Serkan GÜRTÜRK

Yeni Hastane Tartışmaları

Serkan GÜRTÜRK

Şehrimizin sorunlarının çözümünde yetersiz kalınmayı anlatan ancak çok da reel bulunmadığı halde ezberimiz olan o yaman cümleyi sizler de sıklıkla duyuyorsunuzdur.  
Özellikle bizim mahallenin ve sosyal medya kullanıcılarının, Elazığ’ın yeteri derece hizmetle yeteri derecede öne çıkmadığını ve eksik kaldığını ifade eden “Sahipsiz Elazığ” cümlesini asla kabul etmeyen ve bunu öğrenilmiş çaresizliğin ve negatif duyguların kaynağı olarak gören bir isim var. Elazığ TSO Başkanı İdris Alan…
Katıldığı her program ve yaptığı her açıklamada şehrin sahipsiz olmadığını, her Elazığlının bu şehrin sahibi ve olduğunu,  şehrin sorunlarını gündeme getiren ve bununla birlikte çözüm önerilerini sunan İdris Alan, geçtiğimiz günlerde önemli bir konuyu daha gündeme taşımış ve yetkililerin dikkatini çekmişti.
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, yakın zamanda yapımına başlanacak Fırat Üniversitesi Hastanesi’nin yeni yerleşkeye taşınmasının sosyal, ekonomik ve afet yönetimi açısından önemli sakıncalar doğuracağını ifade ederek, yeni hastane yapılsa dahi mevcut hastanenesin fonksiyonunun devam etmesi gerektiğini dile getirmişti.
Başkan Alan’ın bu endişesi, esnaf oda başkanlarının da endişesi olarak öne çıkmış ve bu konuda açıklamalar yapılmıştı.
Konu ile ilgili MHP milletvekili Semih Işıkver ve CHP Milletvekili Gürsel Erol da çekince ve endişelerini dile getiren açıklamalarda bulunmuşlardı.
Bu tartışmalar devam ederken Fırat Üniversitesinden konu ile ilgili açıklama geldi.
Fırat Üniversitesi, yaptığı açıklamada, Harput Yerleşkesinde yapılacak 800 yataklı yeni hastane binası, modern sağlık hizmetleri sunmayı hedeflediklerini, mevcut hastanenin taşınacağı iddiaları üniversite tarafından yalanlandı.
Üniversite tarafından bu konuda hiçbir zaman böyle bir karar alınmadığı ya da açıklama yapılmadığı ifade edilen açıklamada yeni hastane binasının sağlık hizmetlerin genişletilmesi ve daha kaliteli bir sağlık altyapısının oluşturulması amacıyla inşa edileceği dile getiriliyor. Ancak bu karar verilirken il yöneticileri, ilin tüm milletvekilleri, şehrin Ticaret ve Sanayi Odası ile Esnaf Oda başkanları ile herhangi bir istişare toplantısı yapılmadığını biliyoruz. Bundan da öte bu hizmeti alan hedef kitle olan vatandaşlara da bu konularda görüşlerinin sorulmadığını da biliyoruz.
Yapılan bu açıklama ile daha iyi sağlık hizmetleri sunma adına yeni hastaneye ihtiyaç duyulduğu ifade edilse de aslında asıl problemin mevcut hastanenin yatan hastaların bulunduğu 9 katlı bina olduğunu biliyoruz.
Bunu dışındaki kalan;  Poliklinik binası, ameliyathaneler, yoğun bakım ünitesi, Hematoloji,  Onkoloji servisi gibi hizmet alanlarının çoğu yeni ve deprem yönetmeliğine göre yapıldı. İstenseydi iyi bir planlama ve ile yeni hastane de bu alanda inşa edilebilirdi. Özellikle şuan katlı otopark olarak hizmet gören alanda servisler oluşturularak üniversite yerleşkesi içinde daha kısa sürede ve daha az maliyetle yeni yatan hasta üniteleri yapılabilirdi. 
Yeni hastanenin yapılma süresi 4-5 yıldan önce olmayacağına göre beklenen depremlere yetişmeyeceği gibi bir gerçek de var. Bu amaçla mevcut riskli olduğu ifade edilen binanın,  yerinde dönüşüm formülü ile inşa edilmesi hem hastalarımız hem hasta yakınlarımız hem sağlık çalışanlarımız hem de bölge esnaflarımız için daha doğru ve isabetli olacaktır.
Fırat Üniversitesi’nin yaptığı açıklamadan da anlaşılacağı gibi yeni hastanenin Harput Yerleşkesinde yapılması noktasında bir karar var. Ancak bu karar halkımızdan, sağlık hizmeti alan ve bu hizmeti verenler ile vatandaşların görüşü alınmadan alınmış bir karardır. 
Şehrimizin en önemli eksikliği ve sorunu olan istişare kültürünün olmaması ve bunun işletilmemesi… Korkarız ki bu eksiklikler,  yeni bir Emniyet Müdürlüğü binası ve Valilik binası yanlışının tekerrürünü getirecektir.
Keşke daha çok istişare edebilsek. Keşke bu tür önemli konuları şehrin gündemine getirerek birkaç ay tartışılmasını sağlasak ve buradan çıkan değişik görüş ve önerileri dikkate alsak.

Yazarın Diğer Yazıları