Yerel Seçimlere Hazırlık Çalışmalarına Başlandı

31 Mart Seçimlerine 7 ay kala partilerin Genel Merkezleri, İl Teşkilatları sahada çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Yerel seçimlerde Ak Parti ipi göğüslemeye hazırlanırken, MHP'nin de seçimlerde harekete geçmesi bekleniyor.

Yerel Seçimlere Hazırlık Çalışmalarına Başlandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

PARTİLERDEKİ SON DURUM


Siyasi partiler, 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek yerel seçimlere hazırlık çalışmalarına başladı.
Millet ittifakına mensup partilerde seçimlere tek başına ve kendi adaylarıyla girmek yönünde bir karar aldı.  Cumhur İttifakı ise İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok büyükşehirde ortak aday çıkarması bekleniyor.

AK PARTİ’NİN SEÇİM TAKVİMİ


AK Parti’de Mart 2024 yerel seçim için adaylık başvurularının Kasım ayının ilk haftası, temayül yoklamalarının ardından Kasım ayının ikinci haftası yapılması planlanıyor. Aday tanıtım ve beyanname toplantısının Ocak ayının sonunda yapılacağı belirtiliyor.


ANKET ÇALIŞMALARI HIZ KAZANDI


AK Parti kulislerinden edindiğimiz bilgilere göre, Ak Parti Genel Merkezi, yerel seçimler için aday belirleme çalışmalarına ağustos ayından itibaren başladı.  Efkan Ala Başkanlığında oluşturulan strateji ekibi, illerde anket çalışmalarını sürdürüyor. 
Geçtiğimiz haftalarda tüm illerde birinci tur anket çalışmaları yapıldı ve gizlilik içerisinde strateji ekibine sunuldu.
Genel merkez, anketlerde öne çıkan isimlerle ilgili oluşturduğu özel ekiplerle illerde kamuoyu yoklaması ve vatandaşlarla yüz yüze görüşmeler yapıyor.
İl Parti teşkilatlarından habersiz olarak genel merkez tarafından görevlendirilen isimlerin yaptıkları bu görüşmelerde öne çıkan isimlerin avantaj ve dezavantajlarıyla birlikte rapor halinde strateji ekibine sunuluyor.


SEVİLEN VE ÇALIŞKAN İSİMLER
 AK Parti’de belediye başkan adaylarının vatandaşın sevdiği, çalışkan ve güler yüzlü isimlerden oluşması konusunda değerlendirmeler yapılırken, 3 dönem veya daha fazla belediye başkanlığı yapan isimlerin yeniden aday gösterilip gösterilmeyeceği ile ilgili süreç ise Ağustos ayında yapılacak MYK toplantısında belirlenecek.

RAPORLAR ERDOĞAN’A SUNULUYOR
Yerel seçimlere 7 ay kala AK Parti, yerel seçim çalışmaları için yol haritasını belirledi. İl teşkilatları sahada, yerel seçime yönelik çalışmalarını hızlandırdı. 922 ilçe, 32 bin 260 mahallede seçmenin nabzı tutuluyor. Vatandaşın istek ve talepleri listeleniyor.
Hazırlanan raporlar toplantılarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunuluyor.


4 AŞAMALI SEÇİM PLANI
Ak Parti, yerel seçimlere 4 aşamalı seçim planıyla gidecek.
İlk aşamada; Erdoğan, genel seçim sonrası başlattığı il ziyaretlerini artıracak, en çok oy alınan il ve ilçelere gidecek.
Erdoğan'ın bu kapsamda sonra en çok oy aldığı Sincik, Gerger, Kahta ve Samsat'a gitmesi bekleniyor.
İkinci aşamada şehir buluşmalarına ağırlık verilecek. Kabine üyeleri, MYK ve MKYK üyeleri de sahaya inecek. Şehirlerde sorunlar dinlenip not edilecek.
Şehir Buluşmaları kapsamında ilimizde de değişik bakanlar gelmiş ve çalışmalar yürütmüşlerdi.
Üçüncü aşamada milletvekilleri, belediye başkanları ve teşkilat üyeleri etkin çalışacak. Özellikle kırsalda yoğun çalışma yürütülecek. Köylere kadar uzanan ziyaretler planlanacak.
Ak Parti Milletvekilleri yanında il Başkanlığı, Merkez İlçe ve Kadın Kolları bu konuda aktif çalışmalarını sürdürüyorlar.
Dördüncü aşama deprem bölgesine yönelik olacak. Bölge için özel çalışma yapılacak. Konut teslimi hızlanacak. Bölgenin talepleri alınacak, sonuca bağlanacak.


ELAZIĞ’DA DURUM NE?
Parti genel merkezleri seçimlerle ilgili çalışmalarını belirli bir plan ve takvime göre yürütürken ilimizdeki siyasi partiler de çalışmalarını hızlandırdılar.
Ak Parti’de hayata geçirdiği hizmetler, güler yüzü, samimiyeti ve tevazu sahibi olması dolayısıyla mevcut Belediye Başkanı Şahin Şerifoğlularının yeniden aday gösterilmesi ihtimali oldukça yüksek.
Başkan Şerifoğulları, seçimler öncesi halka söz verdiği projelerinin yüzde 90’nını hayata geçirmiş olmanın ve bu süreçte herhangi bir usulsüz ve yolsuzluk iddialarının olmamasının avantajıyla yarışta açık ara önde gözüküyor.
Ak Parti’de Belediye Başkan adayı olarak ismi öne çıkan isimlerden Ramazan Gürgöze, “Birlikte Yürüyelim” sloganıyla Bismillah diyerek çalışmalarına başladı. 
Gürgöze’nin adaylığına olumlu bakan çevreler olduğu gibi olumsuz bakan kesimler de var.
Ak Parti’de başkanlık yarışının Şahin Şerifoğulları ile Ramazan Gürgöze arasında geçeceği bilindiği için bu partiden belediye başkan adayı olarak farklı isimlerin müracaatı çok beklenmiyor. Bazı isimlerin adaylığı ise farklı amaçlara yönelik olacağı ifade ediliyor.


MHP, ALGIYI İYİ YÖNETİYOR
Yerel seçimlerde ilimizin favori partilerinden biri de MHP. 2019 yerel seçimlerinde 10 bin oyla başkanlığı kaçıran MHP’nin 2024 yerel seçimlerini kazanmak için hummalı bir çalışma içine girdiği gözlemleniyor.
MHP Elazığ Milletvekili Semih Işıkver, MHP’nin yerel seçimlerde iddialı olduğunu kamuoyunda göstermek için ilimizde saygın ve potansiyeli olan isimlere belediye başkan adaylığını teklif etmesiyle MHP’nin iddialı olacağının algısını oluşturuyor.
MHP’de her ne kadar Prof. Dr. Yasemin Açık, Süleyman Selmanoğlu gibi isimlerin aday olacağı söylentileri yayılsa da bu isimlerin MHP’ye gitme ihtimali bulunmuyor.
MHP tabanında Prof. Dr. Kürşat Alyamaç’ın ismi öne çıkarken Alyamaç’ın bu teklifi kabul edip etmeyeceği merak konusu oldu.
MHP’nin 31 Mart yerel seçimlerine İl Başkanı İnşaat Mühendisi Yunul Bal ile gitme ihtimali yüksek gözüküyor. 
Bunlarla birlikte bugünlerde şehir, Ak Partinin Belediye başkan adayının kim olacağından ziyade MHP’nin adayının kim olacağı sorusunu tartışıyor. 


CHP KENDİ ADAYIYLA SEÇMEN KARŞISINA ÇIKACAK
Genel seçimlere ittifak adaylarıyla giren CHP’nin, oluşan yeni siyasi tablo sebebiyle kendi adayıyla seçimleri girmesi bekleniyor. 
Genel seçimlerde Gürsel Erol’un çalışmaları ve söylemi ile oylarını 35 binden 72 bine çıkartan CHP’nin yerel seçimlere İl Başkanı Av. Coşkun Çağlar Duran'ın adaylığıyla girmesi bekleniyor.


İYİ PARTİ ADAY ÇIKARACAK MI?
Genel seçimlerde ilimizde büyük bir hezimet yaşayarak YRP ve Bilal Çoban’dan daha az oy alan İyi Parti’nin yerel seçimlerde aday çıkartıp çıkarmayacağı merak ediliyor.
İl teşkilatının aday çıkarma konusunda gönülsüz olduğu ancak Genel Başkan Meral Akşener’in “her ilde kendi adayımızla seçime gireceğiz” talimatı sonucu seçimlerde aday gösterileceği iddia ediliyor.
İyi Parti’nin Belediye başkan adayının ise eski bir Belediye Meclisi üyesi olması dolayısıyla İl Başkanı Servet Gürgözeler’in, olacağı ifade ediliyor.


YENİDEN REFAH PARTİSİ İDDİALI
Genel seçimlerde hem ülke hem de ilimizde önemli bir oy oranına ulaşan Yeniden Refah Partisi’nin yerel seçimlere iyi hazırlandığı ve il merkezi başta olmak üzere ilçe ve beldelerde doğru isimlerle gireceği seçimlerde önemli bir başarı elde edeceği konuşuluyor.
Yeniden Refah’ın Elazığ merkezde ve ilçelerde kimi Belediye başkan adayı göstereceği konusunda titiz çalışma yürüttüğü bilinirken bunun sürpriz bir isimler olacağı dillendiriyor.


SAADET, AKIN’LA YÜRÜYECEK
Seçimlerde CHP’nin aldığı 72 bin oyun havasına kapılan ve milletvekilliğini kıl payı kaçıran Saadet Partisi, yerel seçimlere İl Başkanı Abdullah Akın ile girmeye hazırlanıyor.
Cumhur ve Millet ittifakına mensup parti il başkanlarını ziyaret ederek kamuoyunda çatı adayı algısı oluşturmaya çalışan Abdullah Akın’ın bu gayretleri karşılık bulmadığı gibi kamunu irrite edici tavırlar olarak değerlendirilirken başta CHP olmak üzere millet ittifakı parti teşkilat ve tabanının kedisine bakışında ciddi sorunlar bulunuyor.
Kamuoyunda şişirilmiş bir balon olarak görülen Akın’ın Saadet Partisi adayı olarak gireceği yerel seçimlerden alacağı 7 bin oyla tüm havasının söneceği ve siyaset sahnesinden silineceği ifade ediliyor.
Ancak gazetemize gelen son kulis bilgilerine göre CHP Milletvekili Gürsel Erol’un Elazığ Belediye Başkanı adaylığı için Ali Özcan’ı genel Başkan Kılıçdaroğlu’na teklif ettiği ifade ediliyor. Ali Özcan’ın bu teklifi kabul edip etmeyeceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz.