli, Van, Şanlıurfa, Gaziantep ve Kahramanmaraş illerine gidip gezen Elazığ halkına karşın, bu illerden ilimize herhangi bir gezi ve ziyaret yapılmamasının sebebine biraz kafa yorulduğu takdirde yalın gerçekle yüz yüze geleceğiz.
Aslında turizm yatırımları konusuna çok kötü konumda değiliz. Özellikle Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğlulları’nın “Yaşayan Harput” şiarıyla başlattığı çalışmalar bu beldemiz beş yıl öncesine göre çok önemli bir noktada duruyor ve bunu hissettiriyor.  
Yapılan müzeler,  restorasyon çalışmaları, çevre ve peyzaj düzenlemeleri ile Harput, turizm yatırımlarında çok iyi bir noktada duruyor. Ancak tüm bu gayretli çabalara rağmen işin tanıtım noktasında ve Harput’un tur firmaları güzergahına alınması konusunda ilgili kurumun atıl kalması, şehre yapılan bu önemli turizm yatırımlarının turizm sektörünün dikkatle izleyip buna göre programlar yapan saygın çevrelerle irtibata geçirilerek tanıtılması en büyük handikap olarak karşımızda duruyor.
Elazığ’da yolunda gitmeyen en önemli sorun ne yazık ki turizm. Bu konuda yetkili kurum olan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün şehrin bu potansiyellerini hak ettiği yere ulaştırma ve tanıtma alanında herhangi bir adım atma, bundan da öte bir heyecanı yok.
Vali Çetin Oktay Kaldırım döneminde o da zorlama ve itekleme ile yapılan tanıtım videoları dahi etkili ve güçlü bir şekilde değerlendirilip turizm platformlarında ve sektörün titizlikle talep ettiği mecralarda dahi yer bulmadı.
Sözümü odur ki şehrimizde turizm iyi gitmiyor. Geçmişte değerli büyüğümüz Ahmet Bulut’un görev yaptığı yıllarda Elazığ hep gündemdeydi ve şehir adına önemli atılımlar yapıldı. 
İlimizin bu alanda hak etmediği durumdan kurtulup hak ettiği seviyeye ulaşması için Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Denenen, iş ve yük altında test edilmiş, başarısızlığı gün gibi aşina olan ve günün sonunda faturası siyasete çıkan bu konuda yeni bir başlangıç, yeni bir anlayış ve yeni bir heyecanla yeni bir sayfa açmak lazım.

Yazarın Diğer Yazıları